7ος χρόνος, ημέρα 2187η
Τετάρτη, 27 Οκτωβρίου 2021

Συνεχίζεται η αντεπίθεση μετά την Fed στην Wall Street

Συνεχίζεται η αντεπίθεση μετά την Fed στην Wall Street

Διατηρώντας το ισχυρό μομέντουμ που έφεραν οι χτεσινές ανακοινώσεις της Fed συνεχίζουν και σήμερα οι βασικοί δείκτες της Wall Street, με την αμερικανική αγορά να χαιρετίζει το γεγονός πως η ομοσπονδιακή τράπεζα δείχνει ότι δεν προτίθεται να προβεί σε κάποια «άτσαλη» κίνηση, ενώ παράλληλα υποχωρούν ορισμένες από τις ανησυχίες για την κινεζική Evergrande.

Ειδικότερα, ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones κινείται στις 34.660 μονάδες με άνοδο 1,2% ή 400 μονάδων, ο διευρυμένος δείκτης S&P 500 ενισχύεται κατά 1% κινούμενος στις 4.439 μονάδες, όπως και ο τεχνολογικά σταθμισμένος Nasdaq που διαπραγματεύεται στις 15.012 μονάδες με άνοδο 0,8%.

Στο θετικό κλίμα της ημέρας συνεισφέρουν αφενός η ανάκαμψη της μετοχής της Evergrande, η οποία με ράλι 17% ώθησε τις ασιατικές αγορές να επιστρέψουν σε θετικό έδαφος, αφετέρου οι ανακοινώσεις της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ η οποία δεν επιφύλασσε κάποια έκπληξη για την επενδυτική κοινότητα.

Ειδικότερα, η Fed δήλωσε ότι θα αρχίσει να μειώνει τις αγορές ομολόγων που πραγματοποιεί σε μηνιαία βάση - το λεγόμενο taping - «σύντομα» και έδωσε σήμα ότι μπορεί να ακολουθήσουν αυξήσεις επιτοκίων πιο γρήγορα από ότι αναμενόταν.

Συγκεκριμένα, όπως έδειξαν τα dot plots της τράπεζας, 9 από τα 18 μέλη του συμβουλίου της εκτιμούν ότι το κόστος δανεισμού θα πρέπει να αυξηθεί το 2022.

To γεγονός ότι δεν υπάρχει ομοφωνία στα μέλη του συμβουλίου της αλλά διαφορετικές απόψεις για το αν οι επιπτώσεις της πανδημίας στην οικονομία συνιστούν μεγαλύτερο κίνδυνο από την απειλή του πληθωρισμού, οδηγεί τους επενδυτές να «ζυγίζουν» αφενός το κατά πόσο θα καθυστερήσει κι άλλο η οποιαδήποτε - επιβαρυντική - παρέμβαση της Fed και αφετέρου ότι το επικείμενο tapering θα έχει μέτριο ρυθμό.

Στην περίπτωση που επιβεβαιωθούν οι εν λόγω υποθέσεις, τότε αναμένεται το κλίμα να επανέλθει στα πράσινα και να σημειωθούν νέα υψηλά.

Την ίδια ώρα, η αγορά εργασίας των ΗΠΑ δείχνει πως έχει να διανύσει αρκετό δρόμο ακόμα προκειμένου να βρεθεί στα προ πανδημίας επίπεδα, με τον αριθμό των νέων αιτήσεων για επιδόματα ανεργίας να παρουσιάζει απροσδόκητη αύξηση ενώ οι αναλυτές ανέμεναν να κινηθεί πτωτικά.

Ειδικότερα, την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε στην περασμένη Παρασκευή υποβλήθηκαν 351.000 νέες αιτήσεις επιδόματος ανεργίας σε σχέση με τον ανοδικά αναθεωρημένο αριθμό των 335.000 χιλιάδων την εβδομάδα που είχε προηγηθεί, ενώ οι αναλυτές σε έρευνα του Dow Jones εκτιμούσαν ότι θα παρουσιάσει πτώση στις 320.000.

Σημειώνεται ότι στις αρχές του τρέχοντος μήνα οι νέες αιτήσεις επιδόματος ανεργίας είχαν υποχωρήσει στον χαμηλό πανδημίας αριθμό των 312.000, απέχοντας ωστόσο αρκετά από τον μέσο ρυθμό των 200.000 πριν την έλευση του κορονοϊού.