Στο κόκκινο οι ευρωαγορές με πίεση από την πανδημία

Στο κόκκινο οι ευρωαγορές με πίεση από την πανδημία

Με αρνητικά πρόσημα κινούνται στην πλειοψηφία τους οι κυριότεροι ευρωπαϊκοί δείκτες, καθώς εντείνονται οι ανησυχίες για την έξαρση της πανδημίας του νέου κορονοϊού στη Γηραιά ήπειρο με την Γερμανία και την Γαλλία να εξετάζουν το ενδεχόμενο επιβολής νέων αυστηρότερων lockdown.

Συγκεκριμένα, ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 σημειώνει απώλειες 0,35% και υποχωρεί στις 410,56 μονάδες, με τον κλάδο της ενέργειας να ηγείται της πτώσης χάνοντας 0,8%.

Στα υπόλοιπα ευρωπαϊκά ταμπλό, ο γερμανικός DAX χάνει 0,4% και κινείται στις 13.933 μονάδες, ο βρετανικός υποχωρεί στις 6,780 μονάδες με πτώση 0,3%, όπως και ο γαλλικός CAC 40 που καταγράφει απώλειες 0,6% κινούμενος στις 5.649 μονάδες.

Παρόμοια εικόνα παρουσιάζει και ισπανικός IBEX 35 στην περιφέρεια, ο οποίος κινείται με απώλειες 0,26% στις 8.352 μονάδες, ενώ αντίθετα από τη γενική τάση της ημέρας βρίσκεται ο ιταλικός FTSE MIB ο οποίος σημειώνει άνοδο 0,3% και βρίσκεται στις 22.702 μονάδες.

Όσον αφορά της εταιρείες, η μετοχή της Carrefour υποχωρεί κατά 4% αφότου ο γάλλος ΥΠΟΙΚ Λε Μερ δήλωσε ότι το «όχι» στην εξαγορά της από την καναδική Couche-Tard είναι «οριστικό».

Αντίθετα, AVEVA Group βλέπει τον τίτλο της να πραγματοποιεί ράλι 5,8% μετά από αναβάθμιση.

Στα μακροοικονομικά στοιχεία της ημέρας, οικονομία της Μεγάλής Βρετανίας συρρικνώθηκε κατά 2,6% το Νοέμβριο, δείχνοντας σημαντικές αντοχές στην κρίση του κορονοϊού καθώς οι αναλυτές εκτιμούσαν ότι η ύφεση θα έφτανε στο 5,7%.

Στις υπόλοιπες εξελίξεις που παρακολουθούν οι επενδυτές, οι νεκροί της πανδημίας σε παγκόσμιο επίπεδο πλησιάζουν τους 2 εκατ. με τους ειδικούς να προειδοποιούν ότι δεν περιμένουν μείωση των μολύνσεων τις επόμενες εβδομάδες.

Στη Γερμανία η καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ κινείται προς νέα αυστηροποίηση του lockdown καθώς οι ημερήσιοι θάνατοι ξεπέρασαν τους 1.500 για πρώτη φορά από το ξέσπασμα της πανδημίας.