Ισχυροποιείται η άνοδος στο ΧΑ που προσεγγίζει και τις 640 μονάδες

Ισχυροποιείται η άνοδος στο ΧΑ που προσεγγίζει και τις 640 μονάδες

Ενισχύεται η άνοδος στο ελληνικό χρηματιστήριο που μετά τη χθεσινή αντίδραση +2,13% δείχνει απελευθερωμένο τεχνικά, με το Γενικό Δείκτη να προσεγγίζει πλέον και τις 640 μονάδες με άνοδο κοντά στο 2%, έχοντας ισχυρή στήριξη από την Coca Cola HBC που μετά τα καλύτερα των προβλέψεων αποτελέσματα ενισχύεται άνω του 6%, ενώ στήριξη δίνουν οι Εθνική, Aegean, Τέρνα Ενεργειακή, Motor Oil, Πειραιώς κ.α. 

Πιο αναλυτικά, ο Γενικός Δείκτης που κινείται εξ αρχής της συνεδρίασης σε έντονα θετική τροχιά έχει ανέλθει στις 640 μονάδες καταγράφοντας κέρδη 2%, ενώ η αξία συναλλαγών διαμορφώνεται στα 22 εκατ. ευρώ. Η άνοδος έρχεται πρωτίστως λόγω της πρότερης υπερπίεσης και της απόσυρσης των πωλητών, καθώς ο τζίρος δεν είναι υποστηρικτικός ώστε να προσδώσει περαιτέρω ποιοτικά χαρακτηριστικά στην αντίδραση, που προς το παρόν είναι καθαρά τεχνικού χαρακτήρα. 

Σε κάθε περίπτωση όμως, είναι εξαιρετικά θετική εξέλιξη ότι η αγορά έβγαλε άμυνες και αναχώματα όταν προσέγγισε τις προηγούμενες ημέρες τη ζώνη των 615 μονάδων, έχοντας έκτοτε αντίδραση που προσεγγίσει το 4%. 

Ο FTSE 25 διαπραγματεύεται στις 1.540 μονάδες με άνοδο 1,96%, ενώ ο τραπεζικός δείκτης έχει ανέλθει στις 326 μονάδες με άνοδο 1,87%. 

Η αγορά, μετά το πρόσφατο πτωτικό σερί βρέθηκε σε υπερπουλημένα επίπεδα, ενώ πλέον είναι «καθαρή» και... άδεια από την πάνω πλευρά, έχοντας διορθώσει ικανά, οπότε η αντίδραση το τελευταίο διήμερο έρχεται σχετικά εύκολα. Όπως σημειώσαμε και στο χθεσινό σχόλιο κλεισίματος, τα… συμφραζόμενα δείχνουν ότι η αντίδραση της αγοράς με στόχο να μπει ξανά στη ζώνη της μακροχρόνιας συσσώρευσης 630 και 680 μονάδων μπορεί να συνεχιστεί. 

Ρόλο στην αύξηση της κινητικότητας στο Χ.Α. παίζουν οι ανακοινώσεις αποτελεσμάτων που «ξυπνούν» κάποια επενδυτικά αντανακλαστικά, βγάζοντας από το τέλμα το Χ.Α. Η Coca Cola HBC ανακοίνωσε σήμερα καθαρά κέρδη 1ου εξαμήνου 124 εκατ. ευρώ έναντι 195,1 εκατ. ευρώ πέρυσι, ενώ σύμφωνα με δημοσκόπηση του πρακτορείου Bloomberg οι αναλυτές ανέμεναν πτώση κερδών κατά 54% στα 103,5 εκατ. ευρώ. Αυτό, δίνει ώθηση σήμερα στη μετοχή που ενισχύεται άνω του 6%, ξεχωρίζοντας με έμφαση στον Large Cap. 

Παράλληλα, όπως σημειώνει ο υπεύθυνος ανάλυσης της Λέων Δεπόλας Χρηματιστηριακή Νικόλαος Καυκάς, «τα αποτελέσματα 2ου τριμήνου της Πειραιώς έδειξαν ανθεκτικότητα όσον αφορά τα καθαρά έσοδα από τόκους, τα οποία αυξήθηκαν κατά 2% σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό τρίμηνο στα 367 εκατ. ευρώ. Τα συνολικά έσοδα επηρεάστηκαν θετικά (+7,1%yoy) κυρίως από τα αποτελέσματα του εμπορικού και επενδυτικού χαρτοφυλακίου (+52 εκατ. ευρώ)».

Η μετοχή της Πειραιώς χθες είχε την ισχυρότερη αντίδραση με +8,26%, ενώ σήμερα ενισχύεται κατά 2,49%. Κέρδη άνω του 3% στον Large Cap έχουν οι Εθνική και Aegean Airlines, άνω του 2% ενισχύονται οι Τέρνα Ενερργειακή (νέα ιστορικά υψηλά), Motor Oil και Fourlis, ενώ άνω του 1% κερδίζουν οι ΑΔΜΗΕ, Alpha Bank, ΓΕΚ Τέρνα, ΔΕΗ, ΟΠΑΠ, ΕΛΠΕ, Μυτιληναίος κ.λπ. 

Σε αρνητική τροχιά στον FTSE 25 είναι μόνο οι ΕΧΑΕ, Ελλάκτωρ και ΕΥΔΑΠ. 

Στον Mid Cap, κέρδη άνω του 5% έχει η Intracom Holdings, ενώ καλή εικόνα έχουν επίσης οι Intrakat, Πλαστικά Θράκης, Ευρωπαϊκή Πίστη, Ολυμπιακή Τεχνική, Cenergy Holdings, ΕΥΑΘ, AVAX, MIG, Autohellas κ.α. Στο σύνολο της αγοράς, οι αγοραστές κυριαρχούν καθώς 76 μετοχές ενισχύονται έναντι μόλις 24 που υποχωρούν.