Συγκράτησε τις απώλειες η Wall στον απόηχο των νέων κυρώσεων κατά της Κίνας

Συγκράτησε τις απώλειες η Wall στον απόηχο των νέων κυρώσεων κατά της Κίνας

Καθοδικές πιέσεις επικράτησαν στη Wall Street, με τους επενδυτές να αντιδρούν νευρικά μετά την ανακοίνωση Τραμπ ότι θα επιβληθούν νέοι δασμοί 25% σε κινεζικά προϊόντα αξίας 50 δισ. δολαρίων.

Πιο αναλυτικά ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones έκλεισε με πτώση 84,83 μονάδων (-0,34%), στις 25.090,48 μονάδες. Ο δείκτης Nasdaq, απόλεσε 14,66 μονάδες (-0,19%) κλείνοντας στις 7.746,38 μονάδες ενώ ο ευρύτερος SP 500, έκλεισε με πτώση 3,07 μονάδων (-0,11%), στις 2.779,42 μονάδες. 

Ενδοσυνεδριακά ο Dow βρέθηκε να χάνει ακόμα και 270 ενώ αρνητικοί πρωταγωνιστές ήταν οι μετοχές της Caterpillar και της Boeing.

Αιτία της πτώσης υπήρξε η ανακοίνωση του Ντόναλντ Τράμπ για ένα νέο πακέτο δασμών ύψους 50 δισ. δολαρίων σε κινεζικά προϊόντα. Μάλιστα αυτή τη φορά οι δασμοί έχουν στρατηγική στόχευση αφού αφορούν προϊόντα από τη βιομηχανία υψηλής τεχνολογίας, η οποία αποτελεί το μεγάλο διακύβευμα για την κινεζική οικονομία.

Υπενθυμίζεται ότι τον περασμένο Μάρτιο ο Λευκός Οίκος την απόφαση είχε ανακοινώσει δασμούς σε κινεζικές εισαγωγές αξίας 60 δισ. δολαρίων.

Όπως, λοιπόν, αναφέρει το Bloomberg το πρώτο πακέτο δασμών θα ανέλθει σε 34 δισ. δολάρια και θα τεθεί σε ισχύ στις 6 Ιουλίου. Άλλα 16 δισ. δολάρια θα επανεξεταστούν, δήλωσε ο εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου εμπορίου.

Άμεση ήταν η αντίδραση της Κίνας, γνωστοποιώντας ότι θα επιβάλει στις Ηνωμένες Πολιτείες «ταυτόσημους» τελωνειακούς δασμούς, όπως ανακοίνωσε το κινεζικό υπουργείο Εμπορίου.

«Θα λάβουμε αμέσως μέτρα στον τομέα των τελωνειακών δασμών ενός ισοδύναμου εύρους», αναφέρεται σε ανακοίνωση που δημοσιοποιήθηκε στην ιστοσελίδα του υπουργείου Εμπορίου, το οποίο καλεί τις υπόλοιπες χώρες σε «συλλογική δράση» εναντίον αυτής της «οπισθοδρομικής και ξεπερασμένης συμπεριφοράς» της Ουάσινγκτον.

Στο πλαίσιο αυτό η Κίνα θα επιβάλει επιπρόσθετους δασμούς ύψους 25% σε 659 αμερικανικά προϊόντα συνολικής αξίας 50 δισεκατομμυρίων δολαρίων, όπως μετέδωσε το επίσημο κινεζικό πρακτορείο Xinhua, επικαλούμενο την Επιτροπή Δασμών του Κρατικού Συμβουλίου.

Οι πρώτοι δασμοί, ύψους 34 δισεκ. δολαρίων, θα τεθούν σε εφαρμογή στις 6 Ιουλίου και θα αφορούν μια σειρά αγροτικών προϊόντων, αυτοκινήτων και αλιευμάτων. Σύμφωνα με το κινεζικό πρακτορείο, οι δασμοί που θα επιβληθούν σε άλλα αμερικανικά προϊόντα θα ανακοινωθούν αργότερα.