Συγκρατημένη άνοδος στις ευρωπαϊκές αγορές

Συγκρατημένη άνοδος στις ευρωπαϊκές αγορές

Συνεχίζουν ανοδικά οι ευρωπαϊκές αγορές με τους επενδυτές να εστιάζουν τόσο στα μάκρο κορυφαίων οικονομικών του κόσμου, όπως της Κίνας όσο και στα εταιρικά αποτελέσματα και στα deals, όσο και στη σημερινή ομιλία του Mario Draghi στο Λονδίνο.

Ο κεντρικός τραπεζίτης στην ομιλία του σε ημερίδα της Bank of England, αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα ύπαρξης ενός κοινού πλαισίου προστασίας των τραπεζικών καταθέσεων στην Ευρωζώνη. Μάλιστα τάχθηκε υπέρ της ολοκλήρωσης της τραπεζικής ένωσης, χαρακτηρίζοντάς την μάλιστα, ως άμεση προτεραιότητα για την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Ο κ. Draghi, τόνισε ότι η τραπεζική ένωση επιτάσσει τη διαμόρφωση του ενιαίου μηχανισμού εκκαθάρισης των τραπεζών, όπως και επίσης το σχηματισμό ενός κοινού πλαισίου προστασίας των καταθέσεων.

Σε ότι αφορά τις επιχειρηματικές ειδήσεις, δεσπόζει η συμφωνία των Anheuser-Busch InBev και SABMiller για την εξαγορά της δεύτερης από την πρώτη. Πιο αναλυτικά, οι μέτοχοι της SABMiller θα λάβουν 44 βρετανικές λίρες ανά μετοχή σε μετρητά που αντιστοιχεί σε premium 50%.

Η επιβεβαίωση της εξαγοράς της SABMiller από την InBev, αλλά και το σχέδιο αναδιάρθρωσης που ανακοίνωσε η νέα διοίκηση της Carlsberg (σημαντικά κέρδη έως 6% σήμερα) δίνουν ισχυρή ώθηση στους ευρωπαϊκούς δείκτες. Η συναλλαγή αναμένεται ότι θα φτάσει τα 12 δισ. ευρώ!

Σήμερα εξ αρχής της συνεδρίασης οι ευρωπαϊκοί δείκτες κινούνται ανοδικά, με τους DAX και CAC 40 να ξεχωρίζουν. Πιο αναλυτικά ο δείκτης DAX της Φρανκφούρτης διαπραγματεύεται στις 10.981 μονάδες με κέρδη 1,37%, ο CAC 40 στο Παρίσι βρίσκεται στις 4.968 μονάδες με άνοδο 1,14%, ενώ ο FTSE 100 στο Λονδίνο βρίσκεται στις 6.312 μονάδες με άνοδο 0,59%

Στις αγορές της ευρωπαϊκής περιφέρειας, οι δείκτες κινούνται ανοδικά, δείχνοντας ότι δεν έχουν επηρεαστεί από την πτώση της κυβέρνησης στην Πορτογαλία. Ο δείκτης ΙΒΕΧ 35 στη Μαδρίτη ενισχύεται σε ποσοστό 0,99%, στις 10.422 μονάδες, ενώ ο FTSE MΙΒ στο Μιλάνο, σημειώνει άνοδο κατά 0,62% διαπραγματευόμενος στις 22.584 μονάδες.
Ο σύνθετος πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx Europe 600 διαπραγματεύεται στις 380 μονάδες με άνοδο 0,99%.

Χθες τόσο στους δείκτες της Wall Street όσο και στης Ασίας επικράτησαν μεικτές τάσεις. Ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones κέρδισε 27 μονάδες (0,16%) κλείνοντας στις 17.758,21 μονάδες, ο δείκτης Nasdaq έκλεισε στις 5083,2 μονάδες (-0,24%) και ο S&P 500 στις 2.082,35 μονάδες (+0,18%), σταματώντας ένα 4ήμερο πτωτικό σερί.