Συνέχεια συσσώρευσης στο ΧΑ στα υψηλά 5ετίας

Συνέχεια συσσώρευσης στο ΧΑ στα υψηλά 5ετίας

Του Απόστολου Σκουμπούρη

Συνεχίζεται η συσσώρευση και η συγκέντρωση δυνάμεων στα υψηλά πενταετίας στο ελληνικό χρηματιστήριο, με τους επενδυτές να προχωρούν σε πολύ προσεκτικές και επιλεκτικές κινήσεις χωρίς μεγάλα ρίσκα, κάτι που αποτυπώνεται και στο τζίρο που έως τώρα κινείται σε πολύ μέτριο τέμπο.

Η αγορά όλο το τελευταίο διάστημα είναι σε αφομοίωση κεκτημένων και κατοχύρωση της ευρύτερης περιοχής των 920 – 930 μονάδων, ώστε κατόπιν να επιχειρήσει νέες υπερβάσεις με κίνηση – κατ' αρχήν – προς τις 950 μονάδες. Παρά τα εξαιρετικά μεγάλα κέρδη του 2019, το Χ.Α. δείχνει πολύ μεγάλη ανθεκτικότητα, προσπαθώντας παράλληλα να «χτίσει» στην προσδοκία και την προεξόφληση για ωρίμανση των πολιτικών της κυβέρνησης μέσα στο 2020.

Επαναλαμβάνουμε ότι το (όποιο) ράλι της αγοράς δεν είναι τίποτα άλλο από μια ανοδική διόρθωση και μερική τακτοποίηση μετά από πολλά χρόνια κρίσης και ισοπέδωσης τιμών και ψυχολογίας, ενώ παρά τη μεγάλη ανάκαμψη του 2019, ο Γενικός Δείκτης παραμένει κάτω από τις 1.000 μονάδες!

Μέσα σ' αυτό το πλαίσιο, εύλογα αρκετοί αναλυτές εκτιμούν ότι κάλλιστα ο Γενικός Δείκτης μπορεί να πιάσει εξαιρετικά εύκολα το όριο των 1.000 μονάδων τους επόμενους μήνες, αν και εφόσον «ξυπνήσουν» εκ νέου οι τράπεζες, συνδυαστικά με τις όποιες θετικές ειδήσεις προκύψουν από το σχέδιο Ηρακλής και όλη τη «μάχη» καθαρισμού των χαρτοφυλακίων τους.

Σήμερα λοιπόν ο Γενικός Δείκτης διαπραγματεύεται στις 930 μονάδες με οριακές απώλειες 0,14%, την πλειονότητα των μετοχών του FTSE 25 να κινείται ήπια αρνητικά, χωρίς ακρότητες και με εξαιρετικά περιορισμένους όγκους, ενώ οριακή πτώση καταγράφουν και οι τράπεζες. Ενδεικτικό της στάσης αναμονής και των περιορισμένων πρωτοβουλιών, είναι ότι καμιά μετοχή του Large Cap δεν έχει μεταβολή άνω του 1%.

Θετικά στο χώρο της μεγάλης αποτίμησης κινούνται οι Coca Cola HBC, ΕΛΠΕ, Μυτιληναίος, ΟΠΑΠ, Motor Oil, Aegean Airlines και Viohalco, ενώ σε ήπια πτωτική τροχιά είναι μετοχές όπως Jumbo, Ελλάκτωρ, Πειραιώς, Eurobank, OTE, Τέρνα Ενεργειακή, ΓΕΚ Τέρνα κ.α.

Στον Mid Cap, πτώση άνω του 1% καταγράφουν μετοχές όπως Profile, Ικτίνος, Intracom Holdings, Πλαίσιο, Τεχνική Ολυμπιακή και Έλτον, ενώ κέρδη σημειώνουν οι Autohellas, Attica Bank, Intrakat και Κέκροπας. Στο σύνολο της αγοράς, 38 μετοχές ενισχύονται έναντι 49 που υποχωρούν.