Στις 770 μονάδες ο Γ.Δ., συνεχίζεται η άνοδος στο Χ.Α.

Δευτέρα 15 Απριλίου 2019, 12:06
-A +A

Του Απόστολου Σκουμπούρη

Με εναλλαγές στους πρωταγωνιστές και παρά το γεγονός ότι κύριοι δείκτες και μετοχές – οδηγοί, έχουν φτάσει σε υπεραγορασμένα επίπεδα, το ελληνικό χρηματιστήριο ξεκινά ανοδικά και την 3η εβδομάδα του Απριλίου, επιβεβαιώνοντας ξανά το θετικό momentum.

Εν μέσω εξαιρετικού – γενικά – διεθνούς κλίματος, με τους αμερικανικούς δείκτες να μην απέχουν πλέον πολύ από τα ιστορικά υψηλά τους, το ελληνικό χρηματιστήριο συνεχίζει να κλείνει την «ψαλίδα» αποδόσεων με τα ομόλογα, τα οποία κινούνται σε χαμηλά πολλών ετών.

Τον μήνα Απρίλιο ο Γενικός Δείκτης ενισχύεται ήδη περί το 6%, επιβεβαιώνοντας ότι ο μήνας - κατά 80% την τελευταία 15ετία - είναι θετικός για την ελληνική αγορά, ενώ ήδη έχει υποσκελίσει τις απώλειες που κατέγραψε καθ’ όλη τη διάρκεια του 2018.

Θυμίζουμε πως το περασμένο έτος το ελληνικό χρηματιστήριο έκλεισε με απώλειες 23,56% σε επίπεδο Γενικού Δείκτη, ενώ ήδη τους πρώτους τριάμισι μήνες κερδίζει 24,84%!

Κύριος εκφραστής αυτής της κίνησης είναι ο τραπεζικός κλάδος, που είναι επίσης κοντά στο να υποσκελίσει τις απώλειες του 2018. Πιο αναλυτικά, ο τραπεζικός δείκτης ενισχύεται το 2019 σε ποσοστό 45,81%, ενώ το 2018 είχε καταγράψει απώλειες 49,82%.

Ήδη η αγορά κινείται σε νέα υψηλά εννέα μηνών έχοντας φτάσει στα επίπεδα που είχε στα μέσα Ιουλίου 2018, ενώ το θετικό στοιχείο των τελευταίων εβδομάδων είναι ότι καταγράφεται και αύξηση της αξίας συναλλαγών, προσδίδοντας ποιότητα στην εν λόγω κίνηση.

Θυμίζουμε πως την περασμένη Πέμπτη ο τζίρος της αγοράς έφτασε στα 82,90 εκατ. ευρώ και ήταν ο υψηλότερος των τελευταίων 27 συνεδριάσεων και από τους 2-3 υψηλότερους των τελευταίων μηνών, ενώ οι μέσες συναλλαγές της περασμένης εβδομάδας, διαμορφώθηκαν στα 63,9 εκατ. ευρώ.

Η εικόνα της αγοράς όλο το τελευταίο διάστημα αλλά και σήμερα είναι συμπαγής και ανθεκτική, χωρίς ακρότητες, ενώ παρά τα ισχυρά κέρδη που υπάρχουν, δεν καταγράφονται αιχμηρές πωλήσεις, στοιχείο που δείχνει ότι υπάρχει πίστη για υψηλότερα επίπεδα άμεσα.

Σ’ ό,τι αφορά τα ομόλογα, το ράλι αποκλιμάκωσης στις αποδόσεις συνεχίζεται, με το 10ετές σήμερα να πέφτει στο 3,293%, επίπεδα που είχε να δει από το 2005, κάτι που ανοίγει σταδιακά το δρόμο και για τις επιχειρήσεις να βγουν στις αγορές με καλύτερους όρους.

Μέσα σ’ αυτές τις συνθήκες, ο Γ.Δ. σήμερα διαπραγματεύεται στις 770 μονάδες με άνοδο 0,59%, ενώ η αξία συναλλαγών – κινούμενη σε μέτριο τέμπο – διαμορφώνεται στα 16 εκατ. ευρώ.

Παρ’ ότι στο χώρο του Large Cap τα πρόσημα είναι μεικτά, εντούτοις στο σύνολο της αγοράς, οι μετοχές που ενισχύονται είναι πολύ περισσότερες όσων υποχωρούν, στοιχείο που δείχνει ότι υπάρχει κινητικότητα σε Mid και Small Caps.

Στον FTSE 25 σήμερα ξεχωρίζουν οι Eurobank και Grivalia Properties με άνοδο 4,93% και 3,29% αντίστοιχα, με φόντο τη συγχώνευση που είναι προ των πυλών και θα αλλάξει τα δεδομένα στην τράπεζα.

Κέρδη κοντά στο 3% έχει ο ΟΛΠ εν μέσω μπαράζ θετικών ειδήσεων και εξελίξεων, ενώ άνω του 1% κερδίζουν οι Coca Cola HBC και Εθνική. Στον αντίποδα, διόρθωση 1,49% καταγράφει η ΔΕΗ μετά το ράλι των τελευταίων ημερών, που έχει φέρει απόδοση +38% το 2019!

Στον Mid Cap μόνο οι AS Company, MIG, Πετρόπουλος και Τεχνική Ολυμπιακή κινούνται πτωτικά, ενώ κέρδη καταγράφουν οι MLS, Ικτίνος, Intracom Holdings, Intrakat, Intralot, Πλαίσιο, Πλαστικά Θράκης, AVAX, Attica Bank, Cenergy Holdings και ΕΛ.ΤΕΧ. Άνεμος.

Στην ευρύτερη αγορά, κινητικότητα και κέρδη καταγράφουν τίτλοι όπως Ελγέκα, Byte Computer, Αλουμύλ, Reds, Σελόντα, Εβροφάρμα, Centric και Δρομέας. Στο σύνολο του Χ.Α., 53 μετοχές ενισχύονται έναντι 31 που υποχωρούν.

-A +A

Ροή Ειδήσεων

Τετάρτη 10/07/2019
Σελίδα με όλες τις ειδήσεις

Δημοφιλέστερα Άρθρα