Συνέχεια συσσώρευσης πάνω από τις 870 μονάδες στο Χρηματιστήριο

Συνέχεια συσσώρευσης πάνω από τις 870 μονάδες στο Χρηματιστήριο

Του Απόστολου Σκουμπούρη

Με τις ευρωπαϊκές αγορές σε ήπια διόρθωση λόγω των χθεσινών κερδών και πιστοποιώντας ότι η αναβάθμιση από τον οίκο Standard & Poor's την Παρασκευή ήταν προεξοφλημένη από την αγορά, το ελληνικό χρηματιστήριο συνεχίζει τις συνεδριάσεις συσσώρευσης και συγκέντρωσης δυνάμεων πέριξ της ζώνης των 870 μονάδων.

Όπως σημειώνει εύστοχα ο υπεύθυνος ανάλυσης της Λ. Δεπόλας Χρηματιστηριακή Νικόλαος Καυκάς, «η εβδομάδα ξεκινά με αναβάθμιση από τον οίκο αξιολόγησης S&P, τρίμηνη παράταση του Brexit και νέο ιστορικό υψηλό για τον S&P 500. Παράλληλα, αν και η αναβάθμιση της χώρας είναι εν πολλοίς προεξοφλημένη από την αγορά, περιορίζει ακόμα περισσότερο το πτωτικό ρίσκο του Γενικού Δείκτη, με το πιθανό εύρος διακύμανσης της εβδομάδας μεταξύ των 850 και 900 μονάδων».

Μέσα σ' αυτό το ευνοϊκό αν μη τι άλλο τοπίο και με τις αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων σε ιστορικά χαμηλά, πιστοποιώντας τη ραγδαία επιστροφή της χώρας στην κανονικότητα, το ελληνικό χρηματιστήριο δείχνει ότι συγκεντρώνει δυνάμεις για την επόμενη κίνησή του.

Η αγορά έχει συσσωρεύσει όλες τις τελευταίες εβδομάδες γύρω από τις 870 μονάδες και χρειάζεται μια ισχυρότερη αφορά αλλά και την εισροή νέων κεφαλαίων, ώστε να αλλάξει επίπεδο προσεχώς.

Τρεις συνεδριάσεις πριν τη λήξη του Οκτωβρίου και του 10μήνου του 2019, ο Γενικός Δείκτης του Χ.Α. κρατάει κέρδη 42,23%, ενώ ο τραπεζικός δείκτης ενισχύεται σε ποσοστό 93,57%, με την Πειραιώς στο +266%, την Εθνική +165%, τη Eurobank +64% και την Alpha Bank +63,6%! Επιδόσεις που κρατούν το ελληνικό χρηματιστήριο στην κορυφή της παγκόσμιας κατάταξης.

Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι οι μετοχές των τριών εκ των τεσσάρων συστημικών τραπεζών πλέον έχουν πλησιάσει πολύ τις τιμές που έγιναν οι αυξήσεις κεφαλαίου το 2015, με την Εθνική – που δεσπόζει τελευταία – να είναι πιο κοντά σ' αυτό το όριο.

Πρώτος στόχος – σ' αυτή τη φάση – είναι ο έλεγχος της ευρύτερης περιοχής των 870 – 880 μονάδων, ώστε να μπουν οι βάσεις για την υπέρβαση των προηγούμενων υψηλών του καλοκαιριού, ήτοι των 900 μονάδων. Ο Τραπεζικός δείκτης βρίσκεται ήδη σε υψηλά 15 μηνών δίνοντας το πρόσταγμα στην αγορά, όμως η υστέρηση κάποιων ισχυρών blue chips είναι η αιτία που ο Γ.Δ. δεν έχει «πιάσει» εκ νέου τις 900 μονάδες.

Όπως σημειώνει ο υπεύθυνος ανάλυσης της Beta Χρηματιστηριακή Μάνος Χατζηδάκης, «τεχνικά τα βραχυπρόθεσμα δεδομένα παραμένουν υποστηρικτικά για τον Γενικό Δείκτη καθώς τόσο ο MACD όσο και οι κινητοί μέσοι των 30 και 50 ημερών παραμένουν αγορασμένοι με ανερχόμενη πλέον κλίση. Η στάση του Δείκτη στις 870 μονάδες είναι μάλλον αναμενόμενη καθώς αποτελεί ένα οριζόντιο επίπεδο αναμονής μετά τον Ιούλιο όπου η Αγορά δοκίμασε ανεπιτυχώς ως τώρα χωρίς τζίρο να διαφύγει.

Η συνθήκη αυτή φαίνεται ότι έχει αρχίσει να ικανοποιείται καθώς η μέση συναλλακτική δραστηριότητα βελτιώνεται αισθητά χωρίς αυτό να δημιουργεί κλυδωνισμούς ή ακραία φαινόμενα μεταβλητότητας. Ευθυγραμμισμένοι με την προοπτική μιας ανοδικής διαφυγής είναι και οι ταλαντωτές οι οποίοι δίνουν ένα ικανοποιητικό ανοδικό περιθώριο πριν εισέλθουν σε υπερτιμημένες ζώνες. Επομένως οι πιθανότητες παραμένουν πλειοψηφικά υπέρ των αγοραστών με στόχο τις 900 μονάδες όπου θα δοκιμαστούν οι κυριότερες αντιστάσεις της Αγοράς».

Τα στατιστικά της συνεδρίασης

Σήμερα ο Γ.Δ. διαπραγματεύεται στις 872 μονάδες με οριακές διακυμάνσεις και εναλλαγές προσήμου, ενώ η αξία συναλλαγών διαμορφώνεται στα 17 εκατ. ευρώ. Η εικόνα στον FTSE 25 είναι μεικτή, με τους επενδυτές να μην παίρνουν νέα μεγάλα ρίσκα, αλλά ούτε να παρουσιάζονται κινήσεις πωλήσεων.

Στις τράπεζες, η Εθνική ξεχωρίζει για ακόμη μια συνεδρίαση έχοντας άνοδο 1,79%, με τις υπόλοιπες να βρίσκονται σε εξισορρόπηση. Θετικά κινούνται στον Large Cap τίτλοι όπως ΔΕΗ, ΕΧΑΕ, Motor Oil, Viohalco, Ελλάκτωρ, ΟΠΑΠ και ΟΤΕ, ενώ υποχωρούν ανεπαίσθητα οι Titan, Coca Cola HBC, Aegean Airlines, Σαράντης, Lamda Development και Τέρνα Ενεργειακή.

Στο χώρο του Mid Cap, η πλειονότητα των μετοχών κινείται πτωτικά. Απώλειες άνω του 1% έχουν τίτλοι όπως Intracom Holdings, ΙΑΣΩ, Νηρέας, Έλτον και Κέκροπας, ενώ ανοδικά διαπραγματεύονται οι Πλαίσιο, Profile, MIG, Attica Bank, Παπουτσάνης, AS Company και AVAX. Στο σύνολο της αγοράς, 37 μετοχές ενισχύονται έναντι 51 που υποχωρούν.