Στις παρυφές των ρεκόρ οι ευρωαγορές

Στις παρυφές των ρεκόρ οι ευρωαγορές

Ανοδική κίνηση που τους φέρνει μια ανάσα από ιστορικά υψηλά επίπεδα ακολουθούν οι κυριότεροι ευρωπαϊκοί δείκτες, καθώς το momentum από τα νέα ρεκόρ στην Wall Street σε συνδυασμό με τα ισχυρά εταιρικά αποτελέσματα που ανακοινώθηκαν και σήμερα έχουν ενισχύσει έντονα την επενδυτική διάθεση, εν αναμονή των μεγεθών τριμήνου των γιγάντων της τεχνολογίας.

Ειδικότερα, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 ενισχύεται κατά 0,64% και κινείται στις 475,23 μονάδες απέχοντας λιγότερο από 1 μονάδα από το ιστορικό υψηλό του (476,16), με τον χρηματοπιστωτικό κλάδο και το λιανεμπόριο να δίνουν το ρυθμό της συνεδρίασης εμφανίζοντας άνοδο περίπου 1%.

Στα υπόλοιπα ευρωπαϊκά ταμπλό, ο γερμανικός DAX κινείται στις 15.760 μονάδες με άνοδο 1%, ο γαλλικός CAC 40 ενισχύεται κατά 0,8% και διαπραγματεύεται στις 6.765 μονάδες, όπως και ο βρετανικός FTSE 100 που σημειώνει άνοδο 0,7% έχοντας καταγράψει νέο υψηλό στις 7.275 μονάδες.

Παρόμοια εικόνα εμφανίζουν και οι αγορές της περιφέρειας, όπου στην Ιταλία ο FTSE MIB ενισχύεται κατά 0,6% έχοντας φτάσει ενδοσυνεδριακά το νέο υψηλό των 27.049 μονάδων, ενώ ο ισπανικός IBEX 35 κινείται στις 8.985 μονάδες με άνοδο 0,7%.

Υπενθυμίζεται ότι χτες η αμερικανική αγορά έκλεισε με τους Dow Jones και S&P 500 σε νέα ιστορικά υψηλά, ενώ και οι ασιατικοί δείκτες ακολούθησαν κλείνοντας σε θετικό έδαφος στην πλειοψηφία τους σήμερα το πρωί, καθώς τα ισχυρά εταιρικά αποτελέσματα τρίτου τριμήνου δείχνουν να έχουν διώξει για τα καλά τη νευρικότητα του Σεπτεμβρίου παραμερίζοντας τις ανησυχίες για τον υψηλό πληθωρισμό και την εκτίναξη των τιμών της ενέργειας.

Σε αυτό το κλίμα, λίγο πριν την έναρξη των σημερινών συνεδριάσεων στην Ευρώπη, η ελβετική τράπεζα UBS ανακοίνωσε αύξηση 9% στα καθαρά κέρδη τρίτου τριμήνου στα 2,2 δισ. δολάρια, ξεπερνώντας κατά πολύ τη μέση πρόβλεψη των αναλυτών για 1,59 δισ. και καταγράφοντας το καλύτερο από άποψης κερδοφορίας τρίμηνό της από το 2015.

Έτσι πλέον ο μεγαλύτερος διαχειριστής περιουσίας του κόσμου έχει καταφέρει διψήφια ποσοστά αύξησης της κερδοφορίας τα τέσσερα τελευταία τρίμηνα και βλέπει σήμερα τον τίτλο του να σημειώνει άνοδο άνω του 1%.

Παρομοίως, η Reckitt Benckiser Group, παραγωγός του απολυμαντικού Lysol, αναβάθμισε τις εκτιμήσεις της για το σύνολο της φετινής χρήσης, ανακοινώνοντας πωλήσεις που υπερέβησαν τις εκτιμήσεις της αγοράς και η μετοχή της πραγματοποιεί ράλι άνω του 5,8%.

Αντίθετα, ωστόσο, η Logitech πραγματοποιεί βουτιά 5,8% παρόλο που ανακοίνωσε αύξηση των πωλήσεών της η οποία επίσης ξεπέρασε τις εκτιμήσεις των αναλυτών, καθώς η αγορά δείχνει να σταθμίζει περισσότερο το γεγονός ότι προειδοποίησε για τις πιθανές επιπτώσεις που θα τις επιφέρουν οι διαταραχές στην παγκόσμια εφοδιαστική αλυσίδα.

Κατά τα άλλα, η ατζέντα της ημέρας περιλαμβάνει τις ανακοινώσεις τριμήνου των τεχνολογικών κολοσσών Microsoft και Alphabet, τη μητρική εταιρεία της Google, οι οποίες αναμένεται πως θα κινηθούν ισχυρά με τους επενδυτές να εστιάζουν κυρίως στις όποιες ενδείξεις από τις διοικήσεις τους ότι μπορούν να διατηρήσουν τους υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης.