Στο «κόκκινο» οι ευρωαγορές στο δρόμο της Κίνας

Στο «κόκκινο» οι ευρωαγορές στο δρόμο της Κίνας

Με απώλειες ολοκλήρωσαν σήμερα τις συναλλαγές τους οι βασικοί δείκτες στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια καθώς εντείνονται οι ανησυχίες για την πιθανή επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομικής ανάπτυξης μετά τα χαμηλότερα από το αναμενόμενο οικονομικά στοιχεία.

Συγκεκριμένα, η δεύτερη ισχυρότερη οικονομία στον πλανήτη κατέγραψε υποχώρηση στις λιανικές πωλήσεις που ήταν μάλιστα χαμηλότερες από αυτές που ανέμεναν οι αναλυτές που συμμετείχαν σε σχετικές δημοσκοπήσεις. Μάλιστα κατέγραψαν τον πιο αδύναμο ρυθμό αύξηση από τον Νοέμβριο του 2003!

Όπως εξηγούν οι αναλυτές, ο δείκτης λιανικών πωλήσεων απηχεί τις ανησυχίες για την πορεία των διαπραγματεύσεων της Κίνας με τις ΗΠΑ για την εξομάλυνση των εμπορικών τους σχέσεων.

Σ'' αυτό το κλίμα, ο  πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 υποχώρησε κατά 0,63% στις 347.21 με όλους τους κλάδους που δραστηριοποιούνται σε αυτόν να έχουν κινηθεί σε αρνητικό έδαφος.

Στα ταμπλό, αρνητικά πρόσημα εμφάνισε ο βρετανικός δείκτης FTSE 100 καθώς έχασε κατά 0,47% στις 6.788 μονάδες ενώ στο ίδιο κλίμα κινήθηκε και ο DAX της Γερμανίας με απώλειες ύψους 0,54% στις 10.733 μονάδες. 

Προχωρώντας στη Γαλλία, καθοδικές κινήσεις ακολούθησε και ο CAC 40 με πτώση 0,88% στις 4.822 μονάδες.

Στην περιφέρεια, σε αρνητικό έδαφος κινήθηκε και η Ιταλία με τον FTSE MIB που υποχώρησε κατά 0,72% στις 18.734 μονάδες όπως και η Ισπανία που έχασε με τον IBEX 35 να καταγράφει απώλειες κατά 0,45% στις 8.787 μονάδες.

Τέλος, στο κόκκινο βρέθηκε και ο PSI 20 της Πορτογαλίας που σημείωσε πτώση κατά 0,41% στις 4.780 μονάδες.

Τα στοιχεία που ανακοίνωσε σήμερα η εταιρεία ερευνών Markit έδειξαν ότι η ανάπτυξη της επιχειρηματικής δραστηριότητας στην Ευρωζώνη διολίσθησε σε χαμηλό τεσσάρων ετών τον Δεκέμβριο. Ειδικότερα, ο σύνθετος δείκτης PMI για τον κλάδο της μεταποίησης και τις υπηρεσίες διολίσθησε στο χαμηλότερο επίπεδο από το Νοέμβριο του 2014 στις 51,3 μονάδες τον Δεκέμβριο, από 52,7 μονάδες τον προηγούμενο μήνα, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία της Markit.

Τα στοιχεία της Markit έδειξαν ότι ο σύνθετος δείκτης PMI στη Γαλλία πέρασε σε τροχιά συρρίκνωσης για πρώτη φορά τα τελευταία 2,5 χρόνια, διολισθαίνοντας στις 49,3 μονάδες τον Δεκέμβριο, εν μέσω των διαδηλώσεων των κίτρινων γιλέκων στο Παρίσι και σε άλλες μεγάλες πόλεις.

 Παράλληλα, ο γερμανικός δείκτης PMI υποχώρησε σε χαμηλό 48 μηνών στις 52,2 μονάδες από 52,3 μονάδες τον προηγούμενο μήνα. Νωρίτερα, τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν στην Κίνα έδειξαν ότι η βιομηχανική παραγωγή επιβράδυνε στο 5,4% τον Νοέμβριο, διολισθαίνοντας στο χαμηλότερο επίπεδο από την αρχή του 2016. Παράλληλα, οι λιανικές πωλήσεις σημείωσαν άνοδο 8,1% που αποτελεί το  χαμηλότερο μέγεθος των τελευταίων 15 ετών. Μόνο οι επενδύσεις κατέγραψαν βελτίωση, εμφανίζοντας άνοδο 5,9% για το 11μηνο από 5,7% για την περίοδο μέχρι τον Οκτώβριο.