Έκτακτη συνάντηση φέρεται να εξετάζει ο OPEC

Έκτακτη συνάντηση φέρεται να εξετάζει ο OPEC

Την σύγκληση έκτακτης συνεδρίασης των μελών του ενδέχεται να εξετάσει ο Οργανισμός Πετρελαιοπαραγωγών Χωρών (OPEC) εάν οι τιμές του πετρελαίου υποχωρήσουν κάτω και από τα 30 δολάρια.

Ο υπουργός Πετρελαίου της Νιγηρίας ανέφερε πως «ένα-δυο» μέλη του OPEC έχουν ζητήσει έκτακτη συνεδρίαση, σημειώνοντας πως ακόμα και οι τρέχουσες συνθήκες δημιουργούν αυτή την ανάγκη. Η επόμενη προγραμματισμένη συνεδρίαση του OPEC είναι τον Ιούνιο.

Παράλληλα, ο αναπληρωτής υπουργός Πόρων Πετρελαίου της Νιγηρίας, Emmanuel Ibe Kachikwu, είπε σε δημοσιογράφους στο περιθώριο ενεργειακού συνεδρίου στο Abu Dhabi πως στόχος μιας έκτακτης συνεδρίασης θα είναι η αναθεώρηση της πολιτικής του OPEC προκειμένου να φανεί αν υπάρχει ανάγκη αλλαγής στρατηγικής.

Ωστόσο, αρνήθηκε να κατονομάσει τις χώρες που ζητούν την έκτακτη συνάντηση του OPEC.

Εχθές, νέα μεγάλη «βουτιά» κατέγραψαν οι τιμές του πετρελαίου, καθώς υποχώρησαν κάτω από τα 32 δολάρια το βαρέλι. Οι ανησυχίες για την παγκόσμια πλεονασματική προσφορά αλλά και για την επιβράδυνση της ενεργειακής ζήτησης από την Κίνα, καθώς και η προσδοκία πως το Ιράν θα αυξήσει την παραγωγή του, οδήγησαν στη μεγάλη πτώση.

Νωρίτερα το αργό WTI ενισχύθηκε προσωρινα 1,70% στα 31,95 δολάρια, ενώ το brent σημείωσε κέρδη 1,55% στα 32,39 δολάρια. 

Νωρίτερα, το αργό WTI υποχώρησε έως και τα 30,41 δολάρια για πρώτη φορά έπειτα από το Δεκέμβριο του 2003. Το brent μειώθηκε στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Απρίλιο του 2004 στα 30,77 δολάρια.

Ο Gordon Kwan, αναλυτής της Nomura για θέματα πετρελαίου και φυσικού αερίου, χαρακτήρισε την κατάσταση «κρίσης εμπιστοσύνης» για την οικονομία της Κίνας.

Από την πλευρά της προσφοράς, το Ιράκ, το οποίο έγινε η δεύτερη μεγαλύτερη παραγωγός χώρα πετρελαίου εντός του OPEC, σχεδιάζει να εξάγει 3,63 εκατ. βαρέλια το Φεβρουάριο, μέγεθος-ρεκόρ και κατά 8% αυξημένο σε σχέση με αυτό το μήνα, σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το cnbc.

Προχωρώντας σε προσαρμογές, αναλυτές των Barclays, Macquarie, Bank of America Merrill Lynch, Standard Chartered και Societe Generale προχώρησαν σε καθοδική αναθεώρηση των εκτιμήσεών τους για τις τιμές του πετρελαίου.

Η Morgan Stanley εκτίμησε πως το brent μπορεί να υποχωρήσει και κάτω των 20 δολαρίων ανάλογα με την ανατίμηση του δολαρίου -το πετρέλαιο μπορεί να υποχωρήσει 10%-15% αν το δολάριο ενισχυθεί 5%. Παράλληλα, η Goldman Sachs προβλέπει ότι το πετρέλαιο θα υποχωρήσει κάτω των 20 δολαρίων, πριν γίνει οποιαδήποτε μείωση παραγωγής.

Και η BofA Merrill Lynch μείωσε τις εκτιμήσεις της για το πετρέλαιο στο σύνολο του 2016 στα 45 δολάρια το βαρέλι από 48 προηγουμένως και στα 46 δολάρια για το brent από τα 50 δολάρια προηγουμένως.

Πιο απαισιόδοξη, η Standard Chartered που κάνει λόγο έως και για 10 δολάρια το βαρέλι.

«Δεδομένου ότι δεν υπάρχει καμία θεμελιώδης σχέση που να οδηγεί την αγορά πετρελαίου προς οποιαδήποτε ισορροπία, οι τιμές κινούνται σχεδόν εξ ολοκλήρου από τις χρηματοοικονομικές ροές που προκαλούν οι διακυμάνσεις σε άλλα στοιχεία, όπως το δολάριο και οι αγορές μετοχών», αναφέρει η Standard Chartered.

Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα προσπαθούν να ακυρώσουν την όποια συζήτηση για έκτακτη συνεδρίαση

Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα προσπάθησαν να ακυρώσουν την όποια συζήτηση για ενδεχόμενη έκτακτη σύγκληση του OPEC μετά τις σημερινές δηλώσεις του υπουργού Πετρελαίου της Νιγηρίας ότι υπήρχε ανάλογο αίτημα από ένα-δύο μέλη του οργανισμού.

Ο υπουργός Ενέργειας των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων Σουχαΐλ μπιν Μοχάμεντ αλ Μαζρούι δήλωσε στη συνέχεια στο ίδιο συνέδριο ότι η τρέχουσα στρατηγική του OPEC αποδίδει, προσθέτοντας ότι χρειάζεται χρόνος για να επιτραπεί κάτι τέτοιο – ίσως μεταξύ ενός και ενάμισι έτους.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι ενώ το πρώτο εξάμηνο του 2016 θα είναι «δύσκολο» για την αγορά πετρελαίου, θα υπάρξει σταδιακά ανάκαμψη αργότερα μέσα στη χρονιά, χάρη στην αναμενόμενη μείωση της παραγωγής από χώρες που δεν είναι μέλη του OPEC.

Ο Νιγηριανός υπουργός δεν διευκρίνισε πότε θέλουν να συναντηθούν τα μέλη του OPEC και δήλωσε ότι μια τέτοια συνεδρίαση θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί το Φεβρουάριο ή τον Μάρτιο. 

Ωστόσο, δύο απεσταλμένοι στον OPEC από χώρες εκτός του Κόλπου εμφανίστηκαν επιφυλακτικοί για το ενδεχόμενη έκτακτης συνεδρίασης. "Δεν θα υπάρξει κάποια συνάντηση", είπε ένας εκ των αξιωματούχων που είναι απεσταλμένος αφρικανικής χώρας.

Η υπερβάλλουσα προσφορά πιθανόν να ενταθεί το 2016 με την επιστροφή του ιρανικού πετρελαίου στην αγορά μόλις αρθούν οι κυρώσεις της Δύσης.

«Νομίζω ότι όλα τα μέλη, συμπεριλαμβανομένου του Ιράν, έχουν το δικαίωμα να αυξήσουν την παραγωγή. Δεν νομίζω ότι πρόκειται να περιορίσουμε κάποιον», δήλωσε ο Μαζρούι.

Η πιθανότητα μιας συνάντησης θα εξαρτηθεί επίσης, από την στάση της Σαουδικής Αραβίας, που έχει σημαίνοντα ρόλο στον οργανισμό και έχει αντιταχθεί στην μείωση της παραγωγής.

«Η Σαουδική Αραβία ποτέ δεν ήταν της άποψης ότι δεν θέλει συνομιλίες», δήλωσε ο Κασίκου. «Στην πραγματικότητα, υποστήριξε θερμά μια συνεδρίαση πριν τον Ιούνιο όταν πραγματοποιήσαμε τη συνάντηση του Δεκεμβρίου, στην περίπτωση που υπήρχε ομόφωνα αίτημα για κάτι τέτοιο».

Διαβάστε ακόμα: 
- F. Birol της IEA: Οι χαμηλές τιμές του πετρελαίου δεν θα διατηρηθούν για μεγάλο χρονικό διάστημα