Στο «κόκκινο» οι ευρωαγορές ελλείψει εξελίξεων στο εμπόριο

Στο «κόκκινο» οι ευρωαγορές ελλείψει εξελίξεων στο εμπόριο

Σε αρνητικό έδαφος κινούνται οι βασικοί ευρωπαϊκοί δείκτες, με τους επενδυτές να προχωρούν επιφυλακτικά μετά τα δημοσιεύματα που κάνουν λόγο για αδιέξοδο στις εμπορικές συνομιλίες ΗΠΑ - Κίνας, ενώ αξιολογούν τα μακροοικονομικά στοιχεία που δημοσιεύθηκαν σήμερα για τη Γερμανία. 

Συγκεκριμένα, η Γερμανία απέφυγε οριακά την ύφεση στο γ' τρίμηνο του έτους καταγράφοντας μεγέθυνση του ΑΕΠ κατά 0,1% σε τριμηνιαία βάση, μετά τη συρρίκνωση κατά 0,2% που είχε στο β' τρίμηνο. Οι επενδυτές ωστόσο δεν πανηγυρίζουν αφενός γιατί η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης συνεχίζει να εμφανίζει σημάδια επικίνδυνης στασιμότητας και αφετέρου διότι το Βερολίνο δεν βλέπει λόγο να προχωρήσει σε επεκτατική δημοσιονομική πολιτική.

Σε αυτό το κλίμα, ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 καταγράφει μικρές απώλειες 0,1% και κινείται στις 405,5 μονάδες με τον ευρέως εκτεθειμένο στην Κίνα τομέα των αυτοκινητοβιομηχανιών να υποχωρεί κατά 1,5%, ενώ τα τρόφιμα ενισχύονται κατά 0,5%.

Στα επιμέρους ταμπλό, ο γερμανικός DAX υποχωρεί κατά 0,4% και κινείται στις 13.175,  ο γαλλικός CAC 40 παρουσιάζει οριακές απώλειες 0,08% στις 5.902 μονάδες, όπως και ο βρετανικός FTSE 100 που υποχωρεί κατά 0,3% στις 7,329 μονάδες.

Παρόμοια εικόνα και στην περιφέρεια, όπου ο ιταλικός FTSE MIB χάνει 0,12% και βρίσκεται 23.547 μονάδες ενώ ο IBEX 35 παραμένει αμετάβλητος στις 9.915.

Στο μέτωπο του εμπορικού πολέμου, ΗΠΑ και Κίνα παρουσιάζονται σε διαμάχη για τους δασμούς. Ειδικότερα, η Wall Street Journal ανέφερε ότι σύμφωνα με πηγές, οι ΗΠΑ εξετάζουν ακόμα το αν θα αποσύρουν τους ισχύοντες δασμούς ή στα πλαίσια της πρώτης φάσης της συμφωνίας θα ακυρώσουν μόνο εκείνους που επρόκειτο να επιβληθούν στις 15 Δεκεμβρίου. Από την πλευρά της, η Κίνα φέρεται να μην συμφωνεί σε ακριβές ποσό αγοράς αγροτικών προϊόντων από τις ΗΠΑ.

Νωρίτερα, με μικτά πρόσημα είχαν ολοκληρώσει τις συναλλαγές τους τα ασιατικά χρηματιστήρια.