Στις 650 μονάδες ο Γ.Δ. με στηρίξεις από ΔΕΗ, ΟΠΑΠ

Στις 650 μονάδες ο Γ.Δ. με στηρίξεις από ΔΕΗ, ΟΠΑΠ

Του Απόστολου Σκουμπούρη

Απαλλαγμένη από το βραχνά των ισχυρών ρευστοποιήσεων στις τραπεζικές μετοχές είναι σήμερα η εγχώρια χρηματιστηριακή αγορά, κάτι που σε συνδυασμό με τη βελτίωση της εικόνας αρκετών blue chips, δίνει την ευκαιρία για τεχνικές «ανάσες» στο Γενικό Δείκτη. Σε μια συνεδρίαση ευλόγως ρηχή, καθώς απέχουν πλέον οι Alpha Bank, Eurobank και Πειραιώς που διακινούν το συντριπτικά μεγαλύτερο μέρος των συναλλαγών σε τεμάχια, η αγορά μετά από ημέρας προσεγγίζει ξανά τη ζώνη ψυχολογίας των 650 μονάδων.

Τούτο γίνεται όχι λόγω των ισχυρών αγορών αλλά λόγω της απουσίας πωλητών, κάτι που μαρτυρούν οι απαξιωμένοι όγκοι και τζίροι στα περισσότερα «χαρτιά» του Large Cap. Και επαναλαμβάνουμε ότι σήμερα και στις επόμενες 2-3 συνεδριάσεις που θα απέχουν οι τράπεζες ίσως γίνει προσπάθεια, όπως σήμερα, για περαιτέρω βελτίωση της τεχνικής εικόνας μέσω των blue chips. Μιας και κράτησαν – προς το παρόν – οι 640 μονάδες για το Γ.Δ. και οι 190 για τον FTSE 15 τις ημέρες που θα λείπουν οι τράπεζες υπάρχει μια μίνι ευκαιρία οι μετοχές της πραγματικής οικονομίας να «τραβήξουν» λίγο υψηλότερα τους δείκτες.

Σήμερα ο Γενικός Δείκτης έχει ανέλθει στις 651 μονάδες με άνοδο 1,36%, ενώ η αξία συναλλαγών διαμορφώνεται στα 22 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 33 εκατ. τεμάχια! Ίσως πάμε δηλαδή σε συνεδρίαση με αρνητικό ρεκόρ συναλλαγών (σε τεμάχια) εδώ και χρόνια στο Χ.Α.!

Μόνο η Εθνική διαπραγματεύεται σήμερα από τις μεγάλες τράπεζες υποχωρώντας σε ποσοστό έως 18%, ενώ έφτασε να καταγράφει κέρδη έως το 10% περίπου, με συνολική διακύμανση 28,87%! Την προσεχή Δευτέρα η διαπραγμάτευσή της και θα επανέλθει την Πέμπτη 3 Δεκεμβρίου.

Ισχυρή στήριξη στο Γενικό Δείκτη δίνουν κορυφαία blue chips όπως ΔΕΗ +7,27%, ΟΠΑΠ 5,32%, Viohalco +6,50%, Aegean Airlines +6,04%, Μυτιληναίος +3,56%, Lamda Development +2,89%, ΕΥΔΑΠ +2,32% κ.ο.κ.

Ο ΟΠΑΠ καταφεύγει στα διεθνή δικαστήρια για τη φορολόγηση των παιχνιδιών του, η Aegean Airlines είχε αύξηση κατά 17% στην επιβατική κίνηση με πολύ καλά αποτελέσματα και λόγω της πτώσης των τιμών του πετρελαίου, ενώ στη ΔΕΗ γίνονται πονταρίσματα ενόψει MSCI.

Καλή εικόνα στην ευρύτερη αγορά ασχέτως κεφαλαιοποίησης έχουν σήμερα μετοχές όπως Centric +8,33%, Fourlis +7,11%, MIG +5,80% και Σωλ. Κορίνθου +2,59%.

Από εκεί και πέρα, η αγορά παρουσιάζει – εύλογα - τα ίδια προβλήματα και τις ίδιες αρρυθμίες με τους πενιχρούς όγκους, τη μονοδιάστατη εικόνα και γενικώς το σκηνικό εγκατάλειψης. Που βεβαίως βγαίνουν πιο πολύ στην επιφάνεια τέτοιες ημέρες που απέχουν οι τράπεζες και βγάζουν τη «γύμνια» και τη ρηχότητα της αγοράς πιο πολύ στο προσκήνιο.

Και βεβαίως, το Χ.Α. δεν κάνει τίποτα άλλο από το να καθρεφτίζει τη γενικότερη εικόνα που υπάρχει στο οικονομικοπολιτικό προφίλ της χώρας, όμως βεβαίως οι παθογένειες των πενιχρών όγκων και τζίρων για μεγάλο τμήμα του ταμπλό είναι ριζωμένες πολύ πριν ξεσπάσει η κρίση την τελευταία πενταετία.

Παθογένειες που οδηγούν μια αγορά με περίπου 190 μετοχές (από 350 περίπου κάποτε) να βλέπει το 1/3 αυτών να μην ανοίγει καν στο ταμπλό, το υπόλοιπο 1/3 κάνει ελάχιστες πράξεις, ενώ μόνο οι τράπεζες και ορισμένα επιλεγμένα «χαρτιά» του FTSE 25 και του Mid Cap απασχολούν αξιοσημείωτους όγκους, τζίρους και ενδιαφέρον. Σύμπτωμα που ασφαλώς σε καμιά περίπτωση δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί με υπεραπλουστεύσεις, ή με άλλες... διατάξεις υπενθύμισης και υπερελέγχου της αγοράς.