Συνέχεια συσσώρευσης πέριξ των 770 μονάδων στο Χ.Α.

Συνέχεια συσσώρευσης πέριξ των 770 μονάδων στο Χ.Α.

Του Απόστολου Σκουμπούρη

Συνεχίζεται η συσσώρευση πλησίον των 770 μονάδων στο Χ.Α. με τους επενδυτές να τηρούν στάση αναμονής, αναμένοντας νέους ισχυρούς καταλύτες, ώστε να διαμορφώσουν τις επόμενες κινήσεις τους.

Η αγορά, τρεις συνεδριάσεις πλην τη λήξη του Ιουνίου και του 1ου εξαμήνου του 2018 παρουσιάζει το ίδιο πρόσωπο που είχε όλο το μήνα, ο οποίος χαρακτηρίστηκε από την κατακόρυφη μείωση των συναλλαγών και τη μείωση των πρωτοβουλιών των ισχυρών χαρτοφυλακίων.

Καινούρια κεφάλαια δεν εισρέουν στην αγορά, με αποτέλεσμα να ανακυκλώνονται τα ίδια και αυτή είναι η αιτία που το ελληνικό χρηματιστήριο παρουσιάζει μια στασιμότητα τελευταία, εν μέσω πλήρους αδυναμίας διαμόρφωσης momentum.
Όπως λένε χρηματιστές και αναλυτές, όσο η αγορά παραμένει εγκλωβισμένη κάτω από τη ζώνη των 790-800 μονάδων είναι λογικό να παρουσιάζει αυτή τη στασιμότητα.

Παράλληλα, η αγορά έχει καταστεί εξαιρετικά ρηχή, οπότε ακόμη και λίγες σοβαρές κινήσεις στις δημοπρασίες, αρκούν για να αλλάξουν την εικόνα ολόκληρης της συνεδρίασης, κάτι που έγινε Δευτέρα και Τρίτη, αλλά και σε συνεδριάσεις της περασμένης εβδομάδας.

Η ουσία είναι πως η αγορά παραμένει καθ'' όλη τη διάρκεια του μήνα εγκλωβισμένη κάτω από το ψυχολογικό όριο των 800 μονάδων, ενώ πλέον η ευρύτερη περιοχή των 790 – 800 μονάδων έχει αποκτήσει χαρακτηριστικά ισχυρής αντίστασης.
Εξυπακούεται πως για να αλλάξει επίπεδο η αγορά και να επιχειρήσει μια πειστική υπέρβαση της ζώνης των 790 – 800 μονάδων, χρειάζεται επαναδραστηριοποίηση των ισχυρών χαρτοφυλακίων και η εισροή νέων κεφαλαίων, κάτι που στην παρούσα φάση δε διαφαίνεται.

Πάντως, ισχυρές ρευστοποιήσεις δεν παρουσιάζονται και αυτό είναι ένα στοιχείο που θα πρέπει επίσης να καταγραφεί.
Σήμερα Τετάρτη, παρ' ότι οι ευρωπαϊκές αγορές κινούνται εκ νέου πτωτικά, ενώ οι αγορές του ευρωπαϊκού νότου Ισπανίας και Ιταλίας καταγράφουν πτώση άνω του 1%, το Χ.Α. δείχνει διάθεση διακράτησης της ζώνης των 770 μονάδων, ενώ «τσιμπάει» και ο τζίρος συγκριτικά με χθες…

Ο Γενικός Δείκτης διαπραγματεύεται στις 770 μονάδες με άνοδο 0,16%, ενώ η αξία συναλλαγών ήδη διαμορφώνεται στα 16 εκατ. ευρώ, κινούμενη σε σαφώς καλύτερο τέμπο έναντι της χθεσινής ημέρας, που στο σύνολο έφτασε μόλις τα 39,48 εκατ. ευρώ.

Βεβαίως, περίπου τα 6 εκατ. ευρώ σήμερα είναι πακέτα στον ΟΤΕ, που παρουσιάζει κάποια αυξημένη κινητικότητα, έχοντας διακινήσει έως τώρα όγκο 625.000 τεμαχίων.

Οι τράπεζες έχουν μεικτή εικόνα, χωρίς ισχυρές κινήσεις και προς τις δύο κατευθύνσεις, ενώ ανοδικά κινούνται τα περισσότερα μη τραπεζικά blue chips του FTSE 25. Πιο αναλυτικά, ήπια κέρδη παρουσιάζουν μετοχές όπως ΟΤΕ, Τιτάν, ΟΠΑΠ, Jumbo, Εθνική ΔΕΗ, Grivalia Properties, ΓΕΚ Τέρνα, Τέρνα Ενεργειακή, Eurobank, ΕΛΠΕ, ΕΥΔΑΠ και Σαράντης.
Στο χώρο του Mid Cap πιέσεις δέχονται μετοχές όπως ΕΛ.ΤΕΧ. Άνεμος, Νηρέας, Πλαίσιο, Κρι Κρι και Intracom Κατασκευές, ενώ ανοδικά κινούνται οι Attica Bank, J&P Άβαξ, Ικτίνος, Intracom Holdings και Intralot.

Στην ευρύτερη αγορά και στις μικρότερες αποτιμήσεις, κινητικότητα και κέρδη παρουσιάζουν μετοχές όπως CPI, Παπουτσάνης, Newsphone, Quality & Reliability, ενώ υποχωρούν τίτλοι όπως Σελόντα (-12,93%), Αλουμύλ, ΙΑΣΩ, Profile, Κανάκης κ.λπ.

Στο σύνολο της αγοράς, 36 μετοχές ενισχύονται έναντι 30 που υποχωρούν.