Απώλειες για τη Wall - Η χειρότερη εβδομάδα για τον S&P το 2019

Απώλειες για τη Wall - Η χειρότερη εβδομάδα για τον S&P το 2019

Ισχυρές απώλειες κατέγραψαν σήμερα οι βασικοί δείκτες της Wall Street με τον S&P 500 να ολοκληρώνει τη χειρότερη του εβδομάδα για το 2019 καθώς οι επενδυτέςανησυχούν ολoένα και περισσότερο για την κλιμάκωση των εντάσεων με την Κίνα μετά την ανακοίνωση του Ντ. Τραμπ για νέους δασμούς 10% σε κινέζικα προϊόντα αξίας 300 δισ. δολαρίων. Ανακοίνωση που «ανατίναξε» την εμπορική ανακωχή μεταξύ των δύο οικονομιών, με τις διαπραγματεύσεις να είναι σε εξέλιξη. 

Συγκεκριμένα, σε ανάρτησή του στο Twitter ο Αμερικανός πρόεδρος δήλωσε: «Οι εμπορικές συνομιλίες συνεχίζονται και κατά τη διάρκεια των συνομιλιών οι ΗΠΑ θα αρχίσουν, από την 1η Σεπτεμβρίου, να επιβάλλουν έναν μικρό επιπρόσθετο δασμό 10% στα εναπομείναντα κινεζικά αγαθά και προϊόντα που έρχονται από την Κίνα στη χώρα μας, αξίας 300 δισ. δολαρίων. Σε αυτά δεν περιλαμβάνονται τα 250 δισ. δολάρια που επιβαρύνονται ήδη με δασμό 25%».

Η απάντηση της Κίνας ήρθε σήμερα το πρωί, με το υπουργείο Εξωτερικών της χώρας να καλεί τις ΗΠΑ να εγκαταλείψουν τις αυταπάτες τους, να αναλάβουν κάποια ευθύνη και να επανέλθουν στο σωστό δρόμο για την επίλυση του εμπορικού πολέμου. 

Επιπλέον, νωρίτερα ο Αμερικανός πρόεδρος ανακοίνωσε ότι θα υπογράψει συμφωνία η οποία θα αυξάνει τις εξαγωγές αμερικανικού βοδινού κρέατος στην Ευρωπαϊκή Ένωση, σε μια προσπάθεια για αποδυνάμωση των εμπορικών εντάσεων.

Τον περασμένο Ιούνιο, η ΕΕ είχε ανακοινώσει ότι κατέληξε σε συμφωνία με τις ΗΠΑ για να επιτραπεί η εισαγωγή περισσότερου βοδινού κρέας (απαλλαγμένου από ορμόνες) στην ευρωπαϊκή αγορά. Η συμφωνία αυτή θα μπορούσε να θέσει τέλος σε μια μακρόχρονη διαμάχη σχετικά με τους περιορισμούς εισαγωγών βοδινού κρέατος στην ΕΕ.

Σ'' αυτό το κλίμα απώλειες κατά 0,37% κατέγραψε ο βιομηχανικός Dow Jones στις 26.249 μονάδες ενώ ο S&P 500 υποχώρησε κατά 0,74% στις 2.913 σημειώνοντας τη χειρότερη του εβδομάδα για το έτος.

Τέλος, αρνητικό πρόσημο εμφάνισε και ο τεχνολογικός Nasdaq που έχασε κατά 1,32% στις 7.953 μονάδες.

Στα μακροοικονομικά νέα, η οικονομία των ΗΠΑ πρόσθεσε άλλες 164.000 θέσεις εργασίας τον Ιούλιο, σύμφωνα με τα κυβερνητικά στοιχεία σε μια ένδειξη  μιας ισχυρής αγοράς εργασίας των ΗΠΑ που δείχνει ελάχιστα σημάδια επιδείνωσης, ακόμη και αν αντιμετωπίζει «σκληρότερες» προκλήσεις από ό, τι πριν από ένα χρόνο από τις συνεχιζόμενες εντάσεις με την Κίνα.

Όπως αναφέρει το Marketwatch, η οικονομία των ΗΠΑ πρόσθεσε άλλες 164.000 νέες θέσεις εργασίας τον Ιούλιο σε σχέση με τις εκτιμήσεις οικονομολόγων που ερωτήθηκαν από την MarketWatch που ανέμεναν αύξηση κατά 171.000 θέσεις.

Επιπλέον, το ποσοστό ανεργίας παρέμεινε αμετάβλητο στο 3,7% και κοντά σε ένα χαμηλό 50 ετών γεγονός που αποδεικνύει περισσότεροι άνθρωποι εισήλθαν στο εργατικό δυναμικό σε αναζήτηση εργασίας, ανέφερε η κυβέρνηση.