Συνέχεια συσσώρευσης στο Χ.Α. στις 775 μονάδες με μικρό τζίρο

Συνέχεια συσσώρευσης στο Χ.Α. στις 775 μονάδες με μικρό τζίρο

Του Απόστολου Σκουμπούρη

Συνεχίζεται η συσσώρευση στο ελληνικό χρηματιστήριο, με κύρια χαρακτηριστικά την κατακόρυφη ανακοπή του τζίρου, απόρροια της μείωσης των πρωτοβουλιών από την πλευρά των ισχυρών επενδυτών, που τηρούν στάση αναμονής χωρίς νέα ρίσκα αλλά και τις εξαιρετικά περιορισμένες διακυμάνσεις.

Η χθεσινή συνεδρίαση είχε διακύμανση μόλις πέντε μονάδων για το Γενικό Δείκτη ενώ η σημερινή έως τώρα έχει ακόμη μικρότερη διακύμανση, ενώ με μειωμένο τέμπο κινείται και ο τζίρος. Αξίζει να σημειωθεί πως η σημερινή είναι η 10η διαδοχική συνεδρίαση που ο Γενικός Δείκτης παραμένει πάνω από τις 770 μονάδες, χωρίς όμως – σ' αυτή τη φάση – να έχει δυνάμεις για άμεση υπέρβαση των 780 μονάδων.

Πάντως, η αγορά παραμένει σε επαφή με τα υψηλά δέκα μηνών, ενώ όπως έδειξε και η χθεσινή συνεδρίαση, υπάρχουν εναλλαγές χαρτοφυλακίων και επιλεκτικές κινήσεις τόσο από τους αγοραστές όσο και από τους πωλητές, κάτι που φέρνει rotation πρωταγωνιστών, στηρίζοντας το Γ.Δ.

Σήμερα ο Γ.Δ. διαπραγματεύεται στις 775 μονάδες με οριακή άνοδο 0,08% και εξαιρετικά περιορισμένη διακύμανση, ενώ ο τζίρος φτάνει μόλις στα 10 εκατ. ευρώ. Θυμίζουμε πως χθες η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 45,56 εκατ. ευρώ, με το Μάιο να έχει μπει με συρρίκνωση του τζίρου.

Οι τράπεζες κινούνται ήπια ανοδικά, με την Πειραιώς να ξεχωρίζει με άνοδο 1,24%, ενώ στο χώρο των υπολοίπων blue chips του Large Cap ξεχωρίζουν με άνοδο άνω του 1% οι Μυτιληναίος, ΟΛΠ, ΕΧAE και Fourlis.

Βεβαίως, το γεγονός ότι Coca Cola HBC και ΟΤΕ που ελέγχουν το Γ.Δ. περί το 20% συνολικά πιέζονται άνω του 1%, είναι ο λόγος που κρατά την αγορά στη ζώνη των 775 μονάδων.

Στο χώρο του Mid Cap η εικόνα είναι ελαφρώς καλύτερη σήμερα έναντι προηγούμενων ημερών, καθώς αντιδρούν ανοδικά μετοχές όπως AVAX, MIG, Attica Bank, Τεχνική Ολυμπιακή, Πλαστικά Θράκης, Κέκροπας, Intracom Holdings, Intralot κ.α.

Στην ευρύτερη αγορά, κάποια κινητικότητα παρατηρείται σε τίτλους όπως Περσεύς, Lavipharm, Λανακάμ, Frigoglass και Κυριακούλης, ενώ πιέζονται σημαντικά μετοχές όπως της Μοτοδυναμικής το δικαίωμα (-26% με όγκο), Φιερατέξ (-20,86%), Sato (-16,67%), Audiovisual (-9,09%), ΑΝΕΚ (-9,09%) καθώς επίσης οι Μοτοδυναμική, Σελόντα, Flexopack, Μουζάκης και Παπουτσάνης. Στο σύνολο της αγοράς 43 μετοχές ενισχύονται έναντι 37 που υποχωρούν.