Συνεχίζεται η διόρθωση για το ενιαίο Ευρωπαϊκό νόμισμα  

Συνεχίζεται η διόρθωση για το ενιαίο Ευρωπαϊκό νόμισμα  

Την τρίτη διαδοχική μέρα απωλειών του διανύει το κοινό ευρωπαϊκό νόμισμα, έπειτα από τα υψηλά του 1,2350 που είχε καταγράψει την περασμένη Πέμπτη.

Η ισοτιμία EUR/USD έχει διορθώσει σχεδόν 200 μονάδες βάσης και διαπραγματεύεται στο άνοιγμα της εβδομάδας λίγο πάνω από τα επίπεδα του 1,2150, τα χαμηλότερα των τελευταίων τριών εβδομάδων.

Αντίθετα, την ίδια ώρα το αμερικανικό νόμισμα συνεχίζει να αποκομίζει τα οφέλη των αυξημένων αποδόσεων στους αμερικανικούς τίτλους, ενώ  η εξέλιξη της πανδημίας παραμένει στο προσκήνιο περιορίζοντας την αισιοδοξία στις αγορές .

Οι αυξημένες αποδόσεις των δεκαετών ομολόγων στις ΗΠΑ - τα οποία πέρασαν πάνω από 1% την περασμένη εβδομάδα - φαίνεται να μην αφήνουν αδιάφορους τους επενδυτές, οι οποίοι αναζητούν υψηλότερες αποδόσεις κρατικών χρεογράφων υψηλής διαβάθμισης.

Προς το παρόν η ομοσπονδιακή κεντρική τράπεζα της Αμερικής μοιάζει να μην ενοχλείται από την άνοδο των επιτοκίων, ενώ οι αγορές προσπαθούν να ερμηνεύσουν αντικρουόμενα μηνύματα από αξιωματούχους της.

Ειδικότερα, ο αντιπρόεδρος της Fed Ρίτσαρντ Κλάριντα δήλωσε την Παρασκευή ότι θέλει να αφήσει τον τρέχοντα ρυθμό αγοράς ομολόγων, ενώ νωρίτερα, πρόεδρος του υποκαταστήματος της Ομοσπονδιακής Τράπεζας της Ατλάντα, Ράφαελ Μπόστιτις, υπαινίχθηκε ότι θα ήταν πρόθυμος να μειώσει τον ρυθμό των αγορών της Fed.

Οι αγορές περιμένουν ανυπόμονα αυτή την εβδομάδα τον εκλεγμένο πρόεδρο Τζο Μπάιντεν, που έχει προγραμματίσει να παρουσιάσει τα οικονομικά του σχέδια την Πέμπτη, ενώ την ίδια ημέρα μιλά και ο πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Κεντρικής  Τράπεζας, Τζερόμ Πάουελ.

Από τεχνικής άποψης το 4-ωρο  διάγραμμα της ισοτιμίας έχει υποχωρήσει κάτω από τους κινητούς μέσους όρους των 50 και 100 ημερών, αλλοιώνοντας  το ανοδικό κανάλι στο οποίο κινούταν η ισοτιμία τους τελευταίους μήνες.

Κρίσιμο επίπεδο είναι το 1,2125 το οποίο λειτούργησε αρκετές φορές ως ισχυρό επίπεδο στήριξης, διατηρώντας την ισοτιμία πάνω από αυτό το μήνα Δεκέμβριο, ενώ ακολουθείται από το 1,21 και το 1,2080.

Ισχυρή αντίσταση παραμένει στα 1.2205 και ακολουθεί το 1.2240.