Συνεχίζει την ανοδική πορεία το πετρέλαιο

Συνεχίζει την ανοδική πορεία το πετρέλαιο

Του Ανέστη Ντόκα

Ανοδικά κινήθηκαν και σήμερα οι τιμές του πετρελαίου brent και αργού μετά την εμπορική ανακωχή μεταξύ Κίνας και ΗΠΑ οι οποίες ανακοίνωσαν ότι δεν σκοπεύουν να εμπλακούν σε εμπορικό πόλεμο, αποκλείοντας παράλληλα την επιβολή νέων δασμών. Οι δύο πλευρές έφτασαν σε συμφωνία για οικονομικά και εμπορικά θέματα, με τον αντιπρόεδρο της κινεζικής κυβέρνησης, Λιου Χε να σημειώνει μεταξύ άλλων: «καταλήξαμε σε συναινέσεις για τα οικονομικά και τα εμπορικά ζητήματα, με τη δέσμευση να μην υπάρξει εμπλοκή σε εμπορικό πόλεμο».

Μέσα σε αυτό το κλίμα, τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του brent σημείωσαν άνοδο της τάξης του 0,38% και έφθασαν τα 78,81 δολάρια το βαρέλι ενώ στη διάρκεια των πρωινών συναλλαγών είχε προσεγγίσει τα 79,06 δολάρια το βαρέλι, ενώ κέρδη κατέγραψε και το αργό των ΗΠΑ, το οποίο διαμορφώθηκε στα 72,24 δολάρια το βαρέλι, ενισχυμένο κατά 0.91%.

Αυτό, μάλιστα, συμβαίνει, παρά το γεγονός ότι η παραγωγή από τις χώρες του OPEC μειώνεται συνεχώς, το πλήγμα που έχει δεχθεί η παραγωγή της Βενεζουέλας, αλλά και των αναμενόμενων αμερικανικών κυρώσεων προς το Ιράν. Οι τιμές του πετρελαίου είναι κοντά στα υψηλά της προηγούμενης εβδομάδας, επίπεδα Νοεμβρίου 2014, αλλά πολλοί επενδυτές και αναλυτές λένε ότι υπάρχει αρκετός εφοδιασμός παρά τις περικοπές του ΟΠΕΚ, τη μειωμένη παραγωγή της Βενεζουέλας και των κυρώσεων από τις ΗΠΑ στο Ιράν που πλησιάζουν.

Σε κάθε περίπτωση η διατήρηση των τιμών του πετρελαίου brent στα επίπεδα των 80 δολαρίων το βαρέλι έχει δημιουργήσει αναταράξεις στην εγχώρια αγορά, αφού η μέση τιμή της αμόλυβδης διατηρείται σταθερά πάνω από το 1,65 ευρώ το λίτρο στο λεκανοπέδιο Αττικής και προσεγγίζει τα 2 ευρώ το λίτρο στη νησιωτική Ελλάδα.