Συγκέντρωση δυνάμεων πριν τις 700 μονάδες στο Χ.Α.

Συγκέντρωση δυνάμεων πριν τις 700 μονάδες στο Χ.Α.

Του Απόστολου Σκουμπούρη

Με τις ευρωπαϊκές αγορές σε ελεγχόμενη διόρθωση, αλλά τις αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων σε νέα αποκλιμάκωση, με το 10ετές να έχει κατέλθει στο 3,71%, η ελληνική χρηματιστηριακή αγορά εν μέσω εναλλαγών στους πρωταγωνιστές, βρίσκει στηρίξεις και στη ζώνη των 690-695 μονάδων.

Ο Γενικός Δείκτης κινείται ήδη σε υψηλά πέντε μηνών, καθώς στη ζώνη των 690 μονάδων είχε να βρεθεί από τα τέλη Νοεμβρίου 2018 και πλέον βρίσκεται μπροστά στο στοίχημα της υπέρβασης των 700 μονάδων, που θα ανοίξει το δρόμο για περαιτέρω άνοδο και αλλαγή επιπέδου.

Η αγορά ποντάρει στη βελτίωση του επενδυτικού κλίματος και στη μείωση του ρίσκου χώρας όπως αυτό αντανακλάται από την αποκλιμάκωση στις τιμές των ομολόγων, ενώ υπάρχουν και διάφορες διεργασίες και εξελίξεις που ενισχύουν την κινητικότητα και ενισχύουν το momentum.

Στις τράπεζες υπάρχει η αισιοδοξία ότι θα πιαστούν οι στόχοι στα NPEs, η χώρα ετοιμάζεται να βγει στις αγορές με 10ετές το επόμενο διάστημα, ενώ μεθαύριο Παρασκευή αναμένεται η ετυμηγορία του οίκου Moody''s, όπου δεν αποκλείεται να έχουμε αναβάθμιση κατά μια βαθμίδα.

Από την άλλη πλευρά, η αγορά βρίσκεται σε υπεραγορασμένα επίπεδα, καθώς έχει συμπληρώσει ένα εντυπωσιακό ρεκόρ ανοδικών συνεδριάσεων, δεδομένου ότι στις 28 συνεδριάσεις από τις 17 Ιανουαρίου, οι 22 είναι ανοδικές και μόλις έξι πτωτικές.

Είναι εύλογο λοιπόν να βγαίνουν και ρευστοποιήσεις κατοχύρωσης κερδών αλλά και διόρθωσης. Όμως, λόγω της προσμονής για θετικές εξελίξεις, οι όποιες ρευστοποιήσεις δεν κυριαρχούν και σε καμιά περίπτωση δεν αλλοιώνουν τα κεκτημένα.

Σήμερα ο Γενικός Δείκτης συσσωρεύει και συγκεντρώνει δυνάμεις πέριξ της ζώνης των 690-695 μονάδων χωρίς αιχμηρές διακυμάνσεις, ενώ η αξία συναλλαγών διαμορφώνεται στα 13 εκατ. ευρώ. Θυμίζουμε ότι χθες η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 52 εκατ. ευρώ, ενώ τη Δευτέρα είχε ανέλθει στα 84 εκατ. ευρώ.

Η εικόνα τόσο στις τράπεζες όσο και στα blue chips είναι μεικτή. Πειραιώς και Εθνική ενισχύονται, ενώ Eurobank και Εθνική υποχωρούν ελεγχόμενα. Στον ευρύτερο FTSE 25 θετικά, με κέρδη άνω του 1% κινούνται τίτλοι όπως Εθνική, Πειραιώς, ΔΕΗ, Aegean Airlines και ΓΕΚ Τέρνα, ενώ υποχωρούν οι Coca Cola HBC, Motor Oil, Eurobank, ΟΤΕ, Τιτάν, Τέρνα Ενεργειακή, ΟΠΑΠ, ΑΔΜΗΕ, Lamda Development και Grivalia Properties.

Στον Mid Cap δεν υπάρχουν σοβαρές επενδυτικές πρωτοβουλίες, με τα πρόσημα να είναι μεικτά, χωρίς ακρότητες, ενώ στο σύνολο της αγοράς, 32 μετοχές ενισχύονται έναντι 44 που υποχωρούν.