Υψηλή μεταβλητότητα και μεικτά πρόσημα στη Wall Street

Υψηλή μεταβλητότητα και μεικτά πρόσημα στη Wall Street

Υψηλή μεταβλητότητα και συχνές εναλλαγές προσήμων επικράτησαν σήμερα στη Wall Street, στην οποία οι δείκτες έκλεισαν με μεικτά πρόσημα. Ο Dow κέρδισε 0,27%, ο Nasdaq υποχώρησε 0,03% και ο S&P 500 έχασε 0,07%. Με απώλειες έκλεισαν ευρωαγορές και Χρηματιστήριο Αθηνών. Ο Dax υποχώρησε 1,73%, o FTSE 0,15%, ο CAC 0,9% και ο Stoxx 600 0,67%. Το φυσικό αέριο σημείωσε κέρδη 7,6% στα 139 ευρώ, ενώ πτώση κατέγραψε το πετρέλαιο. Απώλειες για το χρυσό και τις ασιατικές αγορές. Ράλι 5,38% για το παλλάδιο στα 1.962 δολάρια η ουγγιά.

Όπως αναφέρουν αναλυτές, μπορεί η συρρίκνωση του ΑΕΠ των ΗΠΑ να ήταν 1,6% το πρώτο τρίμηνο του έτους, έναντι εκτιμήσεων για 1,5%,, ωστόσο αξιολογούνται επίσης από τους επενδυτές και οι δηλώσεις στελεχών της Fed πως το ενδεχόμενο ύφεσης δεν είναι τόσο πιθανό.

«Οι ανησυχίες για τον πληθωρισμό, αλλά και την πορεία της διεθνούς οικονομίας, αποτελούν τα δύο βασικότερα προβλήματα για τις αγορές, την ώρα που η πανδημία δείχνει να επιστρέφει δριμύτερη, με τους επενδυτές να περιμένουν τα πρώτα σημάδια αποκλιμάκωσης του κύματος ανατιμήσεων» σύμφωνα με τις συγκλίνουσες εκτιμήσεις αναλυτών στο CNBC.

«Η συσσώρευση συνεχίζεται στο Χρηματιστήριο Αθηνών, αν και η εικόνα στους ευρωπαϊκούς μετοχικούς δείκτες δεν διαφέρει πολύ. Ελλείψει θετικών εξελίξεων οι πιθανότητες να κινηθούμε χαμηλότερα σταδιακά αυξάνονται, με την περιοχή των 790 - 780 μονάδων να αποτελεί το κάτω όριο του εκτιμώμενου εύρους τιμών για την περίοδο. Υπενθυμίζουμε ότι το επόμενο διάστημα δεικτοβαρείς εταιρείες όπως ΟΤΕ, ΜΟΗ, ΟΠΑΠ, ίσως και η ΕΕΕ κόβουν μέρισμα. Παράλληλα, σημειώνουμε ότι ο τραπεζικός δείκτης βρίσκεται στα χαμηλότερα επίπεδα μετά την έναρξη του πολέμου», όπως αναφέρει η Leon Depolas Sec.

«Παραμένουμε θετικοί για επιλεγμένες εταιρείες του μη χρηματοοικονομικού κλάδου, με ισχυρή δημιουργία ελεύθερων ταμειακών ροών και υψηλές μερισματικές αποδόσεις όπως ΟΠΑΠ, Jumbo και Motor Oil», τονίζει η Piraeus Sec.

Για πιθανή «σοβαρή διακοπή» στον εφοδιασμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης με φυσικό αέριο από τη Ρωσία, προειδοποίησε η Επίτροπος Ενέργειας. Προέτρεψε τις χώρες να επικαιροποιήσουν τα σχέδια έκτακτης ανάγκης για να αντιμετωπίσουν τα σοκ στον εφοδιασμό και να στραφούν σε άλλα καύσιμα όπου είναι δυνατόν. «Από την αρχή της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία γνωρίζουμε ότι είναι πιθανή πολύ σοβαρή αναστάτωση και πλέον φαίνεται πιθανότερη. Έχουμε κάνει πολύ σημαντική δουλειά προκειμένου να είμαστε προετοιμασμένοι γι' αυτό. Αλλά τώρα είναι η ώρα να το επιταχύνουμε», δήλωσε η επίτροπος Ενέργειας Κάντρι Σίμσον μετά τη συνάντηση των υπουργών Ενέργειας της ΕΕ, σύμφωνα με το Reuters.

Στοπ στο ανοδικό σερί τριών ημερών για τις  τιμές του πετρελαίου με τις απώλειες ωστόσο να μην είναι μεγάλες καθώς η προσφορά παγκοσμίως παραμένει περιορισμένη ενώ δεν προβλέπεται άμεση ενίσχυσή της από μεγάλους παραγωγούς όπως η Σαουδική Αραβία.

Παρά το γεγονός ότι η Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα θεωρούνται τα μοναδικά μέλη του ΟΠΕΚ με πλεονάζουσα ικανότητα να αναπληρώσουν τη ρωσική προσφορά, ο υπουργός Ενέργειας των ΗΑΕ δήλωσε ότι το εμιράτο παράγει το μέγιστο ποσοστό που του αναλογεί στο πλαίσιο της συμφωνίας του OPEK για την αύξηση της παραγωγής.

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με τους αναλυτές οι τιμές του πετρελαίου αναμένεται να παραμείνουν πάνω από τα 110 δολάρια ανά βαρέλι λόγω των ανησυχιών για πιθανές διακοπές του εφοδιασμού εξαιτίας ενδεχόμενων τυφώνων στις ΗΠΑ.

Σε αυτό το κλίμα, to brent χάνει 0,13% στα 117,83 δολάρια και το WTI 0,23% στα 111,42 δολάρια.

Απώλειες που φτάνουν το 1% καταγράφουν σήμερα οι ασιατικές αγορές λαμβάνοντας τη σκυτάλη απωλειών από τη Wall Street που υποχώρησε κατά 2% στη χθεσινή συνεδρίαση.

Τα στοιχεία για την καταναλωτική εμπιστοσύνη που δημοσιεύτηκαν σήμερα σε Νότια Κορέα και Ιαπωνία έδειξαν υποχώρηση εντείνοντας τις ανησυχίες στις τάξεις των επενδυτών για ενδεχόμενη οικονομική ύφεση, γεγονός που τους κάνει πιο επιφυλακτικούς στις κινήσεις τους.

Όπως σημειώνουν οι αναλυτές στο CNBC οι αγορές θα παραμείνουν ευάλωτες μέχρι να υπάρξει μεγαλύτερη βεβαιότητα για το εάν θα αποφευχθεί η ύφεση. Τονίζουν ότι ακόμα και αν δεν υπάρξει ύφεση, θα σημειωθεί σημαντική επιβράδυνση της παγκόσμιας ανάπτυξης με αρνητικό αντίκτυπο στα κέρδη των εταιρειών.

Συγκεκριμένα, ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης διαμορφώθηκε στις 96,4 μονάδες στη Νότια Κορέα για τον Ιούνιο υποχωρώντας κατά 6,2 σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα. Ο αντίστοιχος δείκτης στην Ιαπωνία υποχώρησε τον Ιούνιο στις 32,1 μονάδες έναντι 34, 1 τον Μάιο.

Σε αυτό το κλίμα, στο Χονγκ Κονγκ ο Hang Seng υποχώρησε κατά 1,66% με τον τεχνολογικό δείκτη Hang Seng Tech να κάνει βουτιά 3,17%. Στη Νότια Κορέα ο Kospi απώλεσε 1,45% ενώ ο Kosdaq έχασε 0,6%.

Στην Ιαπωνία, οι απώλειες του Nikkei έφτασαν το 1,17% και ο Topix υποχώρησε κατά 0,9%. Σημειώνεται ότι οι λιανικές πωλήσεις στη χώρα αυξήθηκαν κατά 3,6% τον Μάιο για τρίτο διαδοχικό μήνα.

Στην Αυστραλία ο S&P /ASX 200 έχασε 0,8%.

Τέλος, απώλειες καταγράφουν σήμερα οι τιμές του χρυσού με τους επενδυτές να εμφανίζονται επιφυλακτικοί στις κινήσεις τους και να αναμένουν τις επόμενες κινήσεις της Fed ως προς τα επιτόκια για τη συγκράτηση του πληθωρισμού που καλπάζει το τελευταίο διάστημα.

Αν και ο χρυσός θεωρείται ως αντιστάθμιση του πληθωρισμού, τα υψηλότερα βραχυπρόθεσμα επιτόκια στις ΗΠΑ και οι αποδόσεις των ομολόγων αυξάνουν το κόστος ευκαιρίας της διατήρησης χρυσού, ο οποίο δεν αποφέρει τόκο και κατά συνέπεια είναι λιγότερο ελκυστικός στους επενδυτές.

Σε αυτό το κλίμα, η τιμή spot του χρυσού χάνει 0,07% στα 1.819 δολάρια.

Στα άλλα μέταλλα, η τιμή spot για το ασήμι κινείται στα 20,735 δολάρια ανά ουγγιά με απώλειες 0,63%,  ενώ η πλατίνα κερδίζει 0,33% στα 908,6 δολάρια ανά ουγγιά. Σημαντική ενίσχυση καταγράφει το παλλάδιο με κέρδη 5,38% στα 1.962 δολάρια ανά ουγγιά.