Στο υψηλότερο επίπεδο από το δημοψήφισμα του Brexit «καλπάζει» η στερλίνα

Στο υψηλότερο επίπεδο από το δημοψήφισμα του Brexit «καλπάζει» η στερλίνα

Σε επίπεδα που έχει να καταγράψει από τον Ιούνιο του 2016, όταν οι Βρετανοί αποφάσισαν να εγκαταλείψουν την Ευρωπαϊκή Ένωση, αναρριχήθηκε στις συναλλαγές της Τρίτης η στερλίνα.

Το βρετανικό νόμισμα είναι πλέον αυτό με τις καλύτερες επιδόσεις μεταξύ των οικονομικών του G-10 για το 2018, έχοντας ενισχυθεί σε ποσοστό της τάξης του 6% από την αρχή του έτους. Η στερλίνα έφτασε νωρίς το πρωί στα 1,4377 δολάρια, ενώ αυτή την ώρα διαπραγματεύεται ελαφρώς χαμηλότερα, στα 1,4327 δολάρια.

Υπενθυμίζεται ότι μετά το δημοψήφισμα για το Brexit, το βρετανικό νόμισμα έχασε πάνω από 10%, καθώς το αποτέλεσμα προκάλεσε πανικό στις αγορές, ενώ μέχρι σήμερα εμφανίζει υψηλή μεταβλητότητα.

Παρά το γεγονός ότι η στερλίνα παραμένει χαμηλότερα από τα επίπεδα πριν το δημοψήφισμα, το momentum ενισχύεται από την αρχή του 2018. Τα πρόσφατα κέρδη αποδίδονται στις προσδοκίες ότι η Τράπεζα της Αγγλίας (BOE) θα αυξήσει τα επιτόκια από τη στιγμή που η βρετανική οικονομία εμφανίζει καλύτερες των εκτιμήσεων επιδόσεις. Στην άνοδο, επίσης, συνετέλεσε και η συμφωνία με την Ε.Ε., για τη μεταβατική περίοδο 21 μηνών πριν την επίσημη έξοδο της Μ. Βρετανίας από την ένωση.

Ωστόσο, αναλυτές της Rabobank συνιστούν προσοχή καθώς εκφράζουν επιφυλάξεις για τις αισιόδοξες προοπτικές της στερλίνας. «Υπάρχουν σημάδια ότι η βρετανική οικονομία έχασε από το momentum στο πρώτο τρίμηνο, γεγονός που μπορεί να δημιουργήσει εμπόδια στις αποφάσεις της BOE, ενώ παράλληλα οι διαπραγματεύσεις για την εμπορική συμφωνία μετά το Brexit αναμένεται να είναι σκληρές», επισημαίνουν. 

Οι αγορές αναμένουν τουλάχιστον μία αύξηση επιτοκίων από την BOE φέτος, η οποία τοποθετείται στη συνεδρίαση του Μαΐου. Όμως, αν τα στοιχεία για το ΑΕΠ απογοητεύσουν, τότε ενδέχεται η κεντρική τράπεζα να διστάσει να αυξήσει τα επιτόκια.