Χρηματιστήριο: Κλείσιμο στο αμετάβλητο με εξαιρετικά ώριμη συμπεριφορά

Χρηματιστήριο: Κλείσιμο στο αμετάβλητο με εξαιρετικά ώριμη συμπεριφορά

Με χαμηλή συναλλακτική δραστηριότητα, το ΧΑ άντεξε τις πιέσεις των πωλητών σε πείσμα των υπόλοιπων ευρωαγορών που κατέρρευσαν στο βάρος της Όμικρον. Το κλίμα παραμένει πάντως επίφοβο καθώς όλα εξαρτώνται από τα ευρήματα για τα χαρακτηριστικά του νέου μεταλλαγμένου στελέχους.

Ειδικότερα, το χρηματιστήριο επέδειξε πολύ καλή επενδυτική συμπεριφορά τηρουμένων των αναλογιών, αφού οι ρευστοποιήσεις που εμφανίστηκαν από το ξεκίνημα της ημέρας απορροφήθηκαν με τον καλύτερο τρόπο.

Έτσι, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στο αμετάβλητο (-0,04%) στις μονάδες 876,89 μονάδες, εν αντιθέσει με τα υπόλοιπα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια. Ενδεικτικά ο γερμανικός DAX40 στο -1,40% και ο Eurostoxx 50 στο -1,58%. Το κλείσιμο αυτό ήρθε στις δημοπρασίες με βοήθεια από ΟΤΕ, ΔΕΗ, ΟΠΑΠ και Alpha.

Από τις 25 μετοχές της μεγάλης κεφαλαιοποίησης, οι 9 έκλεισαν ανοδικές, ενώ και από το σύνολο του ταμπλό 47  βρέθηκαν ανοδικές έναντι 64 πτωτικών και 57 αμετάβλητων.

Η διστακτικότητα ήταν προφανής καθ’ όλη τη διάρκεια της συνεδρίασης, και ο ΓΔ έως τα μισά της συνεδρίασης πάλεψε αξιοπρεπώς να διατηρηθεί έως και σε θετικό έδαφος (υψηλό +0,29%), ωστόσο τελικά επήλθαν σταδιακά οι πτωτικές βραχυπρόθεσμες τάσεις που μαζεύτηκαν στο κλείσιμο.

Τα μικτά πρόσημα ανά τον κόσμο, λ.χ. αρνητική η Ευρώπη, θετική έως τώρα η Wall Street, αλλά και το μεγάλο εύρος διακύμανσης της δεύτερης δεν αφήνουν πολλά περιθώρια εξαγωγής συμπερασμάτων, με το μόνο σίγουρο να παραμένει ότι είμαστε καθολικά εξαρτημένοι από τις όποιες εξελίξεις σχετικά με την Όμικρον. Στις ΗΠΑ εμφανίστηκε και δεύτερο κρούσμα, κάτι που πίεσε τοπικά τις αγορές και αναμένουμε με εξαιρετικό ενδιαφέρον τη συνέχεια.

Μια συνέχεια που προς το παρόν εστιάζει στην αδυναμία του Δείκτη να προσπεράσει, ή έστω να προσεγγίσει το πλέγμα αντιστάσεων στις 883-885 μονάδες, και προς το παρόν αρκούμαστε στο να διατηρούμε αλώβητο το επίπεδο των 858 που δοκιμάστηκε δις στις περασμένες συνεδριάσεις.

Αξιομνημόνευτο το... επίτευγμα της διαδικασίας ΑΜΚ της Attica Bank, με το δικαίωμα να συνεχίζει την κατάρρευση κλείνοντας στα 0,10 ευρώ (-78,21%) και τη μετοχή βεβαίως να έχει παραδώσει πνεύμα παραμένοντας στην περιοχή των 0,50 (σήμερα έκλεισε 0,526, +1,94%).

Για άλλη μια συνεδρίαση, τα σχήματα mezz συντηρούνται σε πολύ καλά κέρδη, ενώ κόντρα στο παγκόσμιο κλίμα ανησυχίας, η μετοχή της Epsilon Net συνεχίζει τον μοναχικό της δρόμο σε νέα ιστορικά υψηλά, έχοντας επιτύχει κεφαλαιοποίηση στα 300 εκατ. ευρώ.

Αποποίηση Ευθύνης
Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, ουδεμία διασφάλιση δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.