Στο «κόκκινο» οι ευρωαγορές με το βλέμμα σε ΕΚΤ και Fed

Στο «κόκκινο» οι ευρωαγορές με το βλέμμα σε ΕΚΤ και Fed

Καθοδικές κινήσεις παρουσιάζουν σήμερα οι βασικοί ευρωπαϊκοί δείκτες στα χρηματιστήρια, καθώς οι επενδυτές στρέφουν τη προσοχή τους στις αποφάσεις των κεντρικών τραπεζών που αφορούν τη νομισματική πολιτική που θα ακολουθήσουν ΗΠΑ και Ευρώπη.

Συγκεκριμένα, οι αγορές παρακολουθούν τη συνεδρίαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας στη Ρίγα σήμερα, όπου οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής αναμένεται να ξεκινήσουν τη συζήτηση για τον τρόπο με τον οποίο θα τερματίσουν το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων.

Σημειώνεται, ότι η Αμερικανική Ομοσπονδιακή Τράπεζα αύξησε το επιτόκιο στο 1,75% με 2%, επιβεβαιώνοντας τις προβλέψεις των αναλυτών.

Πρόκειται για τη δεύτερη αύξηση επιτοκίου φέτος, η οποία ψηφίστηκε ομόφωνα και από τα οκτώ μέλη της Επιτροπής Νομισματικής Πολιτικής της Fed (FOMC).

Στην ανακοίνωση που εξέδωσε την Τετάρτη, η κεντρική τράπεζα αποφάσισε να εγκαταλείψει την υπόσχεση ότι θα κρατήσει το επιτόκιο σε αρκετά χαμηλά επίπεδα ώστε να τονώσει για «κάποιο διάστημα» την οικονομία. 

Σ'' αυτό το κλίμα, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 υποχωρεί κατά 0,65% στις 385 μονάδες με όλους τους κλάδους που δραστηριοποιούνται σε αυτόν να κινούνται σε αρνητικό έδαφος.

Στα ταμπλό, αρνητικά πρόσημα εμφανίζει ο βρετανικός FTSE 100 με απώλειες 0,50% στις 7.650 μονάδες, ενώ ανάλογη μείωση σημειώνει στα κέρδη του και ο DAX της Γερμανίας κατά 0,51% στις 12.800 μονάδες.

Προχωρώντας στη Γαλλία, στο κόκκινο βρίσκεται και ο δείκτης CAC 40 που υποχωρεί κατά 0,66% στις 5.408 μονάδες, ενώ στο ίδιο κλίμα κινείται και ο ιταλικός FTSE MIB που χάνει κατά 0,73% στις 21.972 μονάδες.

Σε αρνητικό έδαφος βρίσκεται και η Ισπανία με τον IBEX 35 να καταγράφει απώλειες ύψους 0,34% στις 9,838 μονάδες.

Τέλος, πτωτικά κινείται και ο PSI 20 της Πορτογαλίας κατά 1,08% στις 5.616 μονάδες.

Στα εταιρικά νέα, στην προσφορά ύψους 65 δισ. δολαρίων προχώρησε η Comcast για την εξαγορά μεγάλου μέρους της δραστηριότητας της Fox, ξεκινώντας πιθανόν έναν «πόλεμο» προσφορών με τη Walt Disney.