Στο πράσινο η Wall Street μετά το διάγγελμα Μπάιντεν

Στο πράσινο η Wall Street μετά το διάγγελμα Μπάιντεν

Σε θετικό έδαφος πέρασαν οι δείκτες της Wall Street μετά το διάγγελμα του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν, με το οποίο ανακοινώθηκε εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο. Ο S&P 500 σημειώνει άνοδο 0,16%, μετά τη μεγαλύτερη ημερήσια πτώση του εδώ και ένα χρόνο τη Δευτέρα. Ο Nasdaq κερδίζει 0,56%. Ο Dow Jones σημειώνει άνοδο 108 μονάδων ή 0,33%.

Νωρίτερα, την απόφασή του να προχωρήσουν οι ΗΠΑ σε εμπάργκο εισαγωγών ρωσικού πετρελαίου ανακοίνωσε ο Τζο Μπάιντεν τονίζοντας ότι η χώρα του δεν θα χρηματοδοτεί τον πόλεμο του Πούτιν. Όπως είπε, οι ΗΠΑ παράγουν περισσότερο πετρέλαιο από τους συμμάχους τους και για αυτό δεν μπορούν να κάνουν και αυτοί το ίδιο βήμα.

«Από τη στιγμή που ξεκίνησε την εισβολή στην Ουκρανία οι τιμές του πετρελαίου έχουν αυξηθεί» είπε και αναφέρθηκε στην απελευθέρωση 30 εκατ. βαρελιών πετρελαίου από τα αμερικανικά αποθέματα. Προειδοποίησε παράλληλα ότι δεν θα επιτρέψει σε κανέναν να κερδοσκοπήσει κατά του αμερικανικού λαού. Κάλεσε, δε, τις πετρελαϊκές εταιρείες να μην προβούν σε υπερβολικές αυξήσεις τιμών ενώ σημείωσε ότι ο πόλεμος δεν είναι «δικαιολογία» για τις εταιρείες να κερδοφορούν. Σχετικά με τον πόλεμο είπε ότι ο ουκρανικός λαός είναι έμπνευση για όλους ενώ είπε ότι στην ιστορία δεν θα γραφτεί ποτέ η Ουκρανία ως νίκη του Βλαντιμίρ Πούτιν.

Οι επενδυτές έχουν στραμμένο το βλέμμα τους στις αυξανόμενες τιμές του πετρελαίου, της βενζίνης, του φυσικού αερίου και των πολύτιμων μετάλλων όπως το νικέλιο και το παλλάδιο, οι οποίες τροφοδοτούν ανησυχίες για επιβράδυνση της παγκόσμιας ανάπτυξης.

Το αργό πετρέλαιο WTI εκτινάσσεται 4,45% στα 124 δολάρια το βαρέλι την Τρίτη και το brent φτάνει τα 128 δολάρια.

Οι τιμές του πετρελαίου εκτοξεύτηκαν τη Δευτέρα με το αμερικανικό αργό να φτάνει στο υψηλό 13 ετών και τα 130 δολάρια.

Το Brent χθες έφτασε ενδοσυνεδριακά στο υψηλό των 139,13 δολαρίων κατά τη διάρκεια της νύχτας, ενώ τώρα κινείται 128 δολάρια το βαρέλι, το υψηλότερο από τον Ιούλιο του 2008. 

Το άλμα του αργού έχει ήδη αρχίσει να χτυπά τα πορτοφόλια των καταναλωτών.  Οι τιμές των άλλων βασικών εμπορευμάτων συνέχισαν επίσης την άνοδο τους. Οι τιμές του νικελίου την Τρίτη  άγγιξαν για λίγο νέο ρεκόρ  πάνω από 100.000 δολάρια ανά μετρικό τόνο.