Στο κατώφλι των 900 μονάδων το ΧΑ με επιλεκτικές κινήσεις

Στο κατώφλι των 900 μονάδων το ΧΑ με επιλεκτικές κινήσεις

Του Απόστολου Σκουμπούρη

Συνεδρίαση συγκρατημένων πρωτοβουλιών και προσεκτικών κινήσεων είναι η σημερινή στο ελληνικό με το Γενικό Δείκτη να κρατάει με ευκολία τα επίπεδα των 890 μονάδων, απέχοντας πλέον ποσοστιαία κάτω του 1% από το όριο ψυχολογίας των 900 μονάδων και είναι το επόμενο στοίχημα για την αγορά, ώστε να απελευθερωθεί τεχνικά.

Σήμερα μπήκαμε στην τελευταία χρηματιστηριακή εβδομάδα του Νοεμβρίου με το μήνα να κινείται ήπια θετικά έως τώρα, εν μέσω πολύ σημαντικών εξελίξεων τόσο στις τράπεζες όσο και ευρύτερα.

Αν ο Γ.Δ. ολοκληρώσει τη συνεδρίαση της προσεχούς Παρασκευής πάνω από τις 882,57 μονάδες που ήταν το κλείσιμο του Οκτώβρη, τότε θα συμπληρώσει δέκα μήνες θετικούς στους έντεκα, επίδοση που όπως σημειώνει ο αναλυτής της Beta Χρηματιστηριακή Μ. Χατζηδάκης, από το 2000 που κρατούνται στοιχεία, δεν έχει προηγούμενο.

Το θετικό είναι ότι η αγορά δείχνει τρομερή ανθεκτικότητα πλησίον των υψηλών της με το «φλερτ» με τις 900 μονάδες να συνεχίζεται, ενώ – νομοτελειακά - δε θα αργήσει η υπέρβαση και αυτού του ορίου που θα είναι ένα ακόμη βήμα για την ελληνική αγορά.
Άλλωστε, με πολλά μη τραπεζικά blue chips σε υψηλά 5-8 ή 10 ετών, καθώς διαπραγματεύονται σε επίπεδα Γ.Δ. στις 2.000 ή 3.000 μονάδες, το να συζητάμε για τις 900 μονάδες του κεντρικού δείκτη, είναι αν μη τι άλλο στρέβλωση.

Η αγορά λοιπόν, αργά ή γρήγορα θα υπερβεί το ψυχολογικό όριο των 900 μονάδων καθώς νομοτελειακά θα υπάρξει αντανάκλαση και στο Χ.Α. όλων όσων λαμβάνουν χώρα στην ευρύτερη οικονομία, τις τράπεζες, τις επιχειρήσεις, την αγορά ομολόγων και το άνοιγμα της… κάνουλας της ρευστότητας για τις ελληνικές επιχειρήσεις.

Σήμερα ο Γενικός Δείκτης διαπραγματεύεται στις 894 μονάδες με άνοδο 0,38%, ενώ η αξία συναλλαγών κινείται σε ήπιο τέμπο και διαμορφώνεται στα 15 εκατ. ευρώ. Η εικόνα του FTSE 25 είναι μεικτή, ενώ ήπιες κινήσεις λαμβάνουν χώρα στις τράπεζες, όπου ξεχωρίζει μερικώς μόνο η Πειραιώς με άνοδο 1,36%. Κύριο χαρακτηριστικό έως τώρα στον FTSE 25 είναι οι μικροί – για τα δεδομένα του χώρου – όγκοι.

Στον Mid Cap μεγάλες πιέσεις άνω του 5% δέχεται η MIG που έχει γίνει τελευταία μετοχή – ασανσέρ, ενώ πτώση σημειώνουν και οι Intrakat, Πλαστικά Θράκης, Τεχνική Ολυμπιακή και Profile. Στον αντίποδα, θετικά κινούνται οι Attica Bank, MLS, Intralot, Quest Συμμετοχών, Παπουτσάνης και Πλαίσιο. Στο σύνολο της αγοράς, 40 μετοχές ενισχύονται έναντι 32 που υποχωρούν.