Στήριξη από τράπεζες, ΔΕΗ, Motor Oil, ΕΛΠΕ και ΓΕΚ Τέρνα στο ΧΑ

Στήριξη από τράπεζες, ΔΕΗ, Motor Oil, ΕΛΠΕ και ΓΕΚ Τέρνα στο ΧΑ

Ανοδικά για 4η διαδοχική συνεδρίαση κινείται το ελληνικό χρηματιστήριο, βρίσκοντας στηρίξεις τόσο στις τράπεζες όσο και σε ισχυρά blue chips όπως Motor Oil, ΔΕΗ, ΕΛΠΕ, ΓΕΚ Τέρνα, ΑΔΜΗΕ και Jumbo, με το Γενικό Δείκτη σταθερά στην περιοχή των 645 μονάδων, με την αγορά να αναμένει με συγκρατημένη αισιοδοξία το αποτέλεσμα της Συνόδου Κορυφής.

Η γενική αίσθηση είναι ότι οι ευρωπαίοι ηγέτες, με τον έναν ή τον άλλο τρόπο θα έρθουν σε συμφωνία, ενώ αυτό που ακόμα είναι υπό διαπραγμάτευση είναι το μείγμα που θα έχουν τα κεφάλαια του Ταμείου Ανάκαμψης, πόσα θα είναι επιχορηγήσεις και πόσα θα έχουν τη μορφή δανείων.

Το ελληνικό χρηματιστήριο τηρεί θετικά στάση αναμονής χωρίς μεγάλα ρίσκα και χωρίς να εισρέουν καινούρια κεφάλαια στο σύστημα, όμως από την άλλη πλευρά είναι εμφανές ότι πωλητές δε βγαίνουν. Όπως έδειξε και η περασμένη εβδομάδα, στην περιοχή των 630 – 635 μονάδων εξαντλούνται οι πιέσεις και δεν υπάρχει διάθεση για ρευστοποιήσεις που θα οδηγούσαν πιο χαμηλά.

Και όλα αυτά, παρ’ ότι η αγορά έβγαλε ένα δύσκολο 20ήμερο, καθώς η έκδοση δύο μεγάλων ομολόγων, των ΓΕΚ Τέρνα και της Lamda Development «σήκωσε» από την αγορά το ποσό των 820 εκατ. ευρώ!

Μένει να δούμε αν σταδιακά θα υπάρξει εξισορρόπηση των συναλλαγών στο Χ.Α. αφού πλέον δεν υπάρχει σε εξέλιξη άλλη έκδοση, όμως θα πρέπει να ληφθεί υπόψη η εποχικότητα, δεδομένου ότι μπαίνουμε στην περίοδο που παραδοσιακά μειώνονται οι χρηματιστηριακές – επενδυτικές πρωτοβουλίες.

Σήμερα ο Γενικός Δείκτης διαπραγματεύεται στις 647 μονάδες με άνοδο 0,87%, ενώ η αξία συναλλαγών – κινούμενη σε επίσης χαμηλό τέμπο – διαμορφώνεται στα 27 εκατ. ευρώ. Ο FTSE 25 διαπραγματεύεται στις 1.565 μονάδες με άνοδο 1,02%, ενώ ο τραπεζικός δείκτης βρίσκεται στις 346 μονάδες με άνοδο 2,91%.

Στις τράπεζες, η Εθνική ξεχωρίζει με άνοδο άνω του 4%, άνω του 3% ενισχύεται η Alpha Bank, ενώ στο +2,20% και +2,13% είναι οι Eurobank και Πειραιώς αντίστοιχα.

Στον ευρύτερο Large Cap, τα ενεργειακά blue chips είναι ξανά στο προσκήνιο, με τις Motor Oil, ΔΕΗ, ΕΛΠΕ, ΓΕΚ Τέρνα, ΑΔΜΗΕ και Ελλάκτωρ να ξεχωρίζουν, ενώ θετικά κινούνται και οι Jumbo, ΟΛΠ, Lamda Development, ΕΧΑΕ, Fourlis, Μυτιληναίος κ.α.

Στον Mid Cap, κέρδη άνω του 4% έχει η Intrakat, ενώ ανοδικά κινούνται και οι Ολυμπιακή Τεχνική, Profile, Attica Bank, MIG, Ευρωπαϊκή Πίστη, Intracom Holdings, Quest Συμμετοχών και AVAX. Στην ευρύτερη αγορά, πιέσεις δέχονται μετοχές όπως Βιοτέρ, Κτήμα Λαζαρίδη, Ίλυδα, Μοτοδυναμική, Κλουκίνας Λάππας, Revoil, Frigoglass, Entersoft, Παπουτσάνης και AS Company. Στο σύνολο του Χ.Α., 60 μετοχές ενισχύονται έναντι 42 που υποχωρούν.