Συγκρατημένη και επιφυλακτική αντίδραση στο Χρηματιστήριο

Συγκρατημένη και επιφυλακτική αντίδραση στο Χρηματιστήριο

Του Απόστολου Σκουμπούρη 

Ανοδικά για δεύτερη συνεχή συνεδρίαση αντέδρασε το ελληνικό χρηματιστήριο σήμερα, ακολουθώντας την περαιτέρω πορεία εξομάλυνσης των διεθνών αγορών, με το Γενικό Δείκτη να επανακτά το όριο των 920 μονάδων σε μια συνεδρίαση μειωμένων συναλλαγών κάτι που επιβεβαιώνει ότι οι επενδυτές παραμένουν εξαιρετικά επιφυλακτικοί. 

Διεθνώς οι αγορές αντιδρούν εκ νέου ανοδικά, ξεκινώντας από τις ασιατικές αγορές που έκλεισαν με άνοδο, οι ευρωπαϊκοί δείκτες μετά το χθεσινό ράλι κινούνται εκ νέου ανοδικά, ενώ κέρδη καταγράφουν και σήμερα οι δείκτες της Wall Street με τον Dow Jones ξανά πάνω από τις 29.000 μονάδες. 

Είναι σαφές ότι διεθνώς γίνεται προσπάθεια ανασύνταξης και ψυχραιμότερης προσέγγισης σ' ό,τι αφορά τους φόβους από τις επιπτώσεις του ιού από την Κίνα, μολονότι οι εξελίξεις «τρέχουν» και η κατάσταση παραμένει εξαιρετικά σοβαρή. 

Μέσα σ' αυτό το κλίμα το ελληνικό χρηματιστήριο σήμερα κινήθηκε σχεδόν όλη την ημέρα θετικά, με το Γενικό Δείκτη να κλείνει στις 920,99 μονάδες με άνοδο 0,46%, έχοντας υψηλό ημέρας στις 926,12 μονάδες (+1,02%) και χαμηλό στις 915,85 μονάδες (-0,10%) λίγο μετά το άνοιγμα. Παρ' ότι το Χ.Α. έχασε σχεδόν τα μισά από τα κέρδη που κατέγραψε στα υψηλά ημέρας, είναι θετικό ότι ο κεντρικός δείκτης απομακρύνθηκε από την επικίνδυνη ζώνη των 900 μονάδων, επίπεδα κομβικά για την ψυχολογία της αγοράς. 

Η αξία συναλλαγών ήταν μειωμένη και κατήλθε στα 54,6 εκατ. ευρώ, με τα 3,96 εκατ. ευρώ να είναι πακέτα σε ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, Motor Oil, Aegean Airlines και Jumbo, ενώ χθες θυμίζουμε ότι ο τζίρος ήταν στα 69,6 εκατ. ευρώ. Ο FTSE 25 έκλεισε στις 2.302,36 μονάδες με άνοδο 0,30%, ο τραπεζικός δείκτης υποχώρησε κατά 0,31% λόγω της πτώσης της Alpha Bank, ενώ ο Mid Cap έκλεισε στις 1.267,62 μονάδες με άνοδο 0,90%. 

Στο χώρο του FTSE 25 άνοδο άνω του 1% είχαν οι ΟΠΑΠ, ΕΛΠΕ, Μυτιληναίος, ΤΕΚ Τέρνα, Τέρνα Ενεργειακή, Aegean Airlines, Σαράντης και Fourlis, ενώ πτωτικά έκλεισαν οι Alpha Bank (-1,80%), ΑΔΜΗΕ, Ελλάκτωρ, Τιτάν, Lamda Development και Jumbo. 

Στο χώρο του Mid Cap, η Autohellas ξεχώρισε ξανά με άνοδο 2,26% και κλείσιμο στα 8,14 ευρώ, με την αποτίμησή της να πλησιάζει εκ νέου τα 400 εκατ. ευρώ, ενώ κέρδη είχαν και οι AVAX (+5,65%), Ολυμπιακή Τεχνική, ΟΛΘ, Intrakat, Cenergy Holdings, Quest Συμμετοχών, Κρι Κρι, Πλαστικά Θράκης κ.λπ. Στο σύνολο της αγοράς, 68 μετοχές ενισχύθηκαν έναντι 39 που υποχώρησαν.