Στις τράπεζες τα ηνία της ανόδου στο Χρηματιστήριο Aθηνών

Στις τράπεζες τα ηνία της ανόδου στο Χρηματιστήριο Aθηνών

Τα σημαντικά χαρακτηριστικά της ισχύουσας τάσης είναι η ένταση, η συναλλακτική δραστηριότητα και η διάχυση της ρευστότητας. Αναλυτικότερα, η υπεραπόδοση του Νοεμβρίου (+29,4%) συνεχίστηκε με ένα +2,89% του ΓΔ, ο οποίος έκλεισε στις 758,22 μονάδες (25άρης +3,07% στις 1807,32 μονάδες )˙ ο σημερινός τζίρος ήταν ο μεγαλύτερος όλων των κοντινών συνεδριάσεων έως τώρα (με εξαίρεση τον χθεσινό που προέκυψε κατ’ εξαίρεση λόγω της αναδιάρθρωσης του ΜSCI το σύνολο της κεφαλαιαγοράς, τουλάχιστον των εισηγμένων που δεν αφορούν σε ιδιάζουσες περιπτώσεις έχει αποκτήσει αξιοζήλευτη μεταβλητότητα.

Με δεδομένο ότι πρόκειται για μια περίοδο υγιούς τάσης, και συνυπολογίζοντας τόσο τα μακροοικονομικά όσο και το διεθνές -αισιόδοξο- κλίμα, συνεχίζουμε να κοιτούμε προς νέες κορυφές, άσχετα αν αναμένονται κατά περίπτωση διορθώσεις και άτσαλες ρευστοποιήσεις. Από εδώ και πέρα, το ιδανικότερο σενάριο είναι να ξεκινήσει μια -παραδοσιακά παρατηρούμενη- μεταστροφή των υπεραποδόσεων σε «μικρότερα» χαρτιά, μια συμπεριφορά που εδράζει στη μερική ρευστοποίηση στους πρώτους τίτλους που έτρεξαν (και που συνήθως είναι η μεγάλη κεφαλαιοποίηση) και στην παράλληλη επανατοποθέτηση κεφαλαίων σε υποσχόμενες μικρότερες εταιρείες με μεγαλύτερο κίνδυνο αγοράς.

Ανεξάρτητα πάντως από τα προαναφερθέντα, το σύνολο της αγοράς υπεραποδίδει είτε συγκρινόμενο με άλλους μήνες, είτε και με τις διεθνείς αγορές, κάτι που αξιολογείται θετικά, καθώς τα κεφάλαια που εισρέουν στην εγχώρια οικονομία μπορούν πλέον να λειτουργήσουν πολλαπλασιαστικά υπέρ άλλων κλάδων, όχι μόνο εντός κεφαλαιαγοράς. Δεν πρέπει να αμελείται εξάλλου ότι σημαντικό πρόβλημα ρευστότητας αντιμετώπισε (και αντιμετωπίζει) και η πραγματική οικονομία, ώστε να έχει σημασία ο γνωστός προεξοφλητικός μηχανισμός του χρηματιστηρίου για την υπόλοιπη αγορά.

Στα επιμέρους, όπως προελέχθη, οι τράπεζες έδωσαν βροντερό παρόν με την Εθνική να ενισχύεται 15,36% στα 1,75 ευρώ, την Alpha κατά 9,97% στα 0,7940 ευρώ, και τις Πειραιώς και Eurobank με άνοδο πάνω από 7%.  Δεν υστέρησαν ωστόσο άλλες  μετοχές. Η ΜΟΗ, παρά τις χθεσινές εκροές, συνέχισε έντονα ανοδικά (+6,63% στα 11,42 ευρώ), παρέα με τα ΕΛΠΕ (+4,28%, στα 5,61 ευρώ) σε συνδυασμό με τις εξελίξεις στην τιμή του πετρελαίου διεθνώς μετά την εμπλοκή των Σαουδαράβων. Η Λάμδα επίσης υπεραπέδωσε (+5,74% στα 6,45 ευρώ) με την τιμή της πλέον να βρίσκεται στην περιοχή της μεγάλης ΑΜΚ της έναν χρόνο πριν. Καλή εικόνα και από τον όμιλο της Viohalco παρά το σημαντικό πλήγμα (κυρίως στην ψυχολογία) από το μέτωπο της Nexans, ενώ ενδιαφέρουσα η συμπαγής συμπεριφορά και των Τιτάνα, Μυτιληναίου, ΟΠΑΠ και ΟΤΕ. Υπενθυμίζουμε ότι οι πιθανότητες να διορθώσει η αγορά, έστω και ενδοσυνεδριακά είναι μεν υπαρκτές, ωστόσο οι πιθανότητες να χάσει την ανοδική της τάση είναι ελάχιστες με τα τωρινά δεδομένα.