Στο «κόκκινο»  οι ευρωαγορές με το βλέμμα στο εμπόριο

Στο «κόκκινο» οι ευρωαγορές με το βλέμμα στο εμπόριο

Με αρνητικά πρόσημα διαπραγματεύονται σήμερα οι βασικοί ευρωπαϊκοί δείκτες, καθώς οι επενδυτές συνεχίζουν να έχουν στραμμένο το βλέμμα του στις εξελίξεις αναφορικά με τις εμπορικές συνομιλίες ΗΠΑ-Κίνας με τον μόνο κλάδο με κέρδη αυτόν του πετρελαίου.

Συγκεκριμένα, άλμα σημειώνουν οι τιμές του πετρελαίου σήμερα μετά την ανακοίνωση της κυβέρνησης της Σαουδικής Αραβίας ότι δύο από τα πετρελαιοφόρα της δέχθηκαν επίθεση κοντά στο Στενό του Ορμούζ κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου.

Συγκεκριμένα, ο υπουργός διαχείρισης πετρελαίου της Σαουδικής Αραβίας, Χαλίντ αλ Φάλι, δήλωσε μέσω του επίσημου πρακτορείου Τύπου της χώρας ότι υπήρξαν «σημαντικές ζημιές» στα δύο δεξαμενόπλοια, καθώς αυτά τα πλοία προσπάθησαν να περάσουν στον Περσικό Κόλπο νωρίς την Κυριακή το πρωί, όπως ανέφερε η The Wall Street Journal.

Σ'' αυτό το κλίμα, το αργό τύπου WTI ενισχύθηκε νωρίτερα κατά 1,5% στα 62.57 δολάρια ανά βαρέλι μετά τις απώλειες αξίας 0,7% την Παρασκευή ενώ αυτή τη στιγμή κερδίζει κατά 1,3%.

Αντίστοιχα, ανοδικά κινήθηκε και το αργό τύπου Brent κατέγραψε αύξηση κατά 1,02% στα 71.68 δολάρια ανά βαρέλι ενώ τώρα ενισχύεται κατά 1,56%.

Σύμφωνα με τις δηλώσεις του οικονομικού Συμβούλου του Λευκού Οίκου, ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ και ο Κινέζος ομόλογός του Σι Τζινπίνγκ πιθανόν να συναντηθούν στη σύνοδο της G20 στην Ιαπωνία στο τέλος του Ιουνίου και να συνομιλήσουν για θέματα που αφορούν το εμπόριο.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ απαίτησε από την Κίνα να κλείσει μια διμερή συμφωνία για το εμπόριο με την κυβέρνησή του «τώρα», διαμηνύοντας στο Πεκίνο ότι θα βρεθεί αντιμέτωπο με «πολύ χειρότερη» κατάσταση εάν η διαπραγμάτευση συνεχιστεί κατά τη διάρκεια της δεύτερης θητείας που προεξοφλεί ότι θα εξασφαλίσει στον Λευκό Οίκο.

Εν μέσω του εμπορικού πολέμου στον οποίο αναμετρώνται η Ουάσινγκτον με το Πεκίνο, κινεζικά προϊόντα αξίας 250 δισεκατομμυρίων και πλέον που εξάγονται στις ΗΠΑ υφίστανται τιμωρητικούς τελωνειακούς δασμούς, οι οποίοι αυξήθηκαν από το 10% στο 25% προχθές Παρασκευή για προϊόντα αξίας 200 δισεκ. δολαρίων. 

Αν αποφασιστεί, η αύξηση των δασμών θα χρειαστεί πιθανόν αρκετούς μήνες για να τεθεί σε εφαρμογή, όμως η κίνηση επιτρέπει στον Ρεπουμπλικάνο να σφίξει κι άλλο τη θηλιά στην Κίνα, εν μέσω των δύσκολων διαπραγματεύσεων που βρίσκονται σε εξέλιξη.

Σ'' αυτό το κλίμα ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 υποχωρεί κατά 1,22% στις 372.53 μονάδες με όλους τους κλάδους που δραστηριοποιούνται σε αυτόν να κινούνται σε αρνητικό έδαφος.

Σε αυτό το πλαίσιο ο γερμανικός DAX υποχωρεί κατά 1,38% στις 11.862 μονάδες και ο γαλλικός CAC καταγράφει απώλειες 1,15% στις 5.258 μονάδες. Ο βρετανικός FTSE υποχωρεί οριακά 0,42% στις 7.157 μονάδες.

Ο ισπανικός IBEX 35 κινείται αρνητικά κατά 0,58% στις 9.049 μονάδες και ο ιταλικός δείκτης  FTSE MIB σημειώνει πτώση 1,06% και κινείται στις 20.617 μονάδες.