Στο «κόκκινο» η Ευρώπη εξαιτίας της εμπορικής διελκυστίνδας ΗΠΑ-Κίνας

Στο «κόκκινο» η Ευρώπη εξαιτίας της εμπορικής διελκυστίνδας ΗΠΑ-Κίνας

Σε αρνητικό έδαφος διαπραγματεύονται τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με τους επενδυτές να εμφανίζονται ανήσυχοι μετά την νέα κλιμάκωση στον εμπορικό πόλεμο μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 σημειώνει πτώση 1,99%, με τον κλάδο των βασικών πόρων να εμφανίζει τις μεγαλύτερες απώλειες, της τάξης του 2,5%. Στους επιμέρους δείκτες ο γερμανικός DAX υποχωρεί 1,59% στις 11.683,58, ο γαλλικός CAC καταγράφει απώλειες 1,78% στις  5263,05 και ο βρετανικός FTSE 100 χάνει 1,18% στις 7.228.

Στην περιφέρεια, ο ιταλικός FTSE MIB σημειώνει απώλειες 1,01%, ο ισπανικός IBEX 35 χάνει 0,81% και o πορτογαλικός 0,87%.

Η αναταραχή στις ευρωαγορές έρχεται ως συνέπεια της απόφασης του Ντ. Τραμπ να επιβάλει νέο πακέτο δασμών ύψους 10% από 1η Σεπτεμβρίου σε κινεζικά προϊόντα και αγαθά που εισάγονται στις ΗΠΑ, συνολικής αξίας 300 δισ. δολ. (σε ετήσια βάση).

Το αποτέλεσμα ήταν σχεδόν προδιαγεγραμμένο. Οι επενδυτές καταφεύγουν στα λεγόμενα «ασφαλή επενδυτικά καταφύγια», όπως το ιαπωνικό γεν, τα κρατικά ομόλογα και ο χρυσός, με τις αγορές και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού να δέχονται τις πιέσεις που προέκυψαν από την απόφαση του Αμερικανού προέδρου. 

Σε ό, τι αφορά μεμονωμένες μετοχές, η γερμανική αλυσίδα λιανικών πωλήσεων Metro βλέπει την μετοχή της να υποχωρεί κατά 6%, αφού το επενδυτικό όχημα του Τσέχου επιχειρηματία Daniel Kretinsky διέψευσε τις πληροφορίες ότι περί επικείμενης εξαγοράς.

Στο ίδιο μοτίβο και η μετοχής της βρετανική BBA Aviation που υποχωρεί περί το 5%, καθώς ανακοίνωσε πτώση κερδών το α'' εξάμηνο του έτους, λόγω αυξημένου κόστους. Στον αντίποδα η μετοχή της Renault, καταγράφει κέρδη 2%, μετά από δημοσίευμα της Wall Street Journal, σύμφωνα με το οποίο η Nissan επιθυμεί από τον γαλλικό όμιλο να μειώσει το ποσοστό του στην ιαπωνική αυτοκινητοβιομηχανία.