Στο κόκκινο οι ευρωαγορές

Στο κόκκινο οι ευρωαγορές

Πτωτικά διαπραγματεύονται οι ευρωπαϊκοί δείκτες εν μέσω των αυξημένων εντάσεων ανάμεσα σε ΗΠΑ και Κίνα, καθώς ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, επικύρωσε τις δύο νομοθεσίες της Γερουσίας που τάσσεται στο πλευρό των διαδηλωτών του Χονγκ Κονγκ, που ζητούν περισσότερη δημοκρατία στην πρώην βρετανική αποικία.

Το υπουργείο εξωτερικών της Κίνας απάντησε, υποστηρίζοντας ότι οι ΗΠΑ είχαν «απειλητικές προθέσεις».

Σε αυτό το κλίμα ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 υποχωρεί 0,4% στις 407,434 μονάδες. Στη Φρανκφούρτη ο DAX υποχωρεί 0,4%, στο Λονδίνο ο FTSE 100 επίσης, στο Παρίσι ο CAC διολισθαίνει 0,3%. Πτώση 0,4% στη Μαδρίτη και 0,3% στο Μιλάνο, ενώ ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 κινείται 0,3% χαμηλότερα.

Πτωτικά κινήθηκαν και οι μετοχές στην Ασία εν μέσω ανησυχιών ότι τα νέα μέτρα θα μειώσουν τις πιθανότητες των δύο μεγαλύτερων οικονομιών του κόσμου να φτάσουν στην πρώτη φάση της εμπορικής συμφωνίας. Ο δείκτης MSCI Asia-Pacific, με εξαίρεση την Ιαπωνία, υποχώρησε 1%.

Πίσω στην Ευρώπη, ο γάλλος Πρόεδρος Εμμανουήλ Μακρόν ανανέωσε την κριτική του για το ΝΑΤΟ, υπερασπιζόμενος την αξίωσή του ότι η στρατιωτική συμμαχία υπέφερε από «εγκεφαλικό θάνατο».

Όσον αφορά τα στοιχεία τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν σήμερα από το Ηνωμένο Βασίλειο έδειξαν ότι ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης παρέμεινε κολλημένος στο χαμηλότερο επίπεδο από το 2013 το Νοέμβριο εν μέσω της αυξημένης αβεβαιότητας ενόψει των εκλογών στις 12 Δεκεμβρίου.

Εν τω μεταξύ, το γαλλικό ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 0,3% το τρίτο τρίμηνο του 2019, επιβεβαιώνοντας τις αρχικές προβλέψεις.