Στο «κόκκινο» η Ευρώπη όσο τα κρούσματα κορονοϊού αυξάνονται

Στο «κόκκινο» η Ευρώπη όσο τα κρούσματα κορονοϊού αυξάνονται

Με απώλειες ολοκλήρωσαν τις συναλλαγές τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, καθώς επηρεάστηκαν από την αύξηση των κρουσμάτων κορονοϊού παγκοσμίως αλλά και από τις ανησυχίες της ΕΚΤ για την πορεία ανάκαμψης της οικονομίας.

Οι επενδυτές παρακολουθούν με προβληματισμό την εξέλιξη της πανδημίας, ιδίως στις ΗΠΑ όπου οι περισσότερες πολιτείες συνεχίζουν να καταγράφουν ανησυχητική αύξηση των κρουσμάτων του κορονοϊού. Η πολιτεία του Τέξας αποφάσισε να αναστείλει την προσπάθεια επανεκκίνησης της οικονομίας μετά από άλλο ένα ρεκόρ στις νοσηλείες και τα νέα κρούσματα. Το Τέξας είχε χθες 5.996 νέα κρούσματα, αριθμό - ρεκόρ στην πολιτεία από την έναρξη της πανδημίας.

Εκτός από το Τέξας, άλλες πολιτείες που παρουσιάζουν αύξηση ρεκόρ των κρουσμάτων είναι η Αλαμπάμα, η Αριζόνα, η Καλιφόρνια, η Φλόριντα, το Άινταχο, η Νεβάδα, η Οκλαχόμα, το Μισισίπι, το Μισούρι, η Νότια Καρολίνα και το Γουαϊόμινγκ.

Παράλληλα, η επικεφαλής της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ κάλεσε τις Αρχές να αξιοποιήσουν την ανακωχή που προσφέρεται τώρα από τον ιό για να προετοιμαστούν. «Έχουμε κατά πάσα πιθανότητα ξεπεράσει το χαμηλότερο σημείο της κρίσης, και φυσικά αυτό το λέω με κάποιον φόβο, διότι φυσικά μπορεί να υπάρξει δεύτερο κύμα». Προειδοποίησε ότι η ανάκαμψη θα είναι «ανομοιόμορφη», «ατελής» και «μετασχηματιστική», με την έννοια ότι κάποιες εταιρείες σε κλάδους όπως αυτοί των αερομεταφορών και της διασκέδασης δεν θα ανακάμψουν ποτέ, ενώ άλλες θα εξέλθουν ισχυρότερες.

Στο ταμπλό ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 ολοκλήρωσε με απώλειες 0,3%. Ο γερμανικός DAX σημείωσε απώλειες 0,73% στις 12.089 μονάδες, ο γαλλικός CAC-40 έχασε 0,18% στις 4.909 μονάδες, ενώ αντίθετα ο βρετανικός FTSE 100 ενισχύθηκε σε ποσοστό 0,27% στις 6.163 μονάδες.

Στην περιφέρεια, ο ιταλικός FTSE MIB σημείωσε απώλειες 0,57%, ενώ ο ισπανικός IBEX 35 υποχώρησε 1,26%.  

Ακόμη, με την «βαθύτερη ύφεση μετά τον Β' παγκόσμιο Πόλεμο» βρίσκεται η Αυστρία, λόγω της πανδημίας, σύμφωνα με την νέα τριμηνιαία οικονομική πρόβλεψή του Ινστιτούτο Οικονομικών Ερευνών (WIFO) της χώρας.  Το Ινστιντούτο προβλέπει μια άνευ προηγουμένου οικονομική κάμψη κατά περίπου 7% φέτος, καθώς και μία αύξηση στα ποσοστά ανεργίας και στα δημοσιονομικά ελλείμματα περίπου κατά 10% το καθένα.

Στα εταιρικά νέα, η μετοχή της γερμανικής Wirecard υποχώρησε 63% αφότου χτες υπέβαλε αίτημα πτώχευσης έπειτα από την «τρύπα» του 1,9 δισ. ευρώ που αποκαλύφθηκε στον ισολογισμό της. Πρόκειται για την πρώτη εταιρεία που διαπραγματευόταν στον αναγνωρισμένου κύρους δείκτη DAX της Γερμανίας που κηρύσσει πτώχευση.