Υπό την ομηρία των τραπεζών το ελληνικό χρηματιστήριο

Υπό την ομηρία των τραπεζών το ελληνικό χρηματιστήριο

Του Απόστολου Σκουμπούρη

Υπό την ομηρία των (έτσι κι αλλιώς πολύπλοκων) διαδικασιών ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, με τις αμκ, τα ανοικτά βιβλία προσφορών, τη δυστοκία έλκυσης κεφαλαίων και όλων των άλλων σκοπέλων που η πολιτικοοικονομική συγκυρία προκαλεί, εξακολουθεί να βρίσκεται το ελληνικό χρηματιστήριο.

Η αγορά δείχνει εγγενή αδυναμία να βγάλει αντίδραση παρά την πτώση των τελευταίων ημερών, επιβεβαιώνοντας ότι όσο κρατάει το… μαρτύριο των τραπεζών, καμιά σοβαρή αντίδραση δεν μπορεί να βγει και κανένα σοβαρό momentum δεν μπορεί να διαμορφωθεί.

Η ελληνική χρηματιστηριακή αγορά παραμένει απολύτως τραπεζοκεντρική, ασχέτως αν οι… μεγάλες τραπεζικές μετοχές πλέον είναι μόλις τέσσερις τον αριθμό, ενώ τα μη τραπεζικά – ισχυρά blue chips – παρ' ότι λειτουργούν ως αναχώματα και «καταφύγια», εντούτοις σπάνια μπαίνουν στη θέση του οδηγού ενός momentum.

Βεβαίως δεν υποτιμούμε την άνοδο και την άκρως αξιοπρεπή πορεία που έχουν κορυφαία blue chips το τελευταίο τρίμηνο μετά την επανέναρξη των συναλλαγών, όπου στήριξαν με κέρδη από 20% έως 30% το Γενικό Δείκτη, βοηθώντας παράλληλα στο να μην κυλήσει η αγορά στα χαμηλά του 2012 και στις 471 μονάδες.

Γιατί με ισοπεδωμένες τις τράπεζες, που κινούνται – ασχέτως των όποιων αντιδράσεων – διαρκώς στα ιστορικά χαμηλά τους, η αγορά θα μπορούσε εύκολα να κατρακυλήσει σε παρόμοια με το 2012 ή και χαμηλότερα επίπεδα. Όμως, τα προσχήματα έχουν κρατηθεί από κορυφαίες μετοχές της πραγματικής οικονομίας που δεν έχουν κατρακυλήσει στα επίπεδα του 2012. Τέτοιες μετοχές είναι οι ΟΤΕ, ΔΕΗ, ΟΠΑΠ, Folli Follie, Μυτιληναίος, Ελλ. Πετρέλαια, Motor Oil και ορισμένες ακόμη που λιγότερο ή περισσότερο έχουν τη μεγαλύτερη απόσταση από τα επίπεδα που είχαν το 2012.

Για να επανέλθουμε στην τωρινή συγκυρία του Χ.Α. λοιπόν, σ' αυτή τη φάση ασφαλώς στην αγορά δεν λαμβάνονται σοβαρές επενδυτικές πρωτοβουλίες, αλλά γίνονται μόνο βραχυχρόνιας στόχευσης κινήσεις. Παράλληλα, η… βιαιότητα των διακυμάνσεων στις τράπεζες, ασφαλώς και κάθε άλλο παρά σοβαρά επενδυτικά χαρτοφυλάκια ελκύουν. Η επενδυτική ψυχολογία βρίσκεται στο ναδίρ και το (όποιο) momentum ασφαλώς είναι ακυρωμένο λόγω των μεγάλων εκκρεμοτήτων στις τράπεζες αλλά και τη δυστοκία στις διαπραγματεύσεις κυβέρνησης και δανειστών.

Έτσι, οδηγούμαστε σε συνεδριάσεις ήπιας διαχείρισης, απολύτως ρηχές, με μειωμένους όγκους και τζίρους, που σε κάποιες περιπτώσεις μαρτυρούν τη μεγάλη στρέβλωση που υπάρχει. Δέκα – είκοσι μετοχές διακινούν πάνω από το 95% των όγκων και σχεδόν το 99% του τζίρου του Χ.Α. με ότι συνεπάγεται αυτό για τη μόνιμα στρεβλή, μονοδιάστατη και μονοφασική εικόνα!

Μέσα σ' αυτό το περιβάλλον ο Γενικός Δείκτης σήμερα διαπραγματεύεται στις 670 μονάδες με απώλειες 0,31%, με την αξία συναλλαγών μόλις στα 26 εκατ. ευρώ και τον όγκο στα 215 εκατ. τεμάχια. Στις τράπεζες, που χθες είχαν απώλειες έως και 19,35% φλερτάροντας εκ νέου με τα ιστορικά χαμηλά τους, καταγράφονται αψιμαχίες αγοραστών πωλητών και πολύ αυξημένο trading.

Οι τραπεζικές μετοχές έφτασαν να υποχωρούν και σήμερα έως και 13%, όμως βγήκαν αγορές και πλέον καταγράφεται μεικτή εικόνα, με τις Εθνική και Alpha Bank σε πτώση έως και 5,71%, ενώ Πειραιώς και Eurobank ενισχύονται έως 4,65%. Σήμερα, θυμίζουμε, άνοιξε και το βιβλίο προσφορών της Alpha Bank το οποίο θα παραμείνει ανοικτό έως την προσεχή Δευτέρα 16 Νοεμβρίου.

Στο χώρο του Large Cap η εικόνα δεν εμπνέει εμπιστοσύνη, καθώς υπάρχει εμφανής απαξίωση με εξαιρετικά μηδαμινούς όγκους, που ασφαλώς δεν συνάδουν με μια αγορά που θέλει να λέγεται ώριμη, ή μια αγορά ευρωπαϊκής χώρας, ή μια αγορά με νόμισμα το ευρώ. Μετά από ένα 5ωρο συνεδρίασης, κάτω από 10 χιλ. τεμάχια έχουν διακινήσει μετοχές όπως Folli Follie, Lamda Development, ΟΛΠ και Τέρνα Ενεργειακή, ενώ γενικότερα οι όγκοι δείχνουν πολύ περιορισμένο ενδιαφέρον. Και ασφαλώς με τέτοιους όγκους δεν μπορούμε να μιλάμε σοβαρά για κανένα βάθος αγοράς.

Μικρά αναχώματα στο χώρο του FTSE 25 βάζουν μετοχές όπως Τιτάνας, Jumbo, Folli Follie, Ελλάκτωρ, Μυτιληναίος, Motor Oil και ΕΥΔΑΠ.