Στήριξη από ΟΠΑΠ και τράπεζες στις 920 μονάδες βρίσκει το ΧΑ

Στήριξη από ΟΠΑΠ και τράπεζες στις 920 μονάδες βρίσκει το ΧΑ

Με τους ασιατικούς δείκτες σε νέα άνοδο, τις ευρωπαϊκές αγορές σε ιστορικά υψηλά και τους δύο από τους τρεις δείκτες της Wall Street σε νέα ιστορικά ρεκόρ χθες, το ελληνικό χρηματιστήριο ακολουθεί το διεθνές momentum και ενισχύεται σε μια προσπάθεια επανάκτησης των 920 μονάδων. 

Η αγορά έδειξε στοιχεία ανθεκτικότητας χθες, καθώς σε μια συγκυρία που κινδύνευαν κρίσιμες στηρίξεις στις 900 και 800 μονάδες αντίστοιχα για το Γενικό Δείκτη και τον τραπεζικό, βγήκαν άμυνες και αναχώματα, βελτιώνοντας σημαντικά την εικόνα. 

Το +3,66% του τραπεζικού δείκτη χθες ήταν η μεγαλύτερη άνοδος από τις 7 του περασμένου Νοεμβρίου και ήρθε μετά από ημέρες πίεσης, που είχε οδηγήσει τον κλάδο σε χαμηλό 4μήνου. Παράλληλα, η χθεσινή αντίδραση είχε ποιοτικά στοιχεία, με κυριότερο την ενίσχυση του τζίρου που μετά από τέσσερις διαδοχικές συνεδριάσεις όπου παρέμενε κάτω από τα 55 εκατ. ευρώ, ξεπέρασε τα 76 εκατ. ευρώ. 

Στο εξωτερικό, οι αγορές δείχνουν απίστευτη ανθεκτικότητα κόντρα στις (καθόλου ασήμαντες) επιπτώσεις του ιού από την Κίνα, κινούμενες σε νέα ιστορικά υψηλά, με αρκετούς αναλυτές να μιλούν για υπερβολές και μια νέα… πραγματικότητα πλέον, που ξεφεύγει από οτιδήποτε γνωρίζαμε στο παρελθόν. 

Στη Wall Street, οι S&P 500 και Nasdaq έκλεισαν σε νέα ιστορικά υψηλά χθες με το δεύτερο να μην απέχει πολύ από τις 10.000 μονάδες, ενώ Ασία, όπως σημειώνει ο αναλυτής της Λ. Δεπόλας Νικόλαος Καυκάς ο Shenzhen CSI 300 στην ήταν θετικός για 8η συνεχόμενη ημέρα, έχοντας καλύψει όλες τις απώλειες λόγω του ιού, καθώς οι επενδυτές επικεντρώνονται κυρίως στην δυνατότητα της κεντρικής τράπεζας να τονώσει την οικονομική δραστηριότητα. 

Οι ευρωπαϊκοί δείκτες κινούνται και σήμερα ανοδικά, με τον Stoxx Europe 600 στις  430 μονάδες και σε νέα ιστορικά υψηλά και τον DAX να έχει υπερκεράσει και το όριο των 13.700 μονάδων, ευρισκόμενος σε νέα ιστορικό ρεκόρ καταγράφοντας νέα άνοδο περί το 0,80%! 

Μέσα σ’ αυτό το τοπίο ο Γενικός Δείκτης του Χ.Α. διαπραγματεύεται στις 919 μονάδες με άνοδο 0,29%, ενώ η αξία συναλλαγών κινείται σε ηπιότερο τέμπο έναντι της χθεσινής ημέρας και διαμορφώνεται στα 36 εκατ. ευρώ. 

Στο χώρο του FTSE 25 και των τραπεζών οι κινήσεις είναι επιφυλακτικές σήμερα, όμως οι περισσότεροι τίτλοι κινούνται ανοδικά, κρατώντας μάλιστα όλα τα χθεσινά τους κέρδη. Ισχυρή στήριξη στο Γενικό Δείκτη δίνει ο τίτλος του ΟΠΑΠ που ενισχύεται άνω του 2%, ενώ κέρδη άνω του 3% έχει και η μετοχή του ΑΔΜΗΕ. 

Καλή είναι και σήμερα η εικόνα των τραπεζών, με την Alpha Bank να ενισχύεται άνω του 2%, ενώ άνω του 1% κερδίζουν οι Πειραιώς και Eurobank. Στον ευρύτερο Large Cap, κέρδη άνω του 1% καταγράφουν οι ΔΕΗ και ΕΥΔΑΠ, ενώ ηπιότερη άνοδο σημειώνουν οι ΕΛΠΕ, Τέρνα Ενεργειακή, Ελλάκωρ και Εθνική. 

Αντιθέτως, σε αρνητικό έδαφος με πτώση άνω του 1% κινούνται οι Motor Oil και Jumbo, επηρεάζοντας το Γ.Δ., αλλά και οι ΟΤΕ, ΟΛΠ, Σαράντης και Aegean Airlines.

Στο χώρο του Mid Cap που χθες έκλεισε με άνοδο 2,10% λόγω και του +14% της MIG, σήμερα η εικόνα είμαι μεικτή. Κέρδη άνω του 3% έχει η Profile, στο +2,99% η Quest Συμμετοχών που έχει εξαιρετική εικόνα και το 2020 μετά το +75% του 2019, ενώ κέρδη σημειώνουν και οι Πλαίσιο, Intralot, AVAX και Attica Bank. 

Στον αντίποδα, διορθώνει σε ποσοστό 2,55% η MIG, ενώ πτώση καταγράφουν και οι Κρι Κρι, Τεχνική Ολυμπιακή, Ικτίνος, Έλτον, Intracom Holdings και Cenergy Holdings. 

Στην ευρύτερη αγορά και στις μικρότερες αποτιμήσεις, πιέσεις δέχονται μετοχές όπως Pasal, Κλωστ. Ναυπάκτου, Logismos, Κτήμα Λαζαρίδη, Ιντεάλ, Μουζάκης, Ιντερτέκ, Inform Λύκος, Παπουτσάνης και Frigoglass. Στο σύνολο της αγοράς η εικόνα είναι μοιρασμένη, με 58 ανοδικές και 53 πτωτικές μετοχές.