Συνεχίζει να προβληματίζει με χαμηλές πτήσεις το Χρηματιστήριο

Συνεχίζει να προβληματίζει με χαμηλές πτήσεις το Χρηματιστήριο

Εξακολουθώντας να καταγράφει απώλειες 30% από την αρχή του 2020, αδυνατώντας να «σβήσει» και τη ζημιά από το σοκ του Covid-19 όπως έχουν κάνει σχεδόν όλες οι διεθνείς αγορές, το ελληνικό χρηματιστήριο συνεχίζει σε συνεδριάσεις εσωστρέφειας, εγκλωβισμένο σε πολύ στενό εύρος διακύμανσης, πολύ μακριά μάλιστα από το momentum των ξένων χρηματιστηρίων.

Το lockdown βύθισε την ελληνική οικονομία στο δεύτερο τρίμηνο του έτους σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε η Ελληνική Στατιστική Αρχή. Το ΑΕΠ κατέγραψε μείωση της τάξης του 15,2% σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα του 2019! Πρόκειται για την ιστορικά μεγαλύτερη συρρίκνωση του ΑΕΠ στη χώρα μας.

Συνάμα, η καταστροφική για τον τουρισμό σεζόν και η απώλεια περίπου 15 δισ. ευρώ από τη σημαντικότερη βιομηχανία της χώρας, που με τη σειρά της συντηρεί δεκάδες άλλους κλάδους και «αγορές» πέριξ αυτής, έρχεται να προξενήσει νέο ισχυρότατο πλήγμα στην ελληνική οικονομία αλλά και στην ελληνική κοινωνία.

Βεβαίως, παρόμοια ή και μεγαλύτερη καταστροφική τουριστική σεζόν έχουν και όλα τα άλλα μεγάλα διεθνή brands, όπως Γαλλία (πρώτη τουριστική δύναμη στον κόσμο με 84 εκατ. επισκέπτες το 2019), Ισπανία, Ιταλία κ.α. όμως αυτές οι οικονομίες «ακουμπούν» και σε άλλες δεξαμενές, διαθέτοντας ισχυρή βιομηχανία και καλή παραγωγή στον πρωτογενή τομέα και ευρύτερα.

Σε όλα αυτά, ήρθε να προστεθεί από τις αρχές Αυγούστου το γεωπολιτικό ρίσκο και ο φόβος θερμού επεισοδίου στην Αν. Μεσόγειο που θα ανοίξει τον Ασκό του Αιόλου σε πολλά επίπεδα, κάτι που λειτουργεί ως ένας ακόμη αποτρεπτικός παράγοντας στην ανάληψη νέου ρίσκου από τα ξένα χαρτοφυλάκια. Δεν είναι τυχαίο ότι ο Αύγουστος, με μέσο τζίρο στα 30,3 εκατ. ευρώ ήταν ο πιο «στεγνός» από πλευράς συναλλαγών μήνας από τον Ιούλιο του 2018, ήτοι μια διετία πίσω.

Μέσα σ’ αυτό το τοπίο και με τις τράπεζες να απειλούνται με νέο φόρτωμα τοξικών με τη μορφή καινούριων επισφαλειών από τη δυσμενή κατάσταση στην οικονομία και την κοινωνία, εύλογα το Χ.Α. έχει χάσει το momentum που θα μπορούσε να δώσει ο κλάδος – ναυαρχίδα και ο κλάδος που πάντα δίνει το σύνθημα αντίδρασης.

Εύλογα, η αγορά έχει περιέλθει σε μια λιμνάζουσα και εν πολλοίς απαξιωμένη κατάσταση, χωρίς «καύσιμα» προεξόφλησης και χωρίς οι ισχυροί διεθνείς επενδυτές να αναλαμβάνουν νέα ρίσκα. Έτσι, εδώ και μήνες, η αγορά έχει εγκλωβιστεί σε πολύ στενό εύρος διακύμανσης, ενώ μόνο μέσω αύξησης των συναλλαγών μπορεί να σπάσει αυτός ο φαύλος κύκλος της απαξίωσης.

Δεν είναι τυχαίο ότι και σήμερα, μολονότι ο Γ.Δ. έκλεισε ανοδικά κυρίως λόγω του +3,21% της Coca Cola HBC και του +2,58% του ΟΠΑΠ, οι μετοχές στον FTSE 25 που υποχώρησαν ήταν περισσότερες όσων ενισχύθηκαν, ενώ στο σύνολο της αγοράς διπλάσιες ήταν οι μετοχές που υποχώρησαν, συγκριτικά με όσες έκλεισαν θετικά.

Πάντως, ένα θετικό στοιχείο είναι ότι καταγράφεται κάποια μικρή ενίσχυση συναλλαγών στις πρώτες συνεδριάσεις του Σεπτέμβρη, οπότε μένει να δούμε πως θα κινηθεί η επόμενη, δεύτερη εβδομάδα του μήνα. Σήμερα η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 39,2 εκατ. ευρώ, χθες έφτασε στα 40 εκατ. ευρώ, ενώ στην πρώτη συνεδρίαση του Σεπτέμβρη ήταν στα 35,6 εκατ. ευρώ.

Σήμερα ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 646,08 μονάδες με άνοδο 0,29%, έχοντας υψηλό ημέρας στις 648,25 μονάδες (+0,63%) και χαμηλό στις 643,42 μονάδες (-0,12%). Η συνολική διακύμανση του Γ.Δ. ήταν και σήμερα μικρή, μόλις 4,83 μονάδες ή ποσοστό 0,75%, πιστοποιώντας την κατάσταση αδράνειας που έχει περιέλθει η αγορά.

Ο FTSE 25 έκλεισε στις 1.548,50 μονάδες με άνοδο 0,42%, ενώ ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε στις 335,78 μονάδες με άνοδο 0,49% εν μέσω μεικτής εικόνας στον κλάδο. Πιο αναλυτικά, με κέρδη 1,72% και 1,59% αντίστοιχα έκλεισαν οι Εθνική και Alpha Bank, ενώ υποχώρησαν οι Πειραιώς (-1,35%), Eurobank, Attica Bank και Τρ. Ελλάδος.

Στο χώρο του Large Cap, πλην των ΟΠΑΠ και Coca Cola HBC, με κέρδη έκλεισαν και οι Σαράντης, Fourlis, ΓΕΚ Τέρνα, ΕΧΑΕλ, ΔΕΗ και ΟΛΠ, ενώ υποχώρησαν οι Aegean Airlines (-2,12%), OTE (-1,86%), Motor Oil (-1,51%), ΕΛΠΕ (-1,34%) κ.α.

Στον Mid Cap με πτώση έκλεισαν οι Intracom Holdings, AVAX, Έλτον, Intrakat, MIG, Profile, Πλαστικά Θράκης, Attica Bank, Πλαίσιο και Ικτίνος. Στις ακόμη πιο μικρές αποτιμήσεις, θετικά έκλεισαν οι CPI, Κορδέλλου, Δρομέας (νέα συμβόλαια για το γερμανικό στρατό), Entersoft, Γενική Εμπορίου, Αγρ. Οίκος Σπύρου και Ίλυδα, ενώ υποχώρησαν οι Κυριακούλης, Ελγέκα, Quality & Reliability, Μοτοδυναμική, Π. Πετρόπουλος, Unibios, Newsphone, Κέκροπας, ΣΙΔΜΑ κ.λπ. Στο σύνολο της αγοράς, 32 μετοχές είχαν άνοδο έναντι 61 που υποχώρησαν.