Στο «κόκκινο» οι ευρωαγορές - Απώλειες σχεδόν 2% για DAX και Stoxx 600

Στο «κόκκινο» οι ευρωαγορές - Απώλειες σχεδόν 2% για DAX και Stoxx 600

Σημαντικές απώλειες κατέγραψαν τα μεγαλύτερα χρηματιστήρια στη Γηραιά Ήπειρο, με τους επενδυτές να συντονίζονται με το αρνητικό κλίμα που επικρατεί διεθνώς τις τελευταίες ημέρες. Σε αυτό το πλαίσιο ο γερμανικός DAX απώλεσε 1,94% στη συνεδρίαση της Παρασκευής ενώ ο πανευρωπαϊκός Stoxx600 έχασε 1,91%. Στο ίδιο μοτίβο και το Παρίσι, με τον CAC να υποχωρεί 1,91%. Στο Λονδίνο ο FTSE έχασε 1,2% ενώ ο ιταλικός FTSE MIB κατέγραψε απώλειες 1,84% 

Σε ό,τι αφορά την κίνηση μεμονωμένων μετοχών, η τιμή του κατασκευαστή ανεμογεννητριών Siemens Gamesa σημείωσε βουτιά περισσότερο από 13% μετά τη μείωση του guidance για τα έσοδα του 2022, συμπαρασύροντας τη μετοχή της μητρικής Siemens Energy σχεδόν 16% χαμηλότερα.

Ένας από τους λόγους πίσω από την ανησυχία των επενδυτών είναι η ένταση που επικρατεί στις σχέσεις ΗΠΑ - Ρωσίας, με τη σημερινή συνάντηση Μπλίνκεν - Λαφρόφ να μην βγάζει είδηση για εκτόνωση της κατάστασης. 

Στο μεταξύ ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης GfK της Βρετανίας υποχώρησε στο -19 τον Ιανουάριο από -15 τον Δεκέμβριο, το χαμηλότερο 
σημείο από τον Φεβρουάριο του 2021, καθώς ο υψηλός πληθωρισμός και η προοπτική περαιτέρω αυξήσεων των επιτοκίων αμβλύνουν τις προοπτικές οικονομικής ανάπτυξης.

Οι λιανικές πωλήσεις στο Ηνωμένο Βασίλειο μειώθηκαν κατά 3,7% τον Δεκέμβριο από τον προηγούμενο μήνα, σύμφωνα με το Γραφείο Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας, πολύ περισσότερο από την πτώση 0,6% που ανέμεναν οι οικονομολόγοι σε δημοσκόπηση του Reuters.