Στο κατώφλι των 900 μονάδων το Χ.Α., με νέα υψηλά 4μήνου

Στο κατώφλι των 900 μονάδων το Χ.Α., με νέα υψηλά 4μήνου

Του Απόστολου Σκουμπούρη

Συνεδρίαση επιλεκτικών κινήσεων στην ευρύτερη περιοχή των 890 μονάδων ήταν η σημερινή στο ελληνικό χρηματιστήριο, το οποίο έκλεισε ανοδικά για 5η συνεδρίαση στις έξι τελευταίες, προσπαθώντας αφενός να «δέσει» τη ζώνη των 890-895 μονάδων και αφετέρου να συγκεντρώσει δυνάμεις για την υπέρβαση του κομβικού ορίου των 900 μονάδων.

Στην αγορά συνεχίζεται το επιλεκτικό ενδιαφέρον για τράπεζες αλλά και blue chips του ευρύτερου Large Cap σε μια συγκυρία σημαντικών εξελίξεων και ειδήσεων που ξυπνούν το ενδιαφέρον των επενδυτών.

Σημαντικές εξελίξεις όπως το σχέδιο «Ηρακλής» στις τράπεζες, οι ανακοινώσεις αποτελεσμάτων και το νέο οργανόγραμμα της Alpha Bank, το «τρέξιμο» των διαδικασιών για την ΑΜΚ στη Lamda Development, το μεγάλο ευρωομόλογο της Μυτιληναίος, ο διαγωνισμός για το καζίνο στο Ελληνικό, αλλά και το μπαράζ των θετικών εκθέσεων για την Ελλάδα, κρατούν σε εγρήγορση την αγορά.

Από εκεί και πέρα, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι ο Γ.Δ. έφτασε με συνοπτικές διαδικασίες από τις 850 -860 μονάδες κοντά στο όριο των 900 μονάδων, οπότε για την υπέρβαση και τα νέα υψηλά 4,5 ετών πάνω από αυτή την περιοχή, ίσως απαιτηθεί περισσότερος χρόνος. Σύμφωνα με τους αναλυτές η όποια συσσώρευση και συγκέντρωση δυνάμεων είναι πολύ φυσιολογική εξέλιξη εφόσον η αγορά βρίσκεται μπροστά σε ένα κομβικού τύπου στοίχημα, όπως είναι η υπέρβαση των 900 μονάδων, που θα αλλάξει επίπεδο ευρύτερα όλο το σύστημα.

Μένει βεβαίως να δούμε το timing αυτής της υπέρβασης, και το αν θα υπάρξουν άμεσα δυνάμεις για να γίνει κάτι τέτοιο, διαφορετικά, δεν αποκλείεται να δούμε οπισθοχώρηση και επαναφόρτιση λίγο χαμηλότερα, όπως έγινε πρόσφατα με την προσπάθεια ελέγχου της ζώνης των 880-885 μονάδων.

Σε κάθε περίπτωση, η αγορά είναι σε εξαιρετικά ενδιαφέρουσα φάση, καθώς υπάρχει πολύ μεγάλη κινητικότητα σε πολλά επίπεδα, εν μέσω πολύ έντονων διεργασιών στις τράπεζες αλλά και στην πραγματική οικονομία, ενώ δε λείπουν οι διαρκείς αναβαθμίσεις από ξένους οίκους. Και όλα αυτά, μέσα σ' ένα άριστο διεθνές κλίμα, με τις αγορές παγκόσμια να εκπλήσσουν και τους πλέον αισιόδοξους, συνεχίζοντας το μεγαλύτερο και πιο πλουραλιστικό bull market όλων των εποχών.

Το σημερινό κλείσιμο για το Γενικό Δείκτη άλλωστε είναι νέο υψηλό περίπου τεσσάρων μηνών, καθώς πάνω από τις 890 μονάδες είχε να κλείσει από την 1η Αυγούστου 2019, όταν είχε κλείσει στις 895,04 μονάδες.

Πιο αναλυτικά, ο Γ.Δ. έκλεισε στις 893,37 μονάδες με άνοδο 0,57% και κοντά στο υψηλό ημέρας που ήταν στις 894,82 μονάδες, ενώ το χαμηλό ημέρας ήταν στις 886,86 μονάδες γύρο στο μέσος της συνεδρίασης. Η αξία συναλλαγών σε ικανοποιητικό τέμπο ξανά καθώς έφτασε στα 75,22 εκατ. ευρώ, με τα 10,4 εκατ. ευρώ, ήτοι το 14% του συνόλου να είναι πακέτα σε ΟΤΕ κυρίως, αλλά και σε Alpha Bank, Eurobank, Ελλάκτωρ και AS Companty.

O FTSE 25 έκλεισε στις 2.232,79 μονάδες με άνοδο 0,42%, ο τραπεζικός δείκτης σε νέα υψηλά 17 μηνών και στις 915,36 μονάδες με άνοδο 1,03%, ενώ ο Mid Cap έκλεισε στις 1.218,66 μονάδες με άνοδο 0,34%. Στις τράπεζες διακινήθηκε τζίρος 31,5 εκατ. ευρώ, ενώ δέσποσε ο ΟΤΕ που έκανε περίπου το 30% του τζίρου με 19,64 εκατ. ευρώ!

Στις τράπεζες ξεχώρισαν οι Εθνική και Πειραιώς με άνοδο 2,56% και 2,39% αντίστοιχα, στο +1,44% η Eurobank, ενώ η Alpha Bank υποχώρησε κατά 0,73%. Στον υπόλοιπο FTSE 25 πτωτικά έκλεισαν μόνο οι Viohalco (-1,19%), Coca Cola HBC, ΕΛΠΕ, Ελλάκτωρ, Jumbo και Fourlis, ενώ κέρδη άνω του 1% είχαν μετοχές όπως Lamda Development, ΑΔΜΗΕ, ΔΕΗ και Σαράντης.

Στο χώρο του Mid Cap για 2η συνεχή συνεδρίαση ξεχώρισε η MLS καθώς μετά το χθεσινό +28,97% ενισχύθηκε σήμερα κατά 20,29%, με ισχυρό όγκο που ξεπέρασε τα 274 χιλ. τεμάχια, με τον τίτλο να κλείνει στα 1,66 ευρώ. Η εταιρεία προσπαθεί να βγει μπροστά και καλώς πράττει, ανακοινώνοντας χθες ότι η νέα πλατφόρμα MAIC συνδέθηκε πλέον με όλες τις συσκευές Android. Μένει να δούμε τη συνέχεια για τη μετοχή και την εταιρεία.

Στον υπόλοιπο μεσαίο χώρο, με άνοδο έκλεισαν οι AS Company (+3,69% με ισχυρό όγκο), Profilie, Κρι Κρι, Τεχνική Ολυμπιακή, Πλαίσιο, Ικτίνος και Quest Συμμετοχών, ενώ πιέστηκαν οι Attica Bank, MIG, Intakat, Νηρέας, Κέκροπας και AVAX.

Στην ευρύτερη αγορά κινητικότητα και κέρδη είχαν μετοχές όπως Forthnet, Inform Λύκος, Αγρ. Οίκος Σπύρου, Byte Computer, Κορδέλλου, Κλουκίνας Λάππας, Παΐρης, Προοδευτική και ΣΙΔΜΑ, ενώ υποχώρησαν οι Sato, Lavipharm, Ευρωσύμβουλοι, Trastor, Δομική Κρήτης, Πετρόπουλος, Ελγέκα, Newsphone κ.λπ. Στο σύνολο της αγοράς 66 μετοχές ενισχύθηκαν έναντι 42 που υποχώρησαν.