Στο υψηλότερο επίπεδο για το 2016 το γουάν

Στο υψηλότερο επίπεδο για το 2016 το γουάν

Στο υψηλότερο επίπεδο για το 2016 έφτασε το νόμισμα της Κίνας σήμερα Δευτέρα, καθώς η Κεντρική Τράπεζα της χώρας (PBOC) έθεσε υψηλότερα τη μέση τιμή για το νόμισμα, έπειτα και από τις δηλώσεις του διοικητή της κεντρικής τράπεζας.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το CNBC, η Κεντρική Τράπεζα της Κίνας έθεσε τη μέση τιμή για το γουάν στα 6,5118 ανά δολάριο πριν το άνοιγμα των αγορών τη Δευτέρα, υψηλότερα σε σχέση τα 6,5314 που ήταν η τελική τιμή του στις 5 Φεβρουαρίου, όπου ήταν η τελευταία ημέρα πριν το κλείσιμο των αγορών για μία εβδομάδα λόγω των εορτασμών του κινεζικού νέου έτους.

Σημειώνεται πως η Κεντρική Τράπεζα θέτει κάθε πρωί μια μέση τιμή ή αλλιώς επιτόκιο αναφοράς για το γουάν και στους επενδυτές να διαπραγματεύονται 2% υψηλότερα ή χαμηλότερα από αυτή την τιμή. Κατά το άνοιγμα της αγοράς σήμερα η τιμή του γουάν ξεκίνησε στα 6,5300 γουάν ανά δολάριο, ενώ έφτασε και σε υψηλό ημέρας τα 6,4988 τις πρωινές ώρες. 

Σε συνέντευξη που έδωσε το Σαββατοκύριακο σε κινεζικό μέσο, ο κεντρικός τραπεζίτης της χώρας, Zhou Xiaochuan, είπε ότι η εξέλιξη της ισοτιμίας του γουάν θα βοηθήσει τις αγορές να είναι πιο ευέλικτες στο να αντιμετωπίζουν κερδοσκοπικές δυνάμεις που ποντάρουν στην υποτίμηση του γουάν.

Όπως τόνισε ο ίδιος, δεν υπάρχει βάση ώστε η τιμή του νομίσματος να συνεχίσει να μειώνεται και η Κίνα θα το διατηρήσει σταθερό έναντι ενός «καλαθιού» νομισμάτων.

Η συνέντευξη του κ. Zhou βοήθησε στη σταθεροποίηση της κινεζικής αγοράς, η οποία έχει κατρακυλήσει από τις αρχές του χρόνου επηρεασμένη σε ένα βαθμό από την ανησυχία ότι οι αρχές της χώρας δεν έχουν ξεκαθαρίσει τη στρατηγική τους για το νόμισμα.