Συγκράτησε τις απώλειες στο κλείσιμο η Ευρώπη

Συγκράτησε τις απώλειες στο κλείσιμο η Ευρώπη

Με σημαντικές απώλειες, αλλά μακριά από τα χαμηλά ημέρας τους, ολοκλήρωσαν τις συναλλαγές τους οι βασικοί ευρωπαϊκοί δείκτες στον απόηχο της νέας κλιμάκωσης του εμπορικού πολέμου μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας, μετά την απόφαση Τραμπ για αύξηση δασμών σε κινεζικά προϊόντα.

Ειδικότερα, παρά το γεγονός ότι το προηγούμενο διάστημα είχε καλλιεργηθεί κλίμα αισιοδοξίας με την αίσθηση ότι είναι θέμα ημερών η οριστικοποίηση της συμφωνίας, ο πρόεδρος των ΗΠΑ προανήγγειλε σε ανάρτησή του ότι θα αυξήσει τους δασμούς σε εισαγόμενα κινεζικά αγαθά αξίας 200 δισ. δολαρίων, από το 10% στο 25%.

Από την πλευρά της, η Κίνα φέρεται να εξετάζει να ακυρώσει τον επόμενο γύρο των εμπορικών διαπραγματεύσεων που θα ξεκινούσε την Τετάρτη. Σύμφωνα δε με την Wall Street Journal, η απειλή του Τραμπ προκάλεσε κατάπληξη σε αξιωματούχους στο Πεκίνο, με την κινεζική κυβέρνηση να ζυγίζει τις τελευταίες ώρες εάν ο αντιπρόεδρος της Κίνας Λίου Χε θα μεταβεί στην Ουάσινγκτον όπως προγραμματιζόταν ή όχι.

Σε αυτό το κλίμα, ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 έκλεισε με απώλειες 0,88% στις 386,95 μονάδες, δηλαδή 3,42 μονάδες κάτω από το προηγούμενο κλείσιμό του αν και κατά τη διάρκεια της ημέρας είχε βρεθεί να υποχωρεί έως και τις 384,17 μονάδες.

Σε παρόμοιο ρυθμό κινήθηκαν και τα υπόλοιπα ευρωπαϊκά ταμπλό, με τον γερμανικό DAX να καταγράφει απώλειες 1,01% και να ολοκληρώνει στις  12.286 μονάδες (χαμηλό ημέρας οι 12.135 μονάδες), το γαλλικός CAC να υποχωρεί κατά 1,18% στις 5.483 μονάδες (χαμηλό ημέρας στις 5.422), ενώ ο βρετανικός FTSE 100 στη Βρετανία παρέμεινε κλειστός λόγω αργίας.

Στην ευρωπαϊκή περιφέρεια, με απώλειες 1,63% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές του ο ιταλικός FTSE MIB στις 21.409 μονάδες, ενώ ο ισπανικός IBEX 35 έδειξε καλύτερη αντίδραση στις πιέσεις υποχωρώντας κατά 0,84% στις 9.331 μονάδες.

Σε εταιρικό επίπεδο, τις μεγαλύτερες απώλειες κατέγραψε ο κλάδος των αυτοκινητοβιομηχανιών που υποχώρησε συνολικά κατά 2%.

Νωρίτερα σήμερα, με βουτιά έως και 6% είχαν κλείσει οι δείκτες των ασιατικών αγορών.