Στο «κόκκινο» η Ευρώπη στον απόηχο της διαμάχης ΗΠΑ - Κίνας

Στο «κόκκινο» η Ευρώπη στον απόηχο της διαμάχης ΗΠΑ - Κίνας

Σημαντικές απώλειες κατέγραψαν  οι κύριοι χρηματιστηριακοί δείκτες στην Ευρώπη, μετά τις νέες κυρώσεις που επέβαλε η Κίνα στις ΗΠΑ και την επίθεση που εξαπέλυσε ο Ντ. Τραμπ κατά του Πεκίνου, μέσω twitter.

Ειδικότερα, ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 υποχώρησε 0,7% με τους περισσότερους δείκτες να κινούνται σε αρνητικό έδαφος. Τις μεγαλύτερες πιέσεις δέχτηκαν οι μετοχές των αυτοκινητοβιομηχανιών.

Στους επιμέρους δείκτες, στην Γερμανία ο DAX έχασε 1,15% ή 135 μονάδες και ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση στις 11.611 μονάδες. Ο γαλλικός CAC είχε απώλειες 1,14% (61,38 μονάδες) και βρέθηκε στις 5.326 μονάδες. Στο Λονδίνο ο FTSE έχασε 0,47% ή 33,20 για να κλείσει στις 7.094 μονάδες. Τις μεγαλύτερες απώλειες κατέγραψε ο ιταλικός FTSE MIB, καταγράφοντας πτώση 1,65%, χάνονας 343 μονάδες και κλείνοντας τη συνεδρίαση στις 20.473 μονάδες.

Η σημερινή συνεδρίαση στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια σημαδεύτηκε από την απόφαση της Κίνας να επιβάλει τελωνειακούς δασμούς σε αμερικανικά αγαθά αξίας περίπου 75 δισεκατομμυρίων δολαρίων, εξέλιξη που συνιστά νέα κλιμάκωση της εμπορικής διένεξης ανάμεσα στις δύο μεγαλύτερες οικονομίες του πλανήτη.

Αργά το απόγευμα της Παρασκευής ο Ντ. Τραμπ αντέδρασε μέσω twitter καλώντας τις αμερικανικές εταιρείες να διακόψουν την παραγωγή τους στην Κίνα και να τη μεταφέρουν στις ΗΠΑ. Μάλιστα ο Αμερικανός πρόεδρος κατηγόρησε το Πεκίνο ότι επί χρόνια κλέβει πνευματική περιουσία των ΗΠΑ κερδίζοντας τρισεκατομμύρια δολάρια.