Στροφή σε μετοχές με υψηλές μερισματικές αποδόσεις στη Wall Street

Στροφή σε μετοχές με υψηλές μερισματικές αποδόσεις στη Wall Street

Οι προσδοκίες οτι οι αποδόσεις των αμερικανικών κρατικών ομολόγων θα κρατηθούν στα τρέχοντα επίπεδα το δεύτερο εξάμηνο στρέφουν τους επενδυτές στο κυνήγι εισηγμένων επιχειρήσεων που προσφέρουν μερισματικές αποδόσεις που υπερβαίνουν αυτές των αμερικανικών Treasuries.

To ETF ProShares S&P Dividend Aristocrats που προσφέρει καλή ένδειξη των επιχειρήσεων που έχουν αυξήσει τα μερίσματα τους κάθε χρόνο την τελευταία 25ετία έχει σημειώσει άνοδο 14,3% φέτος έναντι ανόδου 15,8% του χρηματιστηριακού δείκτη S&P 500.

Οι μετοχές αυτές θεωρούνται καλό στοίχημα για τους επόμενους μήνες καθώς οι ενδείξεις ότι ο ρυθμός ανάπτυξης της αμερικανικής οικονομίας κορυφώνεται αποδυναμώνουν το σενάριο περαιτέρω ανόδου των ομολογιακών αποδόσεων μετά την εκτίναξη του πρώτου τριμήνου που ακολουθήθηκε από μία παύση.

Η μερισματική απόδοση του δείκτη S&P Dividend Aristocrats είναι 2,15% ενώ αυτή του 10ετους ομολόγου ΗΠΑ βρίσκεται στο 1,48%. Το ETF S&P 500 Dividend Aristocrats βρίσκεται 4% χαμηλότερα από την κορυφή που σημείωσε τον Μάιο.

Όλο και περισσότερο το επενδυτικό ενδιαφέρον θα στρέφεται σε μετοχές εταιρειών που έχουν τη δυνατότητα να αυξάνουν τα μερίσματα τους και τη μερισματική τους απόδοση. Σύμφωνα με την Goldman Sachs, τα μερίσματα των εταιρειών που απαρτίζουν τον δείκτη S&P 500 θα αυξηθούν 6% φέτος και άλλο τόσο την επόμενη χρονιά, περισσότερο από τον ρυθμό 0,8% που τεκμαίρεται από τα τρέχοντα επίπεδα αποτιμήσεων.

Από τις 57 επιχειρήσεις που μείωσαν η πάγωσαν τα μερίσματα τους πέρυσι, οι 22 έχουν επανέλθει σε πληρωμές μερισμάτων η τα έχουν αυξήσει ενώ άλλες 19 πιθανότατα θα τα αυξήσουν μέχρι το τέλος της φετινής χρονιά, εκτιμά ο επενδυτικός οίκος.

Οι επιχειρήσεις του χρηματοοικονομικού κλάδου θα ηγηθούν στις αυξήσεις μερισμάτων μετά την κίνηση της Federal Reserve να άρει τους περιορισμούς στις πληρωμές μερισμάτων και στις επαναγορές ιδίων μετοχών, εκτιμούν οι αναλυτές της UBS Global Wealth Management.

Οι μεγάλες τράπεζες Goldman Sachs, Morgan Stanley, JPMorgan Chase και Bank of America ανακοίνωσαν στα τέλη Ιουνίου οτι θα αυξήσουν τα μερίσματα τους μετά από τα καλά αποτελέσματα στο στρες τεστ της αμερικανικής κεντρικής τράπεζας, μιας προσομοίωσης που εξέτασε τις επιπτώσεις που θα είχε μια σημαντική ύφεση της οικονομίας στους ισολογισμούς και την κεφαλαιακή τους επάρκεια.

Συνολικά, οι επαναγορές ιδίων μετοχών και οι διανομές μερισμάτων πιθανότατα θα υπερβούν τα $130 δισ, εκτιμούν οι αναλυτές.

Οι αποτιμήσεις των επιχειρήσεων που πληρώνουν μέρισμα έχουν πολλαπλασιαστή κερδών κάτω από τις 18 φορές τα αναμενόμενα κέρδη, Ρ/Ε που είναι ελαφρώς χαμηλότερο από τον ιστορικό μέσο όρο και χαρακτηριστικό που τις κάνει ελκυστικές σε μια αγορά όπου γενικότερα τα επίπεδα των αποτιμήσεων είναι φουσκωμένα σε σχέση με τον μέσο ιστορικό όρο, σύμφωνα με την Νorthern Trust.

«Εκτιμούμε ότι τα μερίσματα θα αυξάνονται με ρυθμό που θα υπερβαίνει τον πληθωρισμό τα επόμενα χρόνια, προσφέροντας στους επενδυτές τη δυνατότητα να δημιουργήσουν ικανοποιητικό cash flow σε ένα κόσμο που λιμοκτονεί όσον αφορά στις αποδόσεις».

Οι επενδυτές θα έχουν μια καλύτερη εικόνα των εκτιμήσεων της κεντρικής τράπεζας για την πορεία του πληθωρισμού την Τετάρτη όταν δοθούν στη δημοσιότητα τα πρακτικά της πρόσφατης συνεδρίασης του συμβουλίου της.

Οι μετοχές που πληρώνουν μέρισμα φαίνεται οτι τραβούν το ενδιαφέρον των επενδυτών, προσφέροντας σταθερές πληρωμές που αναμένεται να αυξηθούν εφόσον η οικονομική ανάκαμψη συνεχιστεί.

Μερικοί εστιάζουν σε μετοχές που διέκοψαν η μείωσαν τα μερίσματα τους πέρυσι λόγω της πανδημίας και πρόκειται να τα επαναφέρουν η να τα αυξήσουν φέτος.