Συνέχεια συσσώρευσης στο Χρηματιστήριο πέριξ των 920 μονάδων

Συνέχεια συσσώρευσης στο Χρηματιστήριο πέριξ των 920 μονάδων

Του Απόστολου Σκουμπούρη

Την πορεία συσσώρευσης και τη στάση αναμονής ύστερα από τις πρόσφατες αναταράξεις των διεθνών αγορών ακολουθεί (και) σήμερα το ελληνικό χρηματιστήριο, με το Γενικό Δείκτη να κρατάει την ευρύτερη περιοχή των 920 μονάδων που έχει γίνει η νέα βάση βραχυπρόθεσμα, εν μέσω μεικτών προσήμων στον Large Cap και κινητικότητας στα small caps.

Παρά την «προίκα» των μεγάλων κερδών από το ράλι του 2019, το ελληνικό χρηματιστήριο ακόμη και στις δύσκολες ημέρες, δεν εντρυφά σε πανικούς και βίαια αδειάσματα, αλλά δείχνει ότι βρίσκεται σε ένα στάδιο που «παλεύει» να διαμορφώσει καλύτερο προφίλ και να χτίσει αξιοπιστία σε υψηλότερα επίπεδα.

Με συνεδριάσεις μειωμένου ρίσκου, χωρίς ακρότητες και εξάρσεις, χωρίς εξαλλοσύνες και ακραίες διακυμάνσεις, το Χ.Α. στο πρώτο 15ήμερο του Ιανουαρίου του 2020 δείχνει εξαιρετικά ώριμη και σταθερή – τηρουμένων των αναλογιών – συμπεριφορά.

Παράλληλα, έχει ενδιαφέρον ότι κάθε πτώση ή διόρθωση, ο τζίρος μειώνεται, κάτι που για τους… παλιούς θιασώτες της αγοράς, μαρτυρά ξεκάθαρα ότι δεν υπάρχει διάθεση να σηκωθούν κεφάλαια από την αγορά, ούτε υπερτερούν οι πωλητές.

Επίσης, ένα ενδιαφέρον στοιχείο είναι η αυξημένη κινητικότητα που παρατηρείται σε μετοχές μικρότερης αποτίμησης έως και ακραίας περιφέρειας, όπου – ασχέτως ποιότητας – πολλά «χαρτιά» έχουν ανεβάσει όγκους και τζίρους, δίνοντας καλές αποδόσεις τις τελευταίες ημέρες. Χθες, παρ’ ότι έως και μισή ώρα πριν τη λήξη η εικόνα ήταν μοιρασμένη, στο φινάλε άλλαξε σημαντικά ο «χάρτης» όλης της αγοράς, καθώς 71 μετοχές έκλεισαν με άνοδο έναντι 39 που υποχώρησαν.

Ήδη η αγορά έχει συμπληρώσει δώδεκα συνεδριάσεις με κλεισίματα σε επίπεδο Γενικού Δείκτη πάνω από το κομβικό όριο των 900 – 910 μονάδων, ενώ στις περισσότερες εξ αυτών τις συνεδριάσεις, έκλεισε και πάνω από τις 920 μονάδες.

Επαναλαμβάνουμε πως η πλήρης και ασφαλής κατοχύρωση αυτής της περιοχής (900- 910 μονάδων) επί σειρά συνεδριάσεων είναι απαραίτητη προϋπόθεση για να προχωρήσει σε καλύτερα επίπεδα το Χ.Α. και να κινηθεί προς την περιοχή των 930 – 950 μονάδων και να μην υπάρξει οπισθοδρόμηση.

Όπως τονίζει σε σημερινό του σχόλιο ο διευθύνων σύμβουλος της Fast Finance ΑΕΠΕΥ Ηλίας Ζαχαράκης «μια κατοχύρωση των 930 μονάδων θα μπορούσε να δώσει συνέχιση στην ανοδική κίνηση, ενώ στον αντίποδα οι 914 μονάδες έχουν γίνει η σημαντική στήριξη, με το ημερήσιο στοπ πλέον στις 905 μονάδες».

Για τον Mid Cap, ο κ. Ζαχαράκης σημειώνει πως «η καλή εικόνα της μεσαίας κεφαλαιοποίησης συνεχίζεται χωρίς την υπόλοιπη αγορά στην παρούσα. Οι 1.260 μονάδες για τον Mid Cap είναι κοντινή αντίσταση και οι 1.300 μονάδες ο επόμενος στόχος. Οι 1.215 μονάδες είναι η κοντινή στήριξη».

Μέσα σ’ αυτό το μοτίβο και με όλες τις διεθνείς αγορές σε εξαιρετικά περιορισμένες διακυμάνσεις, ο Γενικός Δείκτης του Χ.Α. διαπραγματεύεται στις 923 μονάδες με εναλλαγές προσήμου, ενώ η αξία συναλλαγών διαμορφώνεται στα 18 εκατ. ευρώ, κινούμενη ξανά σε μέτριο τέμπο.

Στο χώρο του FTSE 25 τόσο οι κινήσεις των αγοραστών όσο και των πωλητών είναι χωρίς ιδιαίτερο ρίσκο, κάτι που οδηγεί σε μικρές διακυμάνσεις σχεδόν όλες τις μετοχές, ενώ στον Mid Cap ξεχωρίζουν θετικά σήμερα τίτλοι όπως Autohellas, Cenergy Holdings, Attica Bank, ΙΑΣΩ, Intracom Holdings, Intrakat, Intralot και Έλτον. Στο σύνολο της αγοράς, υπάρχει εικόνα ισορροπίας, με 47 μετοχές σε άνοδο και 48 σε πτώση.

Διεθνώς παρατηρείται συσσώρευση με πολύ μικρές διακυμάνσεις, αρχής γενομένης χθες από τους τρεις δείκτες της Wall Street που έκλεισαν ισορροπητικά, ενώ σταθεροποιητικά με εναλλαγές προσήμου κινούνται και οι μεγάλοι ευρωπαϊκοί δείκτες.