7ος χρόνος, ημέρα 2095η
Τρίτη, 27 Ιουλίου 2021

Στο επίπεδο του 1,20 το ευρώ αναζητώντας στηρίξεις

Στο επίπεδο του 1,20 το ευρώ αναζητώντας στηρίξεις

Στα επίπεδα του 1,20 διαπραγματεύεται το EUR/USD επεκτείνοντας τις απώλειές του, ενώ λίγο νωρίτερα το διέσπασε προσωρινά καταγράφοντας χαμηλό στο 1,1990, με το δολάριο να επωφελείται από τον περιορισμό της διάθεσης απέναντι στον κίνδυνο και τις υψηλές αποδόσεις των ομολόγων ΗΠΑ.

Παράλληλα, ο βασικός πληθωρισμός της ευρωζώνης βγήκε στο 0,9% για τον Φεβρουάριο, όπως αναμενόταν - και σε γενικά χαμηλό επίπεδο - αδυνατώντας να προσδώσει ένα θετικό τόνο για το ευρωπαϊκό νόμισμα.

Παρόλο που οι χρηματιστηριακές αγορές διατηρούνται σε υψηλά επίπεδα, οι επενδυτές έχουνε βάσιμα ερωτηματικά για το κατά πόσο το ράλι θα μπορούσε να συνεχιστεί, αφού σταδιακά θα αρχίσουν να ξεθωριάζουν όλα τα θετικά μηνύματα όπως η πορεία των εμβολιασμών και το πακέτο στήριξης της αμερικανικής οικονομίας.

Το αμερικανικό δολάριο διατηρεί ικανοποιητικά κέρδη και  σε σχέση με όλους τους βασικούς ανταγωνιστές του και ο δείκτης δολαρίου (DXY) κινείται κοντά στα υψηλά των τελευταίων εβδομάδων, πάνω από τα επίπεδα του 91,00.

Όπως αναφέρθηκε και χθες, η πτωτική δυναμική διατηρήθηκε δοκιμάζοντας το σημαντικό ψυχολογικό επίπεδο του 1,20 και παρόλο που προσωρινά κινήθηκε κάτω αυτού, φαίνεται να υπάρχει μία προσωρινή ισορροπία και σημείο στήριξης για την ισοτιμία.

Το δολάριο βρήκε στήριξη και από κάποια αισιόδοξα δεδομένα των ΗΠΑ που κυκλοφόρησαν τη Δευτέρα, τα οποία έδειξαν ότι η κατασκευαστική δραστηριότητα αυξήθηκε στο υψηλό τριών ετών τον Φεβρουάριο, εν μέσω αύξησης των νέων παραγγελιών.

Το ζεύγος κατέγραψε χαμηλά τη Δευτέρα στο 1,2027 επιβεβαιώνοντας ένα αρνητικό σπάσιμο ενός σημείου “bearish’’ που προσδιορίζεται από τις γραμμές τάσης που συνδέουν τα χαμηλά της 5ης  και 17ης  Φεβρουαρίου και τα υψηλά των 11  και 25 Φεβρουαρίου αντίστοιχα.

Η ανάλυση του σημείου αυτού αντιπροσωπεύει τη συνέχεια του πτωτικού διαγράμματος από το υψηλό της 6ης Ιανουαρίου στα 1,2349 και δείχνει το πεδίο για βαθύτερη υποχώρηση, κάτω από το 1,20. Ο δείκτης σχετικής αντοχής 14 ημερών αναφέρει επίσης μια πτωτική μεροληψία κινούμενος επί του παρόντος κάτω από τις 50 μονάδες.

Η γενική τεχνική εικόνα της ισοτιμίας δείχνει ότι το πτωτικό μοτίβο δεν έχει τελειώσει, αλλά πλέον είμαστε αρκετά πιο συγκρατημένοι για το αν αυτή έχει μεγαλύτερη έκταση, αναμένοντας ότι θα υπάρξουν κάποιες στηρίξεις και η ισοτιμία θα αποφύγει σημαντικές απώλειες χωρίς όμως να αποκλείουμε την πιθανότητα να δοκιμαστούν και ίσως να διασπαστούν προσωρινά τα πρόσφατα χαμηλά των τελευταίων 3 μηνών στο 1,950.

Ο μέσος όρος εκτίμησης για τις τιμές της ισοτιμίας σε ορίζοντα ενός μηνός, από ένα σύνολο 40 αναλυτών του ζεύγους, δείχνει μία τιμή στο 1,2080 με ακραίες τιμές το 1,18 και το 1,24.