Συνεχίζεται η πτώση στο ΧΑ – Πιέσεις σε τράπεζες, FTSE 25

Συνεχίζεται η πτώση στο ΧΑ – Πιέσεις σε τράπεζες, FTSE 25

Συνεδρίαση ιδιαιτέρων συνθηκών είναι η σημερινή στο ελληνικό χρηματιστήριο, καθώς εκτός από το δυσμενές κλίμα ευρύτερα, υπήρξε και εμπλοκή του ΟΑΣΗΣ με αποτέλεσμα να ξεκινήσει στις 14:45 μ.μ., ενώ με απόφαση της διοίκησης του Χ.Α θα ολοκληρωθεί στις 18:00 μ.μ., ενώ οι δημοπρασίες θα λήξουν στις 18:20 μ.μ.

Σημειώνεται ότι σήμερα υπήρξε εμπλοκή στο σύστημα ΟΑΣΗΣ, το οποίο αναπροσαρμόστηκε πρόσφατα για να καλύψει και τα νέα δεδομένα της εξ αποστάσεως εργασίας. Πάντως, υπήρξαν προβλήματα στη ροή και σημαντικές αρρυθμίες στη ροή των εντολών και των πράξεων και μετά την έναρξη.

Η συνεδρίαση είναι πτωτική, με το Γενικό Δείκτη να έχει κατέλθει στις 535 μονάδες καταγράφοντας απώλειες 3,62%, ενώ έχει χαμηλό ημέρας στις 528,64 μονάδες όταν σημείωνε απώλειες 4,77%. Η αξία συναλλαγών εύλογα κινείται σε πολύ ήπιο τέμπο και διαμορφώνεται μόλις στα 19 εκατ. ευρώ.

O FTSE 25 έχει πέσει στις 1.282 μονάδες καταγράφοντας πτώση 4,29%, ενώ έφτασε έως το -5,28%. Ο τραπεζικός δείκτης έχει κατέλθει στις 294 μονάδες καταγράφοντας πτώση 5,68%, ενώ στο χαμηλό ημέρας υποχωρούσε έως 6,93%.

Στις τράπεζες, άνω του 6% υποχωρούν οι Εθνική, Eurobank και Alpha Bank, η Τράπεζα Ελλάδος είναι στο -1,52%, ενώ θετικά κινείται η Πειραιώς.

Στο χώρο του Large Cap στην κορυφή των απωλειών συναντάται η Fourlis με απώλειες άνω του 11%, ενώ σημαντική πτώση σημειώνουν οι Jumbo, Coca Cola HBC, Viohalco, Motor Oil, Ελλάκτωρ, ΑΔΜΗΕ, Σαράντης, ΕΛΠΕ, ΟΠΑΠ κ.α.

Θετικά κινούνται οι Aegean Airlines (+4,94%) και ΟΤΕ.

Στον Mid Cap πτώση άνω του 10% σημειώνει η Intrakat, ενώ σημαντικές πιέσεις δέχονται μετοχές όπως AVAX, ΟΛΘ, Κέκροπας, Intrakat, Autohellas, Κρι Κρι, MIG, Ολυμπιακή Τεχνική, Quest Συμμετοχών, Profile, Intralot κ.α.

Θυμίζουμε ότι το Χ.Α. προέρχεται από διήμερο αντίδρασης με το Γενικό Δείκτη και τον FTSE 25 να κερδίζουν 14%, ενώ ο τραπεζικός δείκτης ενισχύθηκε κατά 10,44% και ο Mid Cap +10,88%.

Οι λόγοι της τεχνικής εμπλοκής

Σ’ ό,τι αφορά τη σημερινή εμπλοκή, σύμφωνα με πληροφορίες, ένας από τους λόγους που προέκυψαν τα προβλήματα στο ΟΑΣΗΣ, είναι το γεγονός ότι από τη σημερινή συνεδρίαση θα έκαναν πρεμιέρα τα παράγωγα αναφορικά με το νέο Χρηματιστήριο Ενέργειας και πρόσφατα έγινε σχετική προσαρμογή στο σύστημα γι’ αυτό το λόγο.

Θυμίζουμε πως από την προηγούμενη Δευτέρα 16 Μαρτίου το ελληνικό χρηματιστήριο – λόγω της εμφάνισης περιστατικών κορονοϊού, μπήκε σε νέο καθεστώς λειτουργίας, με το 85% των εργαζομένων του να προσφέρουν υπηρεσίες από το σπίτι. Η περασμένη, πρώτη εβδομάδα πήγε αρκετά καλά, με ελάχιστες αρρυθμίες, ενώ σήμερα παρουσιάστηκε πρόβλημα.

Σημειώνεται ότι η αναπροσαρμογή δίνει τη δυνατότητα και στα μέλη του Χ.Α., δηλαδή τις χρηματιστηριακές εταιρείες να συνδέονται μέσω internet και να πραγματοποιούν πράξεις εξ αποστάσεως, ώστε να μην χρειάζεται να πηγαίνουν από τα γραφεία των εταιρειών τους.