Στο «κόκκινο» στέλνει η Τουρκία την Ευρώπη

Παρασκευή 10 Αυγούστου 2018, 19:05
-A +A

Με απώλειες ολοκλήρωσαν τη συνεδρίαση οι βασικοί ευρωπαϊκοί δείκτες, καθώς η προσοχή των αγορών είναι στραμμένη στις εξελίξεις που λαμβάνουν χώρα στην Τουρκία.

Ο Ερντογάν, σε μια προσπάθεια να αντιστρέψει το οικονομικό κλίμα, ζήτησε από τους πολίτες να μετατρέψουν τα ευρώ και τα δολάριά τους σε τουρκικές λίρες. «Δεν φοβόμαστε να προκαλέσουμε οποιαδήποτε χώρα, όπως ποτέ δεν φοβηθήκαμε να τα βάλουμε με τους τρομοκράτες», δήλωσε.

Την ίδια ώρα τον διπλασιασμό των δασμών στις τουρκικές εξαγωγές χάλυβα και αλουμινίου προς τις ΗΠΑ ανακοίνωσε ο Ντόναλντ Τραμπ, κι ενώ η τουρκική λίρα καταποντίζεται και κανείς πλέον δεν μπορεί να αποκλείσει μια γενικευμένη οικονομική κρίση στη γειτονική χώρα.

Οι δασμοί του αλουμινίου θα ανέρχονται στο 20% και του χάλυβα στο 50%.

Σ' αυτό το πλαίσιο ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 υποχώρησε πάνω από το 1%, με τις τράπεζες να καταγράφουν τη μεγαλύτερη πτώση με 2%.

Ο βρετανικός FTSE 100 υποχώρησε 0,99% στις7.665 μονάδες, ο γερμανικός Dax υποχώρησε 1,96% και ο γαλλικός CAC 1,59% στις 5.414 μονάδες.

Στην περιφέρεια ο ισπανικός IBEΧ κατέγραψε απώλειες 1,61%, ο ιταλικός FTSE MIB 2,51% στις 21.090 μονάδες και ο πορτογαλικός PSI υποχώρησε 0,24%.

Οι ανησυχίες των επενδυτών εντάθηκαν μετά την αποδυνάμωση του ευρώ έναντι του δολαρίου, κάτι που συνέβη εξαιτίας της αναφοράς της ΕΚΤ ότι η αποδυναμωμένη λίρα θα επιβαρύνει τις ευρωπαϊκές τράπεζες.

Σύμφωνα με τους Financial Times, η BBVA της Ισπανίας, η ιταλική UniCredit και η γαλλική BNP Paribas θα μπορούσαν να επηρεαστούν από τη συνεχιζόμενη υποτίμηση της λίρας.

-A +A

Ροή Ειδήσεων

Κυριακή 15/09/2019
Σελίδα με όλες τις ειδήσεις

Δημοφιλέστερα Άρθρα