Συνεχίζεται η ανοδική πορεία του χρυσού εν μέσω γεωπολιτικής αβεβαιότητας

Συνεχίζεται η ανοδική πορεία του χρυσού εν μέσω γεωπολιτικής αβεβαιότητας

Διευρύνει τα κέρδη του ο χρυσός καθώς το επενδυτικό ενδιαφέρον στρέφεται σε ασφαλέστερα στοιχεία ενόσω κλιμακώνονται οι γεωπολιτικές ανησυχίες διεθνώς, με επίκεντρο τις ΗΠΑ και τη Βρετανία. 

Ειδικότερα, το συμβόλαιο του χρυσού παραδόσεως Δεκεμβρίου κέρδισε 8,70 δολάρια ή 0,6% και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές του στα 1.540,2 δολάρια ανά ουγγιά.

Όσον αφορά τις βασικές ανησυχίες των επενδυτών, στις ΗΠΑ η πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, η Δημοκρατική Νάνσι Πελόζι, αναμένεται ότι θα ανακοινώσει αργότερα εντός της ημέρας διαδικασία παραπομπής του προέδρου Τραμπ με το ερώτημα της καθαίρεσης, σχετικά με το πάγωμα της στρατιωτικής βοήθειας στην Ουκρανία.

Συγκεκριμένα, ο Ντ. Τραμπ κατηγορείται ότι διέταξε το πάγωμα της βοήθειας στην Ουκρανία λίγες ημέρες πριν επικοινωνήσει με τον Ουκρανό ομόλογό του, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, προκειμένου να ζητήσει από το Κίεβο να ξεκινήσει έρευνα σε βάρος του Χάντερ Μπάιντεν, γιου του Τζο Μπάιντεν, που είναι και ο βασικός πολιτικός του αντίπαλος.

Από την πλευρά του πάντως ο πρόεδρος Τραμπ ανακοίνωσε μέσω twitter ότι εξουσιοδότησε τη δημοσιοποίηση των εν λόγω συνομιλιών, υποστηρίζοντας ότι θα φανεί πως επρόκειτο για μια ιδιαίτερα φιλική προσέγγιση χωρίς καμία απολύτως πίεση.

Στο μέτωπο του Brexit, η Βουλή των Κοινοτήτων της Βρετανίας ανοίγει ξανά αύριο μετά από απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου της χώρας να κηρύξει, ομόφωνα, ως «άκυρη» και «μη νόμιμη» την απόφαση του Μπόρις Τζόνσον να παύσει τις εργασίες της. Η νέα αυτή ήττα του βρετανού πρωθυπουργού αυξάνει τις πιέσεις που του ασκούνται προκειμένου να παραιτηθεί από το αξίωμά του.