Στο 3,6% η απόδοση του 5ετούς - 2,5 δισ. ευρώ άντλησε το Δημόσιο

Στο 3,6% η απόδοση του 5ετούς - 2,5 δισ. ευρώ άντλησε το Δημόσιο

Του Κωνσταντίνου Μαριόλη

Ολοκληρώθηκε η δημοπρασία για το πενταετές ομόλογο που εξέδωσε το ελληνικό δημόσιο, με το ποσό που αντλήθηκε να διαμορφώνεται στα 2,5 δισ. ευρώ, την απόδοση στο 3,6% και τις προσφορές από τους επενδυτές να ξεπερνούν τα 10 δισ. ευρώ.

Την ικανοποίησή του για την έκδοση του πενταετούς ομολόγου εξέφρασε από το βήμα της Βουλής ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, κάνοντας λόγο για μια καλή είδηση για την ελληνική οικονομία και επιβεβαιώνοντας ότι η απόδοση κλείδωσε στο 3,6% και το κουπόνι στο 3,45%.

Σύμφωνα με τον κ. Τσακαλώτο η έκδοση αντιστοιχεί στο 36% των συνολικών κεφαλαίων που σχεδιάζει να αντλήσει το Δημόσιο μέσα στο 2019 καθώς το πλάνο του ΟΔΔΗΧ προβλέπει δανεισμό 7 δισ. ευρώ από τις αγορές. 

Ισχυρό ενδιαφέρον για «ακριβό» επιτόκιο. Αυτή είναι η αίσθηση παραγόντων της αγοράς για την έκδοση του πενταετούς καθώς οι επενδυτές πήραν το ρίσκο για μία απόδοση που δεν μπορούν να βρουν σε χώρα της Ευρωζώνης.

Πιο αναλυτικά, το βιβλίο προσφορών έκλεισε με την απόδοση να διαμορφώνεται στο 3,6%, υψηλότερα από τις προσδοκίες της κυβέρνησης που τοποθετούσαν το ανώτατο επίπεδο στο 3,5%. Οι πληροφορίες θέλουν τις προσφορές να υπερβαίνουν κατά σχεδόν 4 φορές το δημοπρατούμενο ποσό και να «κλειδώνουν» πάνω από τα 10 δισ. ευρώ, με τους αναδόχους της έκδοσης να συνεισφέρουν περί τα 500 εκατ. ευρώ.

Αργότερα μέσα στην ημέρα αναμένεται η επίσημη ανακοίνωση για τις λεπτομέρειες της έκδοσης, ενώ το κουπόνι τοποθετείται στο 3,45%.