Στο «κόκκινο» οι ευρωαγορές με το βλέμμα στις νέες κυρώσεις των ΗΠΑ

Στο «κόκκινο» οι ευρωαγορές με το βλέμμα στις νέες κυρώσεις των ΗΠΑ

Αρνητικά πρόσημα εμφανίζουν σήμερα οι βασικοί ευρωπαϊκοί δείκτες στα χρηματιστήρια με τις τιμές του πετρελαίου να καταγράφουν ξαφνική άνοδο ύστερα από την προειδοποίηση του Αμερικανού προέδρου, Ντόναλντ Τραμπ για κυρώσεις εις βάρος όσων αγοράζουν ιρανικό πετρέλαιο.

Συγκεκριμένα, οι χώρες που προμηθεύονται πετρέλαιο από το Ιράν θα πρέπει να προετοιμαστούν για να σταματήσουν όλες τις εισαγωγές τους από τον Νοέμβριο, καθώς οι ΗΠΑ θα επαναφέρουν τις κυρώσεις σε βάρος της Τεχεράνης, δήλωσε σήμερα υψηλόβαθμος Αμερικανός αξιωματούχος.

Σημειώνεται, ότι το αργό τύπου Brent αυτή τη στιγμή υποχωρεί κατά 0,14% στα 76,44 δολάρια ανά βαρέλι, μετά την άνοδο που είχε σημειώσει νωρίτερα κατά 0,3% στα 75,56 δολάρια ενώ το WTI ενισχύεται κατά 0,11% στα 70,74 δολάρια ανά βαρέλι

Επιπλέον, αναταραχή επικρατεί στο πολιτικό επίπεδο, μείζονα ενδοκυβερνητική κρίση προκαλεί στη Γερμανία το θέμα της πολιτικής ασύλου με το ενδεχόμενο διεξαγωγής πρόωρων εκλογών να αυξάνεται διαρκώς.

Χθες, έπειτα από τέσσερις ώρες διαβουλεύσεων οι ηγέτες των Σοσιαλδημοκρατών (Α. Νάλες), των Χριστιανοδημοκρατών (Α.Μέρκελ) και της Χριστιανοκοινωνικής Ένωσης της Βαυαρίας (Χ. Ζεεχόφερ), δεν κατάφεραν να καταλήξουν σε κοινές θέσεις καθώς το χάσμα μεταξύ των απόψεών τους παραμένει μεγάλο.

Σ'' αυτό το κλίμα, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 υποχωρεί κατά 0,64% στις 374,85 μονάδες με όλους τους κλάδους που δραστηριοποιούνται σε αυτόν να κινούνται σε αρνητικό έδαφος.

Στα ταμπλό, απώλειες καταγράφει και ο βρετανικός FTSE 100 ύψους 0,11% στις 7.524 μονάδες, ενώ σε αντίστοιχο κλίμα κινείται και ο DAX στη Γερμανία που χάνει κατά 0,76% στις 12.127 μονάδες.

Επιπλέον, καθοδικές κινήσεις παρουσιάζει και ο CAC 40 της Γαλλίας με απώλειες 0,55% στις 5.250 μονάδες, όπως και στην Ιταλία όπου ο FTSE MIB σημειώνει μείωση κατά 1,22% στις 21.157 μονάδες.

Προχωρώντας στην Ισπανία, αρνητικά πρόσημα εμφανίζει ο IBEX 35 καθώς υποχωρεί κατά 1,10% στις 9.524 μονάδες.

Τέλος, στο ίδιο κλίμα κινείται και ο PSI 20 της Πορτογαλίας που μειώνει τα κέρδη του κατά 0,68% στις 5.533 μονάδες.

Στα μακροοικονομικά νέα, στη Γαλλία, ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης σημείωσε πτώση τον Ιούνιο κοντά σε χαμηλά διετίας, όπως ανακοίνωσε η στατιστική υπηρεσία Insee την Τετάρτη.

Ο συνθετικός δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης έπεσε στο 97, από 99 τον Μάιο. Οι αναλυτές, αντιθέτως, εκτιμούσαν άνοδο του στο 100. Πρόκειται για τη χαμηλότερη τιμή του δείκτη από τον Αύγουστο του 2016.