Στις 9 Μαΐου το 2ο road show για τα Mid Caps του Χ.Α.

Στις 9 Μαΐου το 2ο road show για τα Mid Caps του Χ.Α.

Του Απόστολου Σκουμπούρη

Την άλλη Πέμπτη 9 Μαΐου θα λάβει χώρα το 2ο Athex Mid-Cap Conference, δηλαδή το 2ο road show παρουσίασης των εισηγμένων εταιρειών μεσαίας κεφαλαιοποίησης του ελληνικού χρηματιστηρίου, με τη συμμετοχή 16 εταιρειών από αυτό το χώρο του Χ.Α.

Πρόκειται για το δεύτερο τέτοιο συνέδριο που διοργανώνουν τα στελέχη της ΕΧΑΕ, που τα τελευταία χρόνια κάνουν προσπάθεια διεύρυνσης των επιλογών των επενδυτών και «άνοιγμα» στις χαμηλότερες αποτιμήσεις.

Η αρχή έγινε το 2018 με τη συμμετοχή 16 εισηγμένων εταιρειών, ενώ το παρών έδωσαν 25 επενδυτικά funds και 70 αναλυτές και διαχειριστές χαρτοφυλακίων.

Από πέρυσι ξεκίνησε μια προσπάθεια να φωτιστούν και οι εταιρείες μεσαίας και μικρότερης αποτίμησης, γι'' αυτό σε δύο ξεχωριστές εκδηλώσεις έγινε το 1ο Athex Mid-Cap Conference το Μάιο και το 1ο ATHEX Small Cap Conference που έγινε τον Οκτώβριο.

Στόχος του Χ.Α. είναι να κάνει focus και σ'' αυτό το χώρο της αγοράς, που φιλοξενεί μερικές εξαιρετικές εταιρείες και μετοχές. Θυμίζουμε πως για χρόνια ο χώρος της μεσαίας και μικρότερης αποτίμησης δεν «φωτίζεται» όσο θα έπρεπε, είτε λόγω της ιδιαίτερης ρηχότητας της εγχώριας χρηματιστηριακής αγοράς, είτε λόγω του ότι η χώρα τα τελευταία χρόνια βρίσκονταν σε επενδυτική... καραντίνα.

Σκοπός είναι αυτό να αλλάξει και να αρχίσουν αναλυτές και επενδυτές να κάνουν καλύτερο focus στον συχνά αδικημένο χώρο της μεσαίας κεφαλαιοποίησης. Έναν χώρο που κρύβει... διαμάντια, όμως το γεγονός ότι οι όγκοι και οι τζίροι στην αγορά «καταδυναστεύονται» από τις τράπεζες και τα ισχυρά blue chips, πολλές φορές η υπόλοιπη αγορά μένει στο περιθώριο.

Πλην ελαχίστων εξαιρέσεων, οι επιχειρήσεις που συμμετέχουν και φέτος δεν ανήκουν στον FTSE 25 αλλά αποτελούν μέλη του Mid Cap, ενώ σχεδόν όλες έχουν κεφαλαιοποίηση από 100 έως 600 εκατ. ευρώ. Πρόκειται για εταιρείες που στην πλειοψηφία τους χαρακτηρίζονται από καλά θεμελιώδη στοιχεία, ενώ αρκετές εξ αυτών διέπονται από ισχυρή εξωστρέφεια, φέρνοντας σημαντικό μέρος του κύκλου εργασιών τους από το εξωτερικό.

Στο φετινό road show για τον Mid Cap θα δώσουν το παρόν στελέχη κορυφής των εταιρειών Aegean Airlines, Autohellas, ΑΔΜΗΕ, ΕΧΑΕ, ΕΛΛΑΚΤΩΡ, Cenergy Holdings, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Lamda Development, ΟΛΠ, ΟΛΘ, Πλαστικά Θράκης, Quest Holdings, Ικτίνος, Καράτζης, Κρι Κρι και Ευρωπαϊκή Πίστη.

Στελέχη κορυφής αυτών των εισηγμένων ελληνικών εταιρειών θα πραγματοποιήσουν κατ'' ιδίαν συναντήσεις (one-to-one meetings) με funds managers από Ευρώπη (κυρίως Λονδίνο) αλλά και Αμερική, οι οποίοι εκπροσωπούν σημαντικά επενδυτικά «σπίτια» του εξωτερικού.

Στο περυσινό πρώτο road show της ΕΧΑΕ για τα Mid Caps συμμετείχαν 25 επενδυτικά funds και 70 αναλυτές και διαχειριστές χαρτοφυλακίων από Λονδίνο και ΗΠΑ, ενώ πραγματοποιήθηκαν 350 κατ' ιδίαν συναντήσεις με τις διοικήσεις των εισηγμένων.

Φέτος οι συμμετοχές από διεθνή funds, διαχειριστές και αναλυτές αναμένονται ενισχυμένες, δεδομένου ότι το Χ.Α. ήδη ξεκίνησε το 2019 από διαφορετική αφετηρία, έχει ήδη κάνει μια «κούρσα» 26% το 4μηνο, ενώ είναι και έτος εκλογών, με ό,τι μπορεί να συνεπάγεται αυτό.

Το ζητούμενο σε μία εποχή που το χρηματιστήριο «αδειάζει» από εισηγμένες και νέες εισαγωγές δεν υπάρχουν, είναι η διάχυση του επενδυτικού ενδιαφέροντος και πέραν των 10-15 γνωστών επιλογών από τη μεγάλη κεφαλαιοποίηση που νέμονται το 80% των όγκων και των τζίρων της αγοράς, καθώς αποτελούν το target group των ξένων διαχειριστών και θεσμικών.

Ποιες εταιρείες συμμετείχαν στο περυσινό συνέδριο

Στο περυσινό, 1ο ATHEX Mid-Cap Conference που έγινε στην Αθήνα στα τέλη Απριλίου 2018, συμμετείχαν οι εταιρείες ΑΔΜΗΕ, Autohellas, ΓΕΚ Τέρνα, Cenergy Holdings, Ελλάκτωρ, Ελληνικά Χρηματιστήρια, Ευρωπαϊκή Πίστη, Ικτίνος, Intralot, Καράτζης, Κρι Κρι, ΟΛΠ, Πλαστικά Θράκης, Τέρνα Ενεργειακή, Fourlis Συμμετοχών και Quest Συμμετοχών.

Η φετινή εκδήλωση διοργανώνεται στο Wyndham Grand Athens (Μεγάλου Αλεξάνδρου 2/Σταθμός ΜΕΤΡΟ Μεταξουργείο).