Στο έλεος των αγορών η Τουρκία: Sell-off στο χρηματιστήριο με πτώση 8,5% - Υποχώρηση 8% για την τουρκική λίρα

Στο έλεος των αγορών η Τουρκία: Sell-off στο χρηματιστήριο με πτώση 8,5% - Υποχώρηση 8% για την τουρκική λίρα

Ανεξέλεγκτη είναι η κατάσταση στην αγορά συναλλάγματος, με την τουρκική λίρα να υποτιμάται συνεχώς και να καταρρίπτει ιστορικά ρεκόρ σε ένα επικίνδυνο ντόμινο που βυθίζει στη φτώχια τους Τούρκους πολίτες. Πριν από περίπου τρεις ώρες, το μεσημέρι της Παρασκευής, η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας προχώρησε σε μία ακόμα παρέμβαση στην αγορά για να σταματήσει την κατρακύλα, η οποία όμως έπεσε στο κενό, ενώ sell off σημειώνεται και το χρηματιστήριο της Κωνσταντινούπολης.

Βλέποντας τη λίρα να υποχωρεί κατά 8% και την ισοτιμία με το δολάριο να ξεπερνά τις 17 λίρες, η CBRT πούλησε 2,5 δισ. δολάρια. Αποτέλεσμα ήταν η ισοτιμία να υποχωρήσει στο επίπεδο των 16,40 λιρών/δολάριο. Όμως τα 2,5 δισ. δολάρια της τουρκικής κεντρικής τράπεζας ήταν αρκετά για μόλις μία ώρα. 

Μέσα σε λίγη ώρα έγιναν καπνός 2,5 δισ. δολάρια, ενώ συνολικά η CBRT έχει δαπανήσει μέσα στον Δεκέμβριο περίπου 4 δισ. δολάρια. Σύμφωνα με τουρκικά μέσα, η πρώτη παρέμβαση έγινε την 1η Δεκεμβρίου με περίπου 650 εκατ. δολάρια, η δεύτερη έλαβε χώρα στις 3 Δεκεμβρίου με 400 εκατ. δολάρια και η τρίτη ήταν στις 10 Δεκεμβρίου με 500 εκατ. δολάρια.

Την ίδια ώρα, στο χρηματιστήριο της Κωνσταντινούπολης ο δείκτης BIST 100 ο οποίος βρίσκεται σε ιστορικά υψηλά, άρχισε κατά τις 14:00 να δέχεται ισχυρές πιέσεις και σημειώνει πτώση 5%, για να ολοκληρώσει τη συνεδρίαση στο -8,5% Οι συναλλαγές διακόπηκαν δύο φορες και γι'αυτό δε σημειώθηκε περαιτέρω πτώση.

Η πτώση του τουρκικού νομίσματος μέσα στο 2021 ξεπερνά πλέον το 55% προκαλώντας τεράστια προβλήματα στους Τούρκους πολίτες οι οποίοι προσπαθούν να τα βγάλουν πέρα, αγοράζοντας μόνο τα απαραίτητα, καθώς οι τιμές αυξάνονται καθημερινά.

Η κατάσταση επιδεινώνεται συνεχώς και πριν από λίγο ο πρόεδρος της Ένωσης Επιμελητηρίων και Χρηματιστηρίων Εμπορευμάτων Ριφάτ Χισαρτσικίογλου, απεύθυνε έκκληση στην κυβέρνηση να λάβει έκτακτα μέτρα για να σταθεροποιηθούν οι αγορές. «Οι αναταράξεις στις αγορές και η συναλλαγματική ισοτιμία προκαλούν ανησυχία και επηρεάζουν αρνητικά πολλές από τις επιχειρήσεις μας. Αναμένουμε να ληφθούν έκτακτα μέτρα για να σταθεροποιηθούν οι αγορές και να διασφαλιστεί η προβλεψιμότητα», σημείωσε μέσω twitter.